Egyéb kategória

Ó jaj! Kiderült az igazság az öt másodperces szabályról!

Valószínűleg ti is fanatikusként követitek az öt másodperces szabályt, főleg akkor, ha olyan kajáról van szó, amit mindenáron meg akartok enni. Ha így van, szomorú hírt kell közölnöm, ugyanis egy kutatás rácáfolt arra, hogy az étel öt másodperccel azután is tiszta lenne, hogy a földön landolt! 

vous - 2016.09.16.
Ó jaj! Kiderült az igazság az öt másodperces szabályról!

Nem tudom, ti hogy ismeritek, itt a szerkesztőségben mi máris háromféle típusát szedtük össze az öt másodperces szabály néven elhíresült városi legendának: Nina 10, Emcsi 3, én pedig 7 másodperces szabályként ismertem. Ettől függetlenül mindannyian hallottunk arról, hogy ha a földön landol kedvenc étkünk, pár másodpercig még fogyasztható, hiszen ennyi idő alatt nem szennyeződik be. Ezt cáfolta most egy tanulmány, sokunk őszinte kétségbeesésére.

A tanulmány az Applied and Environmental Microbiology című lapban jelent meg, és azt vizsgálta, hogy vajon tényleg tiszta marad-e az étel, ha pár másodperc alatt sikerül összekanalaznunk a földről. Az eredmény igencsak kiábrándító, ugyanis a kutatás szerint már abban a pillanatban baktérium keveredik az ételbe, ahogy a földre ér. Ez pedig bizony azt jelenti, hogy ha macskanőreflexekkel nyúltok a leejtett csokis süti után, akkor is tele lesz undorító bacikkal, amiktől megbetegedhettek.

Forrás:
iStock

És hogy ez hogy derült ki? Éppen úgy, ahogy gondoljátok: a kutatók egy halom ételt ejtettek különböző felületekre, mint például szőnyegre, csempére, fapadlóra vagy linóleumra, mindegyiket körülbelül 12 centiméter magasságból. Az összes felület ugyanazzal a baktériummal, egy Enterobacter aerogenes nevűvel volt megfertőzve, ami hasonló a szalmonellához. Különböző ideig hagyták ott az ételeket, egyetlen másodperctől kezdve egészen 6 percig, az eredmény azonban az összes esetben nagyon hasonló lett.

Mindegy egyes étel megfertőződött a baktériummal, már egyetlen másodperc után is, és minél több időt töltött a földön, annál több baktérium borította. Persze nem volt mindegy, hogy milyen típusú étel milyen felszínnel érintkezett: a vizes ételek (például a görögdinnye) tartalmazták a legtöbb bacit, míg a nagyon száraz ételek kevesebbet. A csempéről és a padlóról került a legtöbb baci az ételekbe, a szőnyegről pedig a legkevesebb.

De száz szónak is egy a vége: lehet, hogy az öt másodperces szabály jól hangzik, de az életben sajnos egyáltalán nem működik!      

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.