Egyéb kategória

Az allergiák nyáron sem mennek szabadságra! – ezek a veszélyek leselkednek rátok

Az allergia néha a legváratlanabb pillanatokban csap le. Ám nyáron nagyobb az esély arra, hogy valamilyen rovar vagy esetleg egy gyomnövény miatt kértek időpontot az orvosotokhoz.

vous - 2016.07.16.
Az allergiák nyáron sem mennek szabadságra! – ezek a veszélyek leselkednek rátok

Az allergia van, hogy az egész életeteket végigkíséri, ha mondjuk érzékenyek vagytok a tejre vagy a lisztre. De előfordulhat, hogy minden évben csak egyszer, a nyári időszakban jön ki rajtatok valamelyik szezonális változata. Mik lehetnek ezek például?

  • Rovarcsípések
  • Pollenek

Forrás:
Pixabay

Rovarcsípések

Ne tekerjétek át ezt a részt akkor sem, ha eddig a csípések úgymond normálisan lezajlottak nálatok! Ugyanis képzeljétek el, attól még bármelyik következő esetnél jelentkezhet allergia ezeken a pontokon. Mivel jár egy normál rovarcsípés? Püffedéssel, kipirosodással, viszketéssel, és néha fájdalommal. Miben más ez, allergia esetén? A püffedés sokkal nagyobb méretet ölt, továbbterjed, a fájdalom intenzívebb lesz, és kihathat a környező tesztrészeitekre is. Ezek mellett előfordulhat még anafilaxiás sokk is. Nemcsak a méhektől ódzkodjatok, próbáljátok meg a hangyákat és a szúnyogokat is minél messzebb tartani magatoktól. Ha pedig megelőznétek a bajt:

  • Ne járkáljatok mezítláb a fűben!
  • Kerüljétek az édes italokat, parfümöket, dezodorokat, hajlakkokat, mert ezek vonzzák a rovarokat!
  • Az élénk színű, virágos ruhákat egy-egy piknik vagy túra során hagyjátok a szekrényetekben, inkább válasszatok valami egyszerűbbet! És bármennyire nehéz is, próbáljátok minél több helyen fedni a testeteket!
  • Ne hagyjátok elöl a szemetet, az ételeket és az italokat!
  • Használjatok rovarirtó szereket!

Amennyiben már bekövetkezett a baj, irány az orvos! Út közben pedig tegyetek a területre jeges vizes borogatást! A sokak által használt hagymás kezelést itt felejtsétek el, az illóolaja most nem fog csodát művelni.

Forrás:
Pixabay

Pollenek

Biztosan nektek is feltűnt, hogy egyre többször már nemcsak az időjárásról, hanem a pollenhelyzetről is jelentenek akár a televízióban, akár az interneten. A pollenek a növények szaporodásánál elengedhetetlenek, a szállítása történhet rovarokkal, madarakkal, de még a széllel is. Ez utóbbi a fő felelős itt, hiszen a pollenallergia leginkább a légutakat terheli meg. Ha ti is érzékenyek vagytok erre, akkor biztosan ismerősek már a tünetei: orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, duzzadt és viszkető szem, viszkető torok, zihálás. Fontos, hogy ne csak a vény nélküli megoldásokkal próbálkozzatok, hanem kérjétek ki a dokitok tanácsát, ugyanis kezelés nélkül még asztmásak is lehettek! Attól, hogy megkaptátok az orvosságot, tartsátok be ezt a néhány szabályt:

  • A kánikulában akkor szellőztessetek, mikor alacsony a pollen mennyisége a levegőben!
  • Ha esik, várjátok meg, amíg eláll, és nyílhatnak is az ablakok! Ilyenkor ugyanis megtisztul a levegő.
  • Amint hazaértetek, az egész nap viselt ruhátokat dobjátok a szennyesbe, és vegyetek egy fürdőt! Csak megtisztulva menjetek a hálótokba, ne vigyétek be oda is a virágport!

A legtöbben a pollen kapcsán egyből a parlagfűre gondolnak, mely valóban a nyár (végének) egyik legallergizálóbb gyomnövénye. Emellett még óvakodjatok a pázsitfüvektől és a gabonaféléktől.

Ajánlott cikkek