Előfordul, hogy elszámoljuk magunkat főzéskor, és túl sok készül valamiből – például rizsből, amivel viszonylag nehéz is jól kalkulálni. De egyrészt nem szeretünk semmit kidobni, másrészt a rizs szuper alapanyag, harmadrészt kreatívak vagyunk, tehát szívesen kreálunk új fogásokat.
A rizs nagyon egészséges alapanyag, még a fehér is! Gondoljunk csak bele, Ázsiában hány millió (milliárd!) ember eszi nap mint nap, akár naponta többször, számtalan formában, és nemhogy nem híznak el tőle, de inkább törékeny, karcsú alkatúak. Úgy tartják, hogy kizárólag rizsen is meg lehet élni, mert minden fontos tápanyag megvan benne: lassan lebomló szénhidrát, vagyis a keményítő a legfontosabb jellemzője. Szóval ne dobjuk ki, hanem használjuk fel!
Rizssaláta
Hozzávalók: 1-2 bögre maradék főtt rizs, paradicsom, kaliforniai, kápia vagy zöldpaprika, újhagyma, uborka, akár zsenge répa, petrezselyem vagy bazsalikom, olívaolaj, citrom, só, bors, mehet bele még ízlés szerint: tonhal, szeletelt sonka, főtt tojás
Ha kíváncsiak vagytok, hogy készül az egyszerű, de ínycsiklandó recept, ide kattintva a Cookta oldalán elolvashatjátok!