Egyéb kategória

Szomorú tény: ilyen rossz hatással van az agyunkra az okostelefonunk

Mindig, mindenhol ott van a kezünkben az okostelefon, hiszen semmiről nem szeretnénk lemaradni, és unaloműzésnek is tökéletes. Pedig jobban kellene figyelni, hogy mennyit használjuk a kütyüket, mert az agyunk működését is megváltoztathatja.

vous - 2016.08.26.
Szomorú tény: ilyen rossz hatással van az agyunkra az okostelefonunk

Kutatók vizsgáltak olyan embereket, akik használtak és akik nem okostelefonokat és arra jutottak, hogy a telefonozóknak rosszabb a problémamegoldó képessége és a memóriájuk, így a tanulásban is hátránnyal indulnának – számol be az eredményekről a Real Simple.

A kutatást végzők megkérték az önkénteseket, hogy az első vizsgálatnál alakítsanak két csoportot, az egyik használhat kütyüket, a másik nem. Triviális kérdéseket tettek fel nekik először kultúrával, sporttal és általános műveltséggel kapcsolatban. Majd a következő körben mindenki megkapta a választási lehetőséget, hogy használja a telefont vagy sem. Ezúttal sokkal könnyebb kérdéseket kaptak, ám a résztvevők harmada meg sem próbálta megválaszolni telefon nélkül. Benjamin Storm, aki pszichológiai professzor a Kalifornia Egyetemen így nyilatkozott:

Még mielőtt eszünkbe jutna az, hogy magunktól megválaszoljunk egy kérdést, inkább az internetet választjuk, ahol egyre több az információ.

Ezzel pedig meg se próbáljuk megdolgoztatni az agyunkat. Úgyhogy figyeljetek oda jobban ezentúl és gondolkodjatok kicsit, mielőtt előkapnátok a telefonotokat és elkezdenétek pötyögni rajta. A számológépet is nyugodtan mellőzhetitek gyakrabban, mert higgyétek el, nem kell fügvényt megoldani ahhoz, hogy kiderüljön, mennyibe kerül egy 70%-ra leértékelt ruha, vagy mennyit fogtok fizetni a kasszánál. 

Forrás:
istock.com
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.