Egyéb kategória

Figyelmeztető jelek: lehet, hogy hiperaktívak vagytok

A hiperaktivitás elterjedt diagnózis manapság, egyre több emberről derül ki, hogy érintett benne. Ám ha mielőbb felismeritek a tüneteket, annál könnyebb lesz megtanulnotok együtt élni vele, sok technika létezik ugyanis, ami megkönnyíti a hétköznapjaitokat. Íme a jelek, amelyek utalhatnak arra, hogy a hiperaktivitás állhat a hátterében a nehezebb hétköznapoknak.

vous - 2016.09.04.
Figyelmeztető jelek: lehet, hogy hiperaktívak vagytok

Igazak rátok az alábbi tünetegyüttesek

A hiperaktivitás ugyanis a nőknél más lehet, mint a gyerekeknél. Tipikus jele lehet az, hogy sokat izgultok, úgy érzitek, nem bírtok egy helyben megmaradni, és figyelmetlenségből eredő hibákat követtek el, mivel képtelenek vagytok beosztani az időtöket. Nehezen szervezkedtek, gyakran megszakítotok másokat beszélgetés közben, rosszkor szólaltok meg, amikor nem is rátok kerül a sor. Gyakran úgy érezhetitek magatokat, mintha érzelmi hullámvasúton ülnétek. Ezek olyan átlagos dolgoknak tűnnek, hiszen egyiket-másikat mindannyian átéltétek már. Ám aki hiperaktív, az egyszerre éli meg ezeket, egy időben, nemcsak munkahelyen, hanem otthon is, állandó jelleggel.

Forrás:
iStock

Mindig is így éreztetek

Noha felnőtteknél is felismerik a hiperaktivitást és diagnosztizálják, többnyire már gyerekkorában is mutatott jeleket, csak nem vették észre, nem diagnosztizálták. Sok embernek van viselkedésproblémája, ami ehhez hasonló, csak mivel nem elég súlyos, nem adnak hangot róla, ezért nem diagnosztizálják a hiperaktivitást náluk.

Éppen ezért meg is tanulják kordában tartani a tüneteket, együtt élni vele, maximalista személyiséggé változnak, keményen dolgoznak. Általában akkor szokott kiderülni, hogy probléma van, ha már nem bírják a nagy stresszt, és segítséget kérnek. Szuper stresszoldó illóolajokkal ti is küzdhettek a stressz ellen, itt olvashatjátok, hogyan!

A legjobb szándékkal sem bírjátok befejezni a dolgaitokat

Tegyük fel, hogy a főnökötök arra kér titeket, hogy ma az egyetlen feladatotok az, hogy tegyetek rendet az asztalotokon. Nem fogjátok bírni megcsinálni, sőt, talán még nagyobb kupit csináltok, vesztek rá virágot – egyszerűen szétestek.

Más, mentális problémákkal is küzdötök 

A Women's Health magazin szakértője megemlít egy tanulmányt, ami szerint a hiperaktív nők egyharmada szorongásos zavarokkal is küzd, másik harmada depresszióval, csaknem a fele pedig komolyan elgondolkodik az öngyilkosságon. Nem csoda, hiszen a diagnosztizálatlan hiperaktív emberek nehezebben küzdenek meg viselkedészavaraikkal, mivel nincsenek tisztában azzal, hogy mivel állnak szemben. Gyakran, amikor az orvosok kezelni kezdik a hiperaktivitást, észreveszik, hogy a depresszív hangulat is alábbhagy a pácienseknél. 

Ha magatokra ismertek, kérjetek segítséget, a hiperaktivitást lehet kezelni, és jól együtt élni vele!

Ha pedig hiperaktív a barátotok, ezt kell tudnotok róla

Ajánlott cikkek