Egyéb kategória

Fenyvesi Zolival próbáltuk ki a konditermet, ahol épek és sérültek együtt edzenek

Magyarországon egyedülálló  konditermet hozott létre a SUHANJ! Alapítvány Budapesten, ahol  együtt edzhet mozgássérült, látássérült és értelmi sérült, ép társaival. A kezdeményezés egész Európában ritkaságnak számít. A megnyitó előtt próbálhattuk ki a fitnesztermet, ráadásul Till Attila új filmjének főszereplőjével, Fenyvesi Zoltánnal.

vous - 2016.07.15.
Fenyvesi Zolival próbáltuk ki a konditermet, ahol épek és sérültek együtt edzenek

A SUHANJ! Alapítvány 2010-ben indult el, Gusztos Péter és Kovács Patrícia színésznő társalapító taggal. Kezdetben a cél az volt, hogy a mozgás örömébe bevonják a sérült embereket, ezért sportprogramokat szerveztek, amiken látás- és mozgássérült emberek is jól érezhetik magukat. Több sportágban heti rendszerességgel tartanak edzéseket. Az épek sérült társaikhoz való közelebb hozását is segítik, szemléletformáló programokkal. Most pedig magánszemélyek és vállalkozók adományaiból elkészült az első speciális, kerekes székesek által is könnyen használható konditerem.

Forrás:
Molnár Anikó

Csak az határoz meg, hogy milyen keményen dolgozol

– ez a felirat fogad az ajtóban és az ehhez hasonló motivációs idézetek mellett igényes dizájn várja az ide látogatókat. Amelyek arra is utalnak, hogy ez nem egy fogyatékkal élők számára kialakított hely, hanem mindenki számára nyitott. A sport szeretete az, ami ugyanolyan és összeköti a kondizókat. Az alapító, Gusztos Péter, elmondása szerint is az a lényeg, hogy ne szánalomból menjenek edzeni hozzájuk, hanem mindenki érezze jól magát.

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Kovács Patrícia mutatta meg nekünk az addig számunkra nem feltűnő részleteket, amik a teljes akadálymentes közlekedést teszik lehetővé. A kerekes székesek számára akadálymentes bejárat, lépcsők, zuhanyzók és alacsony recepciós pult. A látássérülteket a bejárattól vezetősáv segíti és Braille-írással ellátott térképek is vannak a falon. A terem stílusához jól illő felnagyított piktogramokat festettek a falakra, melyek az értelmi sérült emberek könnyebb eligazodását segítik.

Forrás:
Molnár Anikó

Fenyvesi Zoli, mivel kerekes székes, annak örül a legjobban, hogy egyedül is egyszerűen tudja használni a fitnesztermet. Reméli, hogy nem lesz kuriózum néhány év múlva a hasonló integrativitás. Ő biztosan itt fog edzeni ezután, hiszen a gépeket gyerekjáték kezelni, de ha valaki nem tudja, hogy kell, csak a QR-kódot kell leolvasnia okoskészülékkel az edzőtermi eszközökről, ami egy használathoz segítséget nyújtó videóhoz irányít. 

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Az emberek cselekvőkedve és az adományok áramlása nélkül azonban mindez nem jöhetett volna létre. Több mint 200 önkéntes segített 2000 munkaórában, ami egyenlő plusz 2 fő, teljes állásban dolgozó személlyel. Továbbá téglajegyekkel is lehetett támogatni az építkezést, akik így adakoztak, azok megtalálják a nevüket egy köszönőtáblán az előtérben.

Forrás:
Molnár Anikó

Aki ki szeretné próbálni a termet, az a július utolsó hetében megtartott nyílt héten megteheti, augusztus 1-től pedig bérleteket is lehet váltani.

Forrás:
Molnár Anikó

Arra a kérdésemre pedig, hogy Zoli a jövőt hogyan képzeli el a teremmel kapcsolatban, vicceskedve válaszolt:

Feladom a színészi álmaimat és személyi edző leszek. Valójában megpróbálok minél többet edzeni majd itt, mert a sport mindig is szerves része volt az életemnek, de most az egyetem befejezése az első számú célom.

A színészettel kapcsolatban pedig úgy gondolja, ha lesz még lehetősége érdekes produkcióban részt venni, nem fog nemet mondani. Fenyvesi Zolival készült korábbi interjúnkat ITT elolvashatjátok!
 

Forrás:
Molnár Anikó
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Utazás Jordániába
Világ
Utazás Jordániába
vous - 2024.02.13.
Jordánia mesés világ, a legtöbbeknek olyan legendás helyek jutnak róla eszébe mint Petra, Wadi Rum vagy éppen a Holt-tenger.

Otthon

Hogyan maradjon száraz az ágy?
Otthon
Hogyan maradjon száraz az ágy?
vous - 2024.02.13.
A különböző inkontinenciabetegségek a statisztikák szerint a népesség 6-7%-át érintik. A súlyosabb esetekben sajnos a dolog csak kezelhető, illetve szinten tartható, de nem gyógyítható. A vizelettartási képesség romlása által okozott kellemetlenségek elkerülése érdekében fejlesztették ki a különböző vízhatlan lepedőket és matracvédőket.