Egyéb kategória

OTT is figyeljetek magatokra! Nem csak a gomba okozhat égő, viszkető érzést

Ha viszket és ég a hüvelyetek, nem kell beparázni rögtön. Számos oka lehet annak, amiért kialakult a probléma, és mindent meg lehet oldani anélkül, hogy félrediagnosztizáljátok magatokat az internet segítségével. Most elhoztuk nektek a leggyakoribb okokat, miért érezhettek kellemetlen érzést ott lent.

vous - 2022.01.10.
OTT is figyeljetek magatokra! Nem csak a gomba okozhat égő, viszkető érzést

Bakteriális vaginózis

A sokak által csak BV-ként ismert fertőzés nagyon hasonlít a hüvelygombára, ezért sokszor össze is keverik. De ebben az esetben vizesebb folyást és kellemetlen szagot tapasztalhattok. Az egészséges baktériumok egyensúlya borul föl, amikor kialakul ez a betegség. Lauren Streicher háziorvos a Women'sHealth magazinnak azt nyilatkozta, hogy ez az egyik leggyakoribb oka a hüvelyben kialakult viszkető érzésnek.

Hüvelygomba

Abból a bizonyos reklámból már szinte mindenki tudja, hogy nagyon gyorsan kezelhető elváltozás, ezért nem kell aggódni. Számos oka lehet a kialakulásának, mint egyes antibiotikumok, stresszes életmód, étrend megváltoztatása. Csakúgy, mint a fentebb említett BV esetében, viszketést és hüvelyi folyást lehet tapasztalni, ami ebben az esetben fehéres, sűrűbb. A hüvely pH-értékének megváltozása miatt alakul ki, de gyorsan meg tudtok szabadulni tőle a megfelelő kezeléssel.

Forrás:
pixabay.com

Allergia

Különböző anyagokra akármikor lehetünk túlérzékenyek, ez történik az allergia során is, és a viszketés emiatt jelentkezhet. Gyakran tusfürdő, mosópor vagy öblítő váltásakor jelentkezik ez a probléma, de általában az egész testet érintik ilyenkor a tünetek.

Ekcéma vagy psoriasis

Ez a két bőrelváltozás a bőr felületén alakul ki, így a hüvelyen is észlelhettek foltos viszkető sebeket. Vegyetek zabfürdőt, szórjatok egy bögrényi zabot a kádba, majd kapcsolódjatok ki egy fürdőzéssel. Ha nem múlnak a panaszok, akkor irány a doki!

STD – szexuális úton terjedő nemi betegségek

Nem lehet elégszer ismételni, hogy az óvszer nélküli szex STD-hez vezethet, melyeknek a viszketés és égő érzés is lehet a tünete. Ilyenkor ne vesztegessétek az időtöket házi praktikákkal, ha szexeltetek valakivel gumi nélkül, és a tüneteket észlelitek, akkor irány a nőgyógyász. Tőle megkapjátok majd a megfelelő antibiotikumokat vagy injekciót, de ehhez jobb, ha rögtön bejelentkeztek egy vizsgálatra, mert az idővel csak a szövődményeknek ágyaztok meg.

Forrás:
iStock

Hormonok

A menstruációs ciklus természetes váltakozása során a hormonháztartásunk is ingadozik, a fogamzásgátlók használata és a terhesség során sem lesz ugyanolyan a hormonszintetek. Akár ettől is viszkethet ott lent, ha hüvelyszárazságot is tapasztaltok, akkor valószínűbb, hogy hormon okozza a problémát. A nőgyógyász ilyenkor valószínűleg egy hormonokat tartalmazó krémet fog felírni.

Bugyi

Hiába szexi, ha csupa műszál az egész, akkor bizony viszketni fog. Ám ha a méret sem megfelelő, a „nejlonos” bugyi a nyári forróságban melegágyat biztosít a baciknak. Ezért jobb, ha beszereztek egy-két kényelmes, pamut anyagú bugyit a hétköznapokra, a full csipkét pedig tartsátok meg a különlegesebb eseményekre.

Forrás:
pexels
Ajánlott cikkek