Egyéb kategória

Zenelejátszó-kisokos: annál, hogy mit hallgattok, sokkal fontosabb, hogy min hallgatjátok

Walkman, discman, MP3 – három olyan lejátszó, aminek a csillaga már – állítólag – jó ideje leáldozott. Helyette jött a telefonunk, amit séta vagy futás közben, a tömegközlekedési eszközökön, sőt néha még otthon, takarítás közben is hallgatunk. Pedig van élet a telefonon túl!

vous - 2016.08.02.
Zenelejátszó-kisokos:  annál, hogy mit hallgattok, sokkal fontosabb, hogy min hallgatjátok

A fülhallgató egyébként sem tesz túl jót a fülünknek, helyette – ha tehetitek – inkább válasszatok a helyiségnek, funkciónak és programnak megfelelő zenelejátszókat, vagy legalább egy jó fejhallgatót.

Nem elég, ha csinos a fejhallgató, de az is nagyon fontos – hiszen sokkal szívesebben veszitek majd fel az utcán –, ha úgy hordjátok a fejeteken, mintha csak egy szupertrendi kiegészítő lenne. Fejhallgatókat egyébként már a legtöbb ruhaüzletben is beszerezhettek, de nem árt utánanézni a tudásuknak is, nehogy a fületek lássa kárát a „divatozásnak”.

Míg a fejhallgatót – biztonságosan – akár egy órán át hallgathatjátok, addig a fülhallgatót maximum 15 percig szabadna. Ez az időtáv talán nem is annyira meglepő, hiszen a fülhallgató jóval közelebb van a dobhártyátokhoz, mint a fejhallgató – így jóval károsabb is.

Szerencsére egyre több lejátszó közül válogathattok, annak függvényében, hogy mik az igényeitek, hogy hol szeretnétek hallgatni, mennyire hangosan, mennyire fontos nektek a hangminőség, mennyit költenétek rá, és persze hogy mennyire legyen dizájnos darab.

Szempontok

  • vezetékes vagy vezeték nélküli
  • hangminőség
  • adatfogadási módok, mint például USB vagy memóriakártya
  • hálózati adatelérés: browse, stream
  • támogatott fájlformátumok
  • külső megjelenés: kijelző olvashatósága, távirányító ergonómiája
  • testreszabhatóság
  • kimenetek: analóg, digitális

Nagyon fontos, hogy a lejátszótok és a hangsugárzók képességei nagyjából megegyezzenek, hiszen semmi értelme egy szuper készüléket silány hangfalakkal összekötni. Ezen kívül persze az sem mindegy, hogy milyen zenét milyen „forrásból” hallgattok. Egy rossz minőségű zenefájl nem fog olyan élményt nyújtani, mint egy CD vagy bakelit.

Btw: bakelit

Ha megvan még a családi bakelitlejátszótok, vegyétek elő a régi lemezekkel együtt, vagy újítsatok be belőlük párat. Nemcsak szuper zenei élményben lehet részetek, hiszen nagyon szép a hangzásuk, de baromi jól mutatnak majd az otthonotokban.

Annál hogy mit hallgattok, sokkal fontosabb, hogy min hallgatjátok, és hogy átlépitek-e azt a bizonyos 15 percet!

Hallgassatok sok zenét, hogy egészségesebbek legyetek!

Amellett, hogy a zene kikapcsol, boldoggá tesz, észrevétlenül oldja a feszültséget és csökkenti a stresszt. Tudományosan bebizonyították, hogy a klasszikus zene stimulálja az emberi méltóságot, és tudósok szerint növeli az életbe vetett hitet.

Hogy melyik stílusú zene mire jó, és hogyan hat a szervezetünkre, az ebből a cikkből kiderül!

Sajnos nemcsak a bakelitlejátszók merültek feledésbe az évek során, de sokkal későbbi társaik is, mint például a walkman és a discman, de az MP3-lejátszóink is régóta hevernek már a fiók mélyén.

Előbbiből egyébként folyamatosan gyártanak újabb és újabb ketyeréket, amelyek állítólag elképesztően jól szólnak. Az utóbbi időben például nagy sikert aratott a Ponomusic MP3-lejátszó, ami körülbelül az MP3-ak Rolls-Royce-a.

Forrás:
ebay

Nem olcsó mulatság, és nem is akarunk titeket rábeszélni, de jó befektetés lehet az új kategóriás MP3-ak közül választani valamit, a telefonotok helyett.

Ha az MP3-ra nem pörögtök már, de jól jönne egy olyan kütyü, ami jól szól, dizájnos, kicsi, és bárhova magatokkal vihetitek – ahol van net –, válasszatok a bluetoothos lejátszók közül. Net nélkül is magatokkal vihetitek persze, ilyenkor például hallgathattok rajta rádiót is. Már jó áron hozzájuthattok, és nagyon jó szolgálatot fog tenni mosogatásnál, takarításnál, kerti sütögetésnél, nyaralásnál, de valójában végtelenségig sorolhatnánk, hogy mennyi helyen. Én nemrég újítottam be egy ilyen kis eszközt, és azóta gyakorlatilag éjjel-nappal az szól nálam. Nemhogy nem bántam meg, szinte már nem is tudok élni nélküle.

A vicc kedvéért pedig kapjátok elő néha az ezer éve nem használt walkmant és discmant – csak hogy egy kis időutazást tegyetek, a nem is olyan távoli múltba –, ahogyan Peter Quill tette A galaxis őrzőiben! 

Objektum doboz

Ha pedig nem erőltetnétek a nosztalgiázást, nézzétek meg bazárunkat, és válogassatok kedvetekre a hangfalak, lejátszók és fülhallgatók közül!

Forrás:
Bestbyte, Media Markt

BIGBEN TD101 LEMEZJÁTSZÓ – Best Byte

JBL CHARGE 3 hordozható bluetooth hangszóró, türkiz – Media Markt

MARLEY EM-JA008-BH vezeték nélküli hangszóró – Media Markt

PHILIPS DS 1155 iPhone5 dokkoló – Media Markt

SMARTON SM 2006 DIGITÁLIS KISRÁDIÓ – Best Byte

SONY NW-WS413 4GB KÉK SPORT WALKMAN – Best Byte

MARLEY EM-JH011-CP COPPER FEJHALLGATÓ – Best Byte

CELLY MINISPEAKER01 NINJA HANGSZÓRÓ – Best Byte

GENIUS SW-HF1205 2.1 JACK 32W FA FEKETE HANGSZÓRÓ – Best Byte

Ajánlott cikkek