Egyéb kategória

Kiderült, miért nem múlnak el a pattanások az állatokról

Mindannyian voltunk így. Egyik nap még sima a bőrünk és tökéletes, másnap reggel pedig legszívesebben sikítófrászt kapnánk, miután tükörbe néztünk. De ha eltelt néhány év, és még mindig csúf pattanások borítják az állatokat, talán tudunk segíteni. 

vous - 2016.08.04.
Kiderült, miért nem múlnak el a pattanások az állatokról

Tinédzser korunkban mindannyian átéltük a pattanások korszakát, és mindannyian nagyon rosszul éreztük magunkat a bőrünkben – méghozzá szó szerint. Viszont akadnak olyanok, akiknek akkor is pattanásos marad az arcbőrük, ha már elhagyták a kamaszkort, ez pedig még úgy is rendkívül zavaró lehet, ha csak egy-egy területet érint, például az állunkat. De miért nem bírunk már megszabadulni tőlük?!

Harold Lancer, egy Beverly Hills-i bőrgyógyász tudja a választ a kérdésre, amit olyan gyakran teszünk fel magunknak a tükör előtt.

Az ilyen időszakos, áll körüli pattanások majdnem biztosan nem hormonális eredetűek, hanem a száj felületéről és közeléből, esetleg az orr környékéről származó baktériumok hozzák őket létre.  

A bőrgyógyász még hozzátette, hogy ezek a baktériumok pattanáson kívül még piros, viszkető kiütéseket is eredményezhetnek az arcbőrön. 

pattanás

Forrás:
iStock

Tehát mivel valójában az állunkon megjelenő pattanások nem aknék, így máris érthetőbb, hogy miért nem használnak az olyan krémek és gyógyszerek, amik kamaszkorunkban utolsó mentsváraink voltak. Sőt, akár még az is előfordulhat, hogy éppen ellenkezőleg hatnak a bőrünkre, és a pattik csak vörösebbek és feltűnőbbek lesznek! Éppen ezért javasolt az ilyen pattanásokat receptre felírható, kortikoszteroid tartalmú krémekkel kezelni, habár a bőrgyógyász ezért sem rajong túlzottan, ugyanis szerinte ugyan eltünteti a tüneteket, mégsem nyújt hosszú távú megoldást, hiszen nem kezeli magát a problémát. 

Dr. Lancer egyébként az ilyen pattanások keletkezésének okáról is lerántotta a leplet, ez pedig nem más, mint a nyirkos levegő és a stressz kedvezőtlen kombinációja! Ezeknek a hatására terjednek szét ugyanis a bacik a kelleténél nagyobb tempóban az arcbőrünkön, ami végül hasonló bőrkatasztrófához vezet.

Harold Lancer szerint a megoldás gyógyszerek helyett az életmódváltásban keresendő. Fontos, hogy az ilyen pattanásokkal küszködő betegek ne fogyasszanak koffeint, semmilyen zsírban tocsogó gyorsételt ne vegyenek magukhoz, és csökkentsék étrendükben a minimumra a szénhidrátot!       

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.