Egyéb kategória

Káprázatos frizurák és ékszerek – ilyen volt a tinilányok élete 4000 évvel ezelőtt

Mit gondoltok, milyen lehetett a tinilányok élete 4000 évvel ezelőtt? Most valószínűleg eszetekbe jutott a töritankönyvetek, és azon morfondíroztok, milyen képek voltak benne az ókori nőkről. Arra azonban biztosan nem számítotok, hogy trendi hajkölteményeik voltak és arany ékszereket viseltek!

vous - 2022.01.09.
Káprázatos frizurák és ékszerek – ilyen volt a tinilányok élete 4000 évvel ezelőtt

Bizonyítékok vannak rá, hogy a bronzkorban már létezett a divat fogalma – például elképesztő frizurákat készítettek maguknak a tinilányok –, rengeteg munkalehetőség volt, és a fiatalok tanulhattak is – írja a Bustle. Kezdődjön is az időutazás!

1. Elképesztő frizurakölteményeket készítettek maguknak

Hogy tudunk valamit a bronzkori emberekről, az lényegében annak köszönhető, hogy a régészek feltárták a sírjaikat, amiből követheztethettünk arra, hogyan éltek akkoriban. Az egyik legismertebb bronzkori nő, akit egy dániai sírban találtak, 18 éves korában halt meg, és 3300 évvel ezelőtt élt. És hogy mi volt benne olyan érdekes? A frizurája! A Dániai Nemzeti Múzeum még egy útmutatót is készített, hogy akár ti is el tudjátok készíteni az akkor valószínűleg divatosnak számító hajviseletet. Ide kattintva megtaláljátok az útmutatót.

2. A rangosabb lányok rengeteg ékszert hordtak

Furcsa, de a bronzkori ékszerek nagy része nem bronz volt. A bronzot ugyanis inkább fegyverekhez és különböző eszközökhöz használták. Az ékszerek inkább kagylókból, borostyánból, valamint aranyból készültek. Egy rangos tinilány például hatalmas nyakláncot, karkötőket és fülbevalókat viselhetett akkoriban.

Forrás:
pixabay.com

3. A tinilányok komoly karriert futhattak be lakatosként

A bronzkorban már meghatározó volt a fém használata, és ebből a nők sem maradtak ki. Erre a bizonyíték egy nő sírja, amiben a holtteste mellett különböző fémmegmunkáló szerszámokat találtak, mint a kalapács és az üllő.

4. Sokat utaztak

Dániában egy másik tinilány sírját is feltárták, aki valószínűleg 16-18 éves lehetett, mikor meghalt. Bár Dániában találtak rá, kiderült, hogy valójában Németországban született. Ebből arra következtettek, hogy a tinédzsereknek nem kellett feltétlenül otthon maradniuk a családjukkal, hanem utazgathattak is. 

5. Így nézhetett ki egy akkori tinilány

A kutatók rekonstruálták, hogy nézhetett ki az a fiatal lány, aki több mint 3700 éve halt meg.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek