Egyéb kategória

Készítsétek a távcsövet: a héten érkezik az év legnagyobb meteorzápora!

Lassan a végéhez közeledik a nyár, de nem múlik el látványos meglepetések nélkül, ugyanis pár nap múlva az év egyik legnagyobb meteorraját láthatjuk majd az égen!

vous - 2016.08.08.
Készítsétek a távcsövet: a héten érkezik az év legnagyobb meteorzápora!

Nem is olyan rég egyszer már az ablakhoz parancsoltunk benneteket, ugyanis július 28–29-én a Déli Delta Aquaridák nevű meteoresőt láthattuk az égen a kései órákban. Most azonban még ennél is különlegesebb égi tüneményre készülhetünk, ugyanis az év egyik leglátványosabb meteorraja, a Perseidák vonul majd át az égen!

Ez a meteorraj nagy történelemmel bír, ugyanis a Perseidákról először Kr. u. 36-ban készítettek feljegyzést a csillagászok. Az elnevezés egy 19. századi asztrológustól származik, aki megfigyelte, hogy a minden év augusztusában beköszöntő meteorzápor a Perseus csillagkép irányából sugárzik szét.

A meteorzáporra augusztus 12-én, az éjjeli órákban lehet számítani, és ha az időjárás is úgy akarja, akár 200 hullócsillagot is láthatunk óránként! Ez a duplája annak, amit a Perseidák érkezésekor általában láthatunk, de a csillagászok szerint idén egy kis túlműködésre számíthatunk – írja a Mashable. Mielőtt azonban telefont ragadva minden programot lemondanátok aznap estére, van pár dolog, amit nem árt fejben tartanotok.

Forrás:
iStock

Hogy mikor figyeljétek az eget? Lehetőleg augusztus 12-én éjjel 2-3 óra körül, és ha tudtok, kerüljetek minél távolabb a város fényeitől. Azt is vegyétek figyelembe, hogy akár háromnegyed óráig is eltarthat, ameddig a szemünk teljesen hozzászokik a sötétséghez. 

Persze ha dolgoztok péntek délelőtt, ezt nem lesz könnyű megvalósítani, de talán akkor sem maradtok le, ugyanis már augusztus 10-étől érdemes figyelni az eget, 12-én csak a meteorraj maximuma látható majd! Ha pedig eddig nem hoztam meg a kedveteket, nézzetek meg egy kis összefoglalót a 2015-ös Perseidákról!

Objektum doboz

Hát nem gyönyörű? Csillaghullásra fel!   

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Utazás Jordániába
Világ
Utazás Jordániába
vous - 2024.02.13.
Jordánia mesés világ, a legtöbbeknek olyan legendás helyek jutnak róla eszébe mint Petra, Wadi Rum vagy éppen a Holt-tenger.

Otthon

Hogyan maradjon száraz az ágy?
Otthon
Hogyan maradjon száraz az ágy?
vous - 2024.02.13.
A különböző inkontinenciabetegségek a statisztikák szerint a népesség 6-7%-át érintik. A súlyosabb esetekben sajnos a dolog csak kezelhető, illetve szinten tartható, de nem gyógyítható. A vizelettartási képesség romlása által okozott kellemetlenségek elkerülése érdekében fejlesztették ki a különböző vízhatlan lepedőket és matracvédőket.