Egyéb kategória

Árulkodó jelek, hogy talán ti is munkamániások vagytok!

Mostanában valahogy mást sem csináltok, csak dolgoztok, dolgoztok, dolgoztok, másra pedig sosem jut idő? Gondolkoztatok már valaha azon, hogy talán átestetek a ló túlsó oldalára, és ez már munkamániának számít? Segítek egy kicsit: összegyűjtöttem azokat a jeleket, amik arról árulkodnak, hogy ti is munkamániássá váltatok.  

vous - 2016.09.16.
Árulkodó jelek, hogy talán ti is munkamániások vagytok!

Akár hiszitek, akár nem, a munkamánia nemcsak egy kifejezés, amivel dobálózhatunk, ha valaki állandóan dolgozik, hanem egy komoly mentális zavar, amiben többen szenvednek, mint hinnétek – legalábbis egy márciusban megjelent norvég tanulmány ezt állítja.

Sőt, a tanulmány szerint a munkamánia más mentális állapotokhoz is köthető, mint például a hiperaktivitás, obszesszív-kompulzív betegség (azaz a kényszerbetegség) vagy például a szorongás és a depresszió. Ez azt jelenti, hogy a munkamánia nemcsak úgy kialakul, hanem komoly előzményei és okozói lehetnek, így sok esetben nem is véletlen, hogy ezek az emberek a munkába menekülnek. A gond ezzel csak az, hogy ha elhavazzuk magunkat a munkával, még nem leszünk jobban, sőt, csak fokozódik a stressz, az idegesség és a szorongás.

Mégis elgondolkodtató, hogy hány olyan munkamániás ismerősünk lehet, aki olyan mentális rendellenességekben szenved, amikről még csak nem is tud. Sőt! Lehet, hogy veletek is hasonló a helyzet? A Bergeni Egyetem összeállított egy listát azokról az árulkodó jelekről, amik alapján ti is megállapíthatjátok, hogy munkamániások vagytok-e, vagy csak nagyon szerettek dolgozni.

24 óra sosem elég

Egyfolytában azon jár az eszetek, hogy hogyan szabadíthattok fel még egy kis időt a munkára, a nap 24 órája ugyanis sosem tűnik elégnek arra, hogy elvégezzétek azt a mennyiséget, amit kitűztetek aznapra. Ha pedig külső okból szabadul fel egy kis időtök, mondjuk valaki lemondja a közös esti programot, mit csináltok? Egyértelmű: dolgoztok, sőt, nektek még az éjszakai pihenés sem szent! Ha ismerős, akkor lehet, hogy bajban vagytok!

Forrás:
Pexels

Mindig több lesz a vége, mint amennyit terveztetek  

Az is baljós jel lehet, ha sosem tudjátok, mikor álljatok le. Ha kész vagytok egy projekttel, mindig láttok egy következő feladatot, amin dolgozhatnátok egy kicsit, és egyszerűen nem bírjátok ki, hogy ne kezdjetek bele abba is. „Oké, már csak tíz perc, és befejezem”  – gondoljátok, de aztán mindig öt óra lesz a vége. 

Ha rossz élmény ér, a munkába menekültök

Ha szakítás, visszautasítás, kritika vagy más rossz élmény ért, a munka az első megoldás, ami eszetekbe jut, hiszen addig is valami másra fókuszáltok, ráadásul hasznosabban telik az idő, mint ha a kedvenc sorozatotok előtt falnátok a jégkrémet. Igen ám, de nem lehet örökké menekülni az elől, amit éreztek: amint lefekszetek aludni, egyedül maradtok a gondolataitokkal!

Elvonási tüneteitek vannak   

Pont, mint a cigarettánál, szorongás tör rátok, ha hosszabb ideig nem dolgoztok, a betegszabadság pedig valóságos rémálom számotokra! Nem tudtok kikapcsolni, mert még lázasan is azon pörög az agyatok, hogy miből maradtok ki, mit kellett volna ma elintéznetek, és mekkora lemaradásban lesztek, ha meggyógyultatok. Ha olyan étterembe mentek, ahol nincs wifi, és nem kapjátok meg azonnal az e-mailjeiteket, kisebb pánikroham tör rátok, hiszen nem értesültök azonnal arról, hogy mi zajlik az irodában.

Forrás:
Pexels

Elmaradnak a hobbik   

Azok a dolgok, amiket régebben szabadidőtökben csináltatok, valahogy már kevésbé fontosak számotokra. Szépen lassan elmaradoznak a hétvégi csajpartik, az olvasás, már nem váltjátok ki a következő havi kondibérletet sem, mert monstanság a munka az egyetlen, ami örömet okoz.

Már az egészségetek sem szent

Korábban azt gondoltátok: nincs az az állás, amiért megéri kihagyni az ebédet vagy mondjuk az éjszakai alvást. Aztán ez megváltozott, és a munkátok miatt már az egészségetek is háttérbe szorul.

Ez az a pillanat, amikor azt kell mondanotok: állj! Talán észre sem veszitek, mennyi mindent feladtatok egyetlen állásért, de ha a fentiek nagyrészt vagy teljesen igazak rátok, nem árt konzultálnotok egy orvossal és véget vetni a munkamániának!  

Ajánlott cikkek