Intim

Favágószexuális pasik: tényleg ők jelentik a visszatérést az „igazi férfiassághoz”?

Sokan állítják, hogy a lumberszexualitással – ami leánykori nevén favágószexualitás egyébként – visszatért az „igazi férfiasság”. A metroszexuális szépfiúk helyére a bozontos, szőrös, napbarnított, izmos hímek léptek, akik kockás ingben ezermesterkednek a kamrában, és két termék közül sem ismernék fel a hidratálókrémet. Vajon tényleg így van? 

vous - 2016.06.28.
Favágószexuális pasik: tényleg ők jelentik a visszatérést az „igazi férfiassághoz”?

Kik is azok a lumberszexuális hímek?

Na, nézzük csak, itt egy gyorstalpaló, hogy átlássátok egy kicsit a színteret. Utánaástam a szakirodalomnak, és a pasi a nagykönyv szerint lumberszexuális, ha

 • legalább egy fúrógép büszke tulajdonosa és termeszt néhány fűszernövényt az ablakban
 • nem riad vissza se egy polc megszerelésétől, se pedig egy kis kertészkedéstől (fűnyírásban különösen izmos)
 • kevés időt tölt a fürdőszobában, és nem használ túl sok illatszert, mégis begerjedtek az illatától
 • hagyja, hadd nőjön a szőr az egész testén
 • imád a természetben mászkálni, de azért ügyel arra, hogy az iPhone-ján még elérhető legyen
 • van egy csomó egyszerű, durva anyagból készült inge és egy pár masszív – de jó eséllyel már oszlásnak indult – bakancsa
 • szereti az állatokat, főként a kutyákat és a lovakat
 • a durva külső mindennek ellenére – természetesen – érző szívet takar, vagyis nem ritkán verseket ír, esetleg hosszan filozofál, de egy romantikus lánykérésre is simán számíthatunk tőle
 • testalkata jellemző módon erőteljes, izmos, a pocak – ideértve az ún. „aputestet” –  pedig abszolút megengedett.
Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

És kik is azok a metroszexuális pasik?

Most, hogy így képbe kerültünk, vessünk egy pillantást arra, honnan ismerszenek meg a metroszexuális srácok. Ő az, aki

 • abszolút heteró, mégis többet tud az egyéni színskáláról és a szemkörnyéki hidratálásról, mint az összes eddigi csaja együttvéve
 • véletlenül sem hagyná ki a borotválkozást és a teljes szőrtelenítést, különösen heretájon, nehogy véletlenül köpködnie kelljen a nőjének
 • a szemöldökcsipesz, a körömreszelő és a hajlakk a hétköznapjai szerves részét képezi
 • van egy csomó méregdrága, márkás holmija, és igazán exkluzív parfümjei is
 • reggelente órákat tölt a fürdőszobában, és senki sem érti, mit is csinál pontosan
 • ellenállhatatlan vágyat érez, hogy szűk, testhezálló gatyákban járjon (sokan közülük az emó trendet is követték tiniként, de aztán eleget kezdtek keresni a jobb fodrászok rendszeres látogatásához is)
 • szereti a menő kütyüket, és rendszeresen frissíti az Instagramját klassz fotókkal (önmagáról, mi másról?)
 • testalkata rendszerint vékony, törékeny. 
Objektum doboz

Van átjárás a két csoport tagjai között? De még mennyire!

Oké, és akkor most mondjuk a poént: a lumberszexuálisként kategorizált jóemberek többsége nem is olyan régen talán metroszexuális volt. Igen, jól olvastátok, meglehetősen nagy az átfedés a két csoport tagjai között. Remek példa erre David Beckham, aki 10–15 éve még egy szőrszálat nem hagyott oda nem illő helyen, nem létezett férfifodrászat a fotói nélkül és bőre puhább hatást keltett, mint Beyonceé… ma meg simán mászkál ötnapos borostával egy szakadt farmerben, borzas hajjal – és még mindig szexi, sőt. 

Forrás:
AFP

Sokan a tradicionális értelemben vett férfiasság hanyatlására adott választ látják a lumberszexuális jellemzők előtérbe kerülésében, és azt súgják: nem véletlen, hogy a divat világa ezt a fajta természetességet ünnepli azok után, hogy relatív hosszú ideig a törékeny, vékony, kissé piperkőc, de mindenképpen trendérzékeny férfivel próbálták eladni a termékeket. Hasonló a jelenség ahhoz, mint amikor a kifutókról és a magazinok címoldaláról kezdtek eltűnni a nullás méretű modellcsajok, és végre plus size lányokat is láthattunk a kampányokban a természetesség és a sokféleség jegyében.  

Hé, akkor most… mi van?! Az, hogy bárki lehet „igazi férfi”!

A lumberszexualitás és a metroszexualitás két, egymásnak látszólag ellentmondó trend, amelyet eszközül használva eladnak nekünk valamit: biciklit, tabletet, nyaralást, filmet, focit, önismereti kurzust… bármi egyebet. A hétköznapi férfiak talán ösztönösen követik is ezeknek a trendeknek bizonyos vonulatait, hiszen hat rájuk a masszív médiareprezentáció, de azért elsősorban önmaguk maradnak. 

Ahogyan a 21. században nem csak egyféleképpen – csendes és passzív Audrey Hepburnként – lehet nőnek lenni, úgy hála az égnek „az igazi férfi” is sokféle: van, aki nagydarab, mackós ezermester, és van, aki reggelente fél órán át lövi be a haját, és sehová sem megy ajakír nélkül.

És igen, léteznek a fentiek különféle, színes kombinációi is, továbbá az egészen más karakterek is: épp annyiféle egyéni jellemzővel, ahány férfi a földön él. 

Ünnepeljük hát a lumberszexualitást, de közben a metroszexualitást is: azt, hogy sokféle férfi létezik, és egyik sem „igazibb” – vonzóbb, erősebb, karizmatikusabb – a másiknál, hanem mind a valóság egy reprezentációja, és a hozzáadott értékektől függ, mennyire érezzük őt közel magunkhoz…  És hát szerencsére mindenkinek más jön be, így félnivalója egyetlen hímnek sincs, aki vállalja önmagát.  

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!