Egyéb kategória

Viszlát, pirosság! Így sminkeljetek, ha rosaceától szenvedtek!

Szeptember 2-án garantáltan forró lesz a hangulat a városban, a Red Hot Chili Peppers biztos, hogy nagy show-t csinál majd a ráadás koncertjükön, péntek este. Ugrálunk, torkunk szakadtából éneklünk, kipirul az arcunk. Ez a felhevült, elégedett és fáradt pír jól is tud esni, de mi van akkor, ha ez a bőrön mindennapos dolog? A betegség neve rosacea, mely nőket és férfiakat is érint. 

vous - 2016.09.02.
Viszlát, pirosság! Így sminkeljetek, ha rosaceától szenvedtek!

Pirosító nélkül is piros orcák?

A rosacea egy bőrbetegség, ami értágulattal, kipirosodással jár együtt. Jellegzetesen izgató hatású anyagokra, élelmiszerekre reagál így a bőr, mint például a koffein, az alkohol, a forró ételek, az italok és persze a fűszeres dolgok. Külső hatások is okozhatják, mint az erős napfény, a csípős hideg vagy a nagy szél. Ezek mellett kialakulásának pontos okát nem tudjuk, akár örökletes hajlam is szerepet játszhat benne, de minő „meglepetés”, az egyén stresszkezelése, egyéni emocionális élete is.

Ha belegondolunk, milyen érdekes a magyar nyelv, igen képletesen fogalmazunk, hiszen hányszor mondjuk, amikor haragosak vagyunk: felgyullad a fejem, felforrt az agyvizem. Vagy amikor érzékenyen érint minket egy téma és belepirulunk. Érdekes, nem? Visszatérve a rosaceára: öszetett dolog, lényeg a kezelése, megelőzése. Hűsítő krémekkel, hűsítő, nyugtató fűszerekkel, ezek mellett pedig az életmódnak is nagy szerepe van a tünetek javulásában.

csillagjegy betegség

A csillagjegyetek elárulja, milyen betegségekre vagytok fogékonyak

Az egészségügyi asztrológia egy külön területe az asztrológiának. A régi korokban az orvos elképzelhetetlen volt asztrológusi tudás nélkül. Ma már ez nincs így, és az egészségügyi asztrológiát sem szabad önállóan használni, diagnózist felállítani. Viszont ahhoz, hogy merre induljunk el, ha bajunk van, kiváló térképet adhat. A betegségre utaló hajlamokat – például azt, hogy örökletes-e vagy az életmóddal szerzett-e, illetve annak kiváltó lelki okait – szintén feltárhatjuk a születési képletből, ha nyitottak vagyunk rá.

Hogy mire figyeljen a Kos? Milyen betegségre hajlamos egy Oroszlán? ITT elolvashatjátok!

Ne féljünk a sminkeléstől!

Aki hajlamos a pirosodásra, szereti eltüntetni, amit elsősorban sminkkel lehet elérni. A bőrpír intenzitásától függően érdemes alapozót választani. Enyhe pír esetén, ami talán még jól is mutat, mert arcpírnek hat, elég a színezett hidratáló, vagy egy jobb minőségű, nem zsíros BB krém. Az érintett területre, vagyis az orcákra, az orra, és ha már itt vagyunk, a homlokra elég egy vékony réteg ásványi púder is. A pirosítót sokszor nem is kedvelik az érintett hölgyek, de van, hogy nem is szükséges, illetve ha megfelelően elő van készítve a bőr és létrehoztuk az egységes bőrszínt, akkor egy semleges árnyalattal kellemes hatást érhetünk el. 

Akiknek már erősebb a rosaceás bőrfelület, természetesen erősebb fedésű alapozó javasolt. Sokszor előfordul, hogy a pirosodásra hajlamos bőrön a pórusok tágabbak, a bőr mintha meg lenne duzzadva, a bőrfelület úgymond „csúszosabbá” válik, nem viseli el a krémeket, elég nehéz rá dolgozni.

Hidratálni mindenképpen szükséges, a táplálás mindig az első lépés legyen.

Ezután a mattító krém is jó eszköz lehet, vagy egy zöldes-sárgás árnyalatú, kifejezetten a bőrpírra való bőrelőkészítő termék. Utóbbival az a gond, hogy szürkéssé teheti az arcot, ezért mindenképpen kell rá bőrszínünkkel megegyező alapozót is rakni!

Forrás:
iStock

Figyeljünk a színekre!

A rosaceás bőrnél gyakori, hogy az arc többi része normál állapotú, így akár többféle alapozót is használhatunk az arc különböző területeire, vagy korrektorral is megoldhatjuk a problémát. A korrektort az alapozó alá és fölé rakhatjuk. Ha ez egy zöldes vagy sárgás színű korrektor, ami segíti a pirosságot kiegyenlíteni, akkor az alapozó alá – ne feledjétek: ebben az esetben az alapozóval óvatosabban bánjunk, nehogy elmozdítsuk vele a már felhelyezett korrektort! Ha utólag hoznánk helyre az értágulatokat, pirosságot, mert csak helyenként mutatkozik, akkor természetesen a bőrszínünkkel megegyező színt válasszunk. 

ráncok grafika

Melyik ránc mit jelent az arcotokon – Ebből az egy rajzból kiderül

Ha a szem a lelketek tükre, akkor a ráncok, szarkalábak és barázdák az életmódotoké. A VOUS-lányok összeszedték nektek a legtöbbünket érintő ráncok eredetét és néhány hétköznapi praktikát, amivel csökkenthetitek az árkokat. 

Grafikusunk, Panka készített egy kis részletező rajzot, amit ide kattintva érhettek el!

A tégelyes vagy stick korrektorok elég sűrű textúrájúak, ennél fogva szárítanak, tehát száraz bőrre nem ajánlatosak. Nagyon fontos a terméket a bőrtípushoz igazítani, csak így érhetjük el azt a hatást, amilyen bőrképre vágyunk. Krémes korrektorokból is van jól pigmentált, amely viszont szépen belesimul a bőrbe és a szárazságon is segít. 

Mint mindenhez, ami nem a szakmánk, ehhez is érdemes szakember segítségét kérni, hogy hozzáértő válaszokat és megoldásokat kapjunk!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.