Egyéb kategória

Ellentétek párban, harmóniában – istenien finom édes-sós receptek

Az ellentétek vonzzák egymás, mondják, de ez sokat vitatott téma. Az viszont biztos, hogy az ellentétes ízek nagyon jól passzolnak egymáshoz: kihangsúlyoznak, felerősítenek, kikerekítenek. Az édes-savanyú, édes-sós, édes-kesernyés ízpárosítások különlegesek, de nem is olyan szokatlanok, mint elsőre hinnénk.

vous - 2016.08.11.
Ellentétek párban, harmóniában – istenien finom édes-sós receptek

A húslevesben főtt marhahús mivel a legfinomabb másodiknak kitálalva? Főtt krumplival és meggyszósszal, na jó, esetleg sóskamártással. Mit keres a kapor a túrós pitében? A káposztás cvekedlire hogy kerül cukor? És a pörcös túrós csuszára ropogós kristálycukor? Miért teszünk a paradicsomos káposztába vagy a töltött paprika paradicsomos mártásába cukrot? És talán már csak a nagyszülők emlékeznek rá, de a családi legendákból mi is tudhatunk róla: a legfinomabb szegényvacsora valaha a cukros-zsíros kenyér volt.

Nincs itt szó semmilyen extra újdonságról: régen is tudták, hogy az ellentétes ízek jól passzolnak egymáshoz, izgalmassá tehetik a legegyszerűbb fogásokat. 3 ellentétes ízpárt mutatunk – egyszerűt, de nagyon finomat!

daniell-santalla-stocksnap-2

Az ellentétek vonzzák vagy taszítják egymást?

A szerelemről szóló számtalan konyhabölcsesség közül kiemelkedik kettő, ami erős ellentétben áll egymással. Heves viták során az aktuális kiszemelt alkata alapján történő állásfoglalások, saját tapasztalatok, hallott sztorik alapján próbálhatjátok eldönteni, hogy végül is melyik a helytálló: „az ellentétek vonzzák egymást” vagy „a hasonló a hasonlónak örül”?

A cikk folytatásából kiderül!

A görög édes-sós kedvenc

Görögdinnye, görög sajt, egy kis görögikum – jó, ilyen nincs, de alapvető görög alapanyag az olívaolaj – kell csak hozzá, esetleg egy kis frissen őrölt bors, és máris tökéletes nyári édes-sós előételt, salátát kapunk. Náluk a legegyszerűbb alapanyagok, de szerencsére már nálunk is:

  • dinnye
  • feta
  • lila hagyma
  • olívaolaj

Ízlés szerint gazdagítható, jól behűtve az igazi!

Forrás:
iStock

A cikk itt még nem ér véget! A folytatáshoz kattintsatok a Cookta oldalára!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.