Egyéb kategória

6 jel, hogy nem vagytok annyira termékenyek, mint gondoltátok

A termékenység nem egyenlő azzal, hogy teherbe estek. A termékenységet inkább úgy kell elképzelnetek, mint egy folyamatosan működő dolgot, amit a döntéseitekkel befolyásoltok. Nem kell a gyerekvállalásig várnotok azzal, hogy kiderüljön, lesznek-e problémáitok ezen a téren. Előzzétek meg a problémákat!

vous - 2022.01.09.
6 jel, hogy nem vagytok annyira termékenyek, mint gondoltátok

Ehhez az első lépés az, hogy felismerjétek, mennyire vagytok kitéve annak a lehetőségnek, hogy nehezen estek majd teherbe. Lehet ugyanis, hogy néhány dolgot nem jól csináltok az életetekben. Változtassatok még időben! Íme néhány rizikófaktor, amire érdemes odafigyelnetek a MindBodyGreen magazin szerint!

Kevesebbet alszotok hét-nyolc óránál

Megérzitek ti is, ha nem alszotok eleget. Azoknak, akik keveset alszanak, a leptinszintjük alacsonyabb, a leptin pedig felelős a menstruációs ciklus szabályozásáért. Ha a leptin működési folyamata károkat szenved, akkor sajnos a teherbe esés is nehezebben jöhet össze.

Túl vékonyak vagytok

Persze, a csodálatos alak jó dolog, de csak addig, amíg a testzsírszázalékotok megfelelő tartományban van. A túl alacsony BMI-érték ugyanis kevés testzsírt jelez, pedig annak fontos szerepe van a megfelelő hormonműködésben. A túl alacsony testtömegindex esetén a hormonok nem működnek elég jól ahhoz, hogy termékenyek legyetek, amikor gyerekvállalásra kerül a sor. A kutatások is azt mutatják, hogy azoknak a nőknek tovább tartott teherbe esniük, akiknek a BMI-értéke kevesebb volt 18,5-nél, míg a magasabb BMI-értékkel rendelkező nők hamarabb teherbe estek.

Forrás:
iStock

Túl sok alkoholt isztok

Néhány pohár bor egy héten valószínűleg nem befolyásolja a termékenységeteket, ám a napi alkoholfogyasztás már igen. Egy stockholmi tanulmány is bebizonyította, hogy azok a nők, akik naponta két pohár alkoholt fogyasztottak, hatvan százalékkal nagyobb valószínűséggel váltak terméketlenné, mint azok, akik nem folytattak ilyen életmódot. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem ihattok, csupán csak tartsatok mértéket.

Több mint heti ötszöri alkalommal végeztek intenzív sportot

Míg a mérsékelt testmozgásról már bebizonyították, hogy jótékony hatással van a termékenységre, úgy tűnik, a túlzásba vitt, túl intenzív edzés a terméketlenség felé tolja a szervezeteteket. Azok, akik heti öt-hat alkalommal edzenek intenzíven, 2,3-szor nagyobb eséllyel váltak terméketlenné. Szóval csínján a testedzéssel is, oké? 

Erős menstruációs görcsök

Amellett, hogy a görcsök és a menstruációval járó tünnetek kellemetlenek tudnak lenni, néhány problémára is utalhatnak, mint például polipra, miómára vagy hormonproblémákra. A kutatások szerint az ezekben érintett nők nagy számban terméketlenek is.

Túl kevés vér

A nők mindig olyan boldogok, ha van egy rövid, könnyű időszakuk, azaz alig és világosan véreznek. Kevesebb vér, kevesebb gond, nem igaz? A kutatók szerint azonban a legjobb esély a teherbe esésre az ötnapos vérzéseknél van. A vér mennyisége ugyanis az egészséges nyálkahártyát jelzi, így ha vékony a méhnyálkahártya, a vérzési idő és az embrió beágyazódásának esélye is csökken.

A jó hír az, hogy ezeken változtathattok! Ha egészséges életmódra váltotok, akkor a menstruációtok és az azokat befolyásoló tényezők is javulni fognak. Aludjatok többet, ne fogyjatok nagyon le, és ne hajtsátok túl magatokat az edzőteremben sem. Ha pedig valamilyen zavart észleltek a menstruációtok körül, irány a nőgyógyász!

Ajánlott cikkek