Egyéb kategória

Szomorú tény: ilyen rossz hatással van az agyunkra az okostelefonunk

Mindig, mindenhol ott van a kezünkben az okostelefon, hiszen semmiről nem szeretnénk lemaradni, és unaloműzésnek is tökéletes. Pedig jobban kellene figyelni, hogy mennyit használjuk a kütyüket, mert az agyunk működését is megváltoztathatja.

vous - 2016.08.26.
Szomorú tény: ilyen rossz hatással van az agyunkra az okostelefonunk

Kutatók vizsgáltak olyan embereket, akik használtak és akik nem okostelefonokat és arra jutottak, hogy a telefonozóknak rosszabb a problémamegoldó képessége és a memóriájuk, így a tanulásban is hátránnyal indulnának – számol be az eredményekről a Real Simple.

A kutatást végzők megkérték az önkénteseket, hogy az első vizsgálatnál alakítsanak két csoportot, az egyik használhat kütyüket, a másik nem. Triviális kérdéseket tettek fel nekik először kultúrával, sporttal és általános műveltséggel kapcsolatban. Majd a következő körben mindenki megkapta a választási lehetőséget, hogy használja a telefont vagy sem. Ezúttal sokkal könnyebb kérdéseket kaptak, ám a résztvevők harmada meg sem próbálta megválaszolni telefon nélkül. Benjamin Storm, aki pszichológiai professzor a Kalifornia Egyetemen így nyilatkozott:

Még mielőtt eszünkbe jutna az, hogy magunktól megválaszoljunk egy kérdést, inkább az internetet választjuk, ahol egyre több az információ.

Ezzel pedig meg se próbáljuk megdolgoztatni az agyunkat. Úgyhogy figyeljetek oda jobban ezentúl és gondolkodjatok kicsit, mielőtt előkapnátok a telefonotokat és elkezdenétek pötyögni rajta. A számológépet is nyugodtan mellőzhetitek gyakrabban, mert higgyétek el, nem kell fügvényt megoldani ahhoz, hogy kiderüljön, mennyibe kerül egy 70%-ra leértékelt ruha, vagy mennyit fogtok fizetni a kasszánál. 

Forrás:
istock.com
Ajánlott cikkek