Egyéb kategória

Megvan, honnan ered a koszorúslány-tradíció – meg fogtok lepődni!

Mivel nyár van és esküvőszezon, nagy az esélye, hogy az utóbbi hónapokban ti is jártatok esküvőn, sőt, az is elképzelhető, hogy kiemelt szerepet kaptatok egy közeli barát nagy napján, mondjuk ti voltatok a tanúk, vagy beálltatok a koszorúslány-hadseregbe. De gondolkoztatok már azon, hogy ezek a szerepek milyen hagyományból erednek? Ha még nem, most meg fogtok lepődni!  

vous - 2016.07.12.
Megvan, honnan ered a koszorúslány-tradíció – meg fogtok lepődni!

Ahogy változnak az idők, változnak az esküvői hagyományok is, de úgy tűnik, vannak bizonyos tradíciók, amiket még a legmodernebb esküvők sem nélkülöznek: ilyen például a tanú vagy a koszorúslány – mostanában inkább már koszorúslányok szerepe. Ráadásul úgy néz ki, hogy ezek sokkal régebbre nyúlnak vissza az időben, mint hinnénk!

Az ókori Rómában például a jegyespárnak kötelező volt minimum tíz szemtanút prezentálni, ugyanis enélkül nem számított legálisnak a házasságkötés. Ezekhez más furcsaságok is társultak: a koszorúslánynak például (merthogy már akkor is létezett ilyesmi) ugyanúgy kellett felöltöznie, mint a menyasszonynak, hogy összezavarja a szellemeket, akik esetleg ártani kívánnának a friss párnak. Ezekben az időkben tehát a koszorúslány szerepe az volt, hogy védelmet biztosítson a menyasszony számára a negatív energiák ellen.

Forrás:
instagram

A koszorúslány-hagyomány egy másik értelmezése egyenesen a Bibliából ered. Mikor Jákob feleségül vette Leát és Ráchelt, mindkét nő magával hozta a szolgálóját – habár ők valóban a szolgálólányok voltak, nem pedig közeli barátnők – akik segítettek cipelni a sok csokrot és szerepeltek a képeken.

Egészen a viktoriánus korig nincsenek történelmi adatok arról, hogy a koszorúslány hasonló szerepbe került volna, mint napjainkban. Ebben az időszakban a szerepük abból állt, hogy segítettek megszervezni az esküvő utáni összejövetelt, elrendezgették a virágokat és ők kísérték a menyasszonyt az oltárhoz. A virágszórós tradíció azonban már akkoriban is létezett, akkor gyógynövényeket hintettek el a sorok között, ezt is azért, hogy a gonosz szellemek ne tudják őket követni – lehetséges volna, hogy ezért visznek csokrot a kezükben a menyasszonyok a mai napig? 

Forrás:
Instagram

Ma viszont már ezer oka lehet annak, ha valakit koszorúslánynak választanak. Van, aki így akarja megajándékozni a hozzá legközelebb álló barátnőt, mások egy hadseregnyi koszorúslánnyal felfegyverkezve állnak az oltár elé, hogy reprezentálják a világ felé, milyen sokan helyeslik a döntésüket. És persze vannak olyanok is, akik csak követik a hagyományt, akkor is, ha azt sem tudják, honnan ered.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!