Egyéb kategória

Varázsoljatok titokzatos dzsungelt az otthonotokból! – Szobanövény-kisokos kezdőknek és haladóknak

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, igaz? De mindenki szereti, csak van, aki közelebbről, van, aki távolabbról, és van, aki ért hozzájuk, meg persze vannak olyanok is, akik nem. Szóval szerintem a mondás úgy lenne helyes, hogy „aki a virágot neveli, rossz ember nem lehet”. Ha ti is a jó emberek táborát erősítenétek, segítünk legújabb növénykisokosunkkal!

vous - 2016.08.07.
Varázsoljatok titokzatos dzsungelt az otthonotokból! – Szobanövény-kisokos kezdőknek és haladóknak

Nemcsak otthonunkban, de munkahelyünkön is szeretjük körbevenni magunkat különböző cserepes növényekkel, de nagyon nem mindegy, hogy milyenekkel! Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a számunkra megfelelőt – hiszen a növény számára is ez a megfelelő –, egy csomó mindennek utána kell járnunk és sok mindent végig kell gondolnunk.

kaktusz-tal-diy-dinoszaurusz6

Minden növény elpusztul a lakásotokban? Akkor nektek találták ki a DIY kaktusztálat

Szeretnétek végre egy szép növényt a lakásba, de egyszerűen semmi sem marad életben? Ha ti is akkora Pinterest-függő növénygyilkosok vagytok, mint én, akkor ez a cikk pont nektek szól! Megmutatjuk lépésről lépésre, hogy kell kaktusztálat készíteni, egészen a tálfestéstől az ültetésig úgy, hogy hosszú távra jó legyen mindkettőtöknek.

A tippekért kattintsatok IDE!

Vásárlás

  • Növényeket – lehetőség szerint – tavasszal, nyár elején vagy végén vásároljatok, hogy ne legyen túl nagy a hőmérséklet-különbség nekik, vagyis nehogy megfázzanak télen vagy megperzselődjenek a nyári hőségben.
  • Mindig tájékozódjatok a növény igényeit és gondozását illetően.
  • Csak olyan növényt vásároljatok meg, aminek az igényeit ki tudja elégíteni az otthonotok, munkahelyetek, és persze ti is.
  • Akciós, sérült növényt csak akkor vegyetek meg, ha értetek a gondozásához, és szívesen szántok időt a „gyógyítására”. Ha nem így lenne, feleslegesen dobjátok ki érte a pénzeteket, valószínűleg nem fogja már sokáig húzni szegényke.
  • Ha virágzó növényt vennétek, válasszátok a bimbósakat, hiszen így tovább élvezhetitek majd otthon a virágok látványát.
  • Mindig nézzétek meg, hogy nem beteg-e, nincsenek-e rajta élősködők, kártevők.
  • És persze fontos az is, hogy kikérjétek az eladók segítségét, főleg, ha kezdő kertészek vagytok.

Előírások

Balkon- és terasznövények lexikona

Balkon- és terasznövények lexikona
Forrás:
Alexandra

A színes és világos levelű, illetve virágzó növények több fényt igényelnek, mint sötét levelű társaik. Félárnyékba mindig csak a sötét levelű növényeket tegyétek – mert ezeknek nem kell túl sok fény. Ha világos az otthonotok, akkor pedig válasszatok a világos levelű és virágzó növénykék közül.

A húsosabb levelű növények – mivel sokáig képesek raktározni a vizet a leveleikben – kevesebb öntözést igényelnek, mint a vékony levelű fajták.

Ne hanyagoljátok el, de ne is szeretgessétek túl a növényeket. Pont, mint a pasitokat!

Virágos növények

A virágos növényeket általában egyszerű gondozni, de vannak fajok – mint például az orchideák –, amelyek sokkal több törődést és figyelmet igényelnek. Viszont meghálálják, és hihetetlenül feldobják bármelyik helyiséget a lakásban – persze ahol megfelelő számukra a klíma. 

Objektum doboz

Levéldísznövények

Leveleik lehetnek színesek, mintásak, különleges formájúak, fényesek vagy mattak, amelyek már önmagukban is nagyon jól mutatnak. Ezeknél különösen a klímára figyeljetek, és arra, hogy a nagyobb leveleket mindig töröljétek át egy nedves ronggyal, mert borzalmasan tud kinézni egy porral belepett cserepes növény.

Ha más fajtákkal keveritek, azaz növénycsoportokat hoztok belőlük létre, megspóroltok egy halom dekoratív, drága lakásdíszt is, mert megteszik majd helyettük a „zöldek” a kellő hatást.

Objektum doboz

Kúszó- és futónövények

Ezekkel könnyű dolgotok lesz, mert szinte bárhol jól érzik magukat. Számtalan változatuk van, csakúgy, mint az előbb említett levéldísznövényeknek, és létezik belőlük virágzó fajta is. A csupasz falfelületeket és sarkokat, légüres tereket nagyon jól feldobják. Cserébe csak egy kis fényt és vizet kérnek tőletek.

Objektum doboz

Pozsgások és kaktuszok

Ezek a húsos növénykék most reneszánszukat élik. Ami abszolút érthető, hiszen nagyon jól dekorálnak, és alig igényelnek törődést. Nekem ez az egyik kedvenc fajtám, így bátran ajánlom azoknak, akik kevés időt töltenek otthon, vagy folyton elfelejtenek virágot locsolni. Emellett olyan lakásokba is ajánlom, ahol például kevés a hely.

Objektum doboz

Objektum doboz

Kültéri és dézsás növények

Általában nem egy bonyolult feladat a gondozásuk, főleg hogy mivel kültéren laknak, megteszi helyettünk a nap és az eső a dolgát. De ha nem teszi, akkor sem kell kétségbeesni, csak rendszeresen törődnünk kell velük. Viszont ha egyszer elkezdjük, úgy hozzászokunk a locsolásukhoz, mint a reggeli kávéhoz!

Objektum doboz

Minden növénynél ügyeljetek, hogy a hozzájuk tartozó „előírásoknak” megfelelően járjatok el, illetve időközönként jól vizsgáljátok meg őket, hogy nem találhatóak-e rajtuk kártevők vagy valamilyen növénybetegségre utaló jel.

Ha körültekintőek és gondoskodóak vagytok, egészséges és csodaszép növények vesznek majd körül benneteket!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!