Egyéb kategória

Tetű, táp, tűző nap – A legfontosabb tudnivalók nyári kertészkedéhez

Réges-régen, egy messzi-messzi évjáratunkban ott ültünk azokon a rettentő izgalmas történelemórákon, és a tanár magyarázott valamit a 3T-szabályzatról. Emlékeztek? Mi most kölcsönvesszük ezt a kifejezést, új köntösbe bújtatjuk, és elmondjuk nektek, hogy mi a nyári növénytartás 3T-szabálya!

vous - 2016.06.14.
Tetű, táp, tűző nap – A legfontosabb tudnivalók nyári kertészkedéhez

Egy évszakkal ezelőtt, azaz tavasszal már segítettünk a kertészkedésben, most ezt a tudásotokat egészítenénk ki egyéb lényegi információkkal. Ha mindent betartotok, már igazán profi virággondozók lehettek!

T-etvek

Forrás:
www.giphy.com

Miként kúszik felfelé a hőmérő mutatója, úgy nő az esély a virágoknál a tetvek megjelenésére is. Hogyan is jellemezzem azt az érzést, amikor megpillantjátok az első kártevőket? Talán így: olyan, mint amikor a kedvenc lekváros buktátokból kifelejtik a lekvárt, amikor már a nap elején kiszakad a harisnyátok, vagy amikor összetörik a kedvenc bögrétek! Elég tetű egy helyzet – haha –, melyet minél hamarabb orvosolnotok kell! Ha ugyanis ezt nem teszitek meg, legyengítik és megfertőzik a növényeteket, sőt, rosszabb esetben kipusztulnak tőlük a virágok. Vehettek különféle szereket ellenük vagy választhatjátok a házi készítésű verziókat is. Mondjuk próbáljátok ki a csalánteát! Főzzetek belőle egy igen erős adagot, majd miután kihűlt, töltsétek egy spriccelőbe, és fújjátok rá a tetvekre.

Öntözési kisokos

Langyos vízzel közelítsetek.

Nem kell egyszerre 10 liter víz egy virágnak.

Tapogassátok a földet, ha vizes, ne öntözzétek, ha száraz, már szomjas.

Inkább felülről locsoljátok, mint alulról.

Ne álljon alatta a víz sokáig, itt kiderül, pontosan meddig is.

T-ápozás

A boltok kertészeti részén a kaspóknál is több tápszerből választhattok már. Az ampullától kezdve a többliteres kiszerelésen át egészen az apró rudacskákig. Hogy melyik a tuti befutó, azt mi nem tudjuk biztosra megmondani, de a tápozás szabályait igyekszünk összeszedni. A folyékony kiszerelésnél az a legelőnyösebb módszer, ha mindennap öntötök egy kis mennyiséget a virágra. Azt a helyzetet szerencsésebb elkerülnötök, hogy egyszerre egy nagy adagot kap a nyakába, és jó lesz az úgy, majd x idő múlva újra. Nem! Fontos ugyanis szinten tartanotok az összmennyiséget. Ezt a macerát elkerülhetitek az ampullás és a rudas verzióval, hiszen azoknak ott áll az apró betűs címkéjén, hogy folyamatosan adagolják a szükséges alkotóelemeket.

Erkélyből szentélyt

Egy kevés pénz, némi energiaráfordítás, és kész is a házi oázis az erkélyeteken. Az esztétikus kialakítás manapság már nem pénzkérdés. Fillérekért juthattok izgalmas kiegészítőkhöz, és egy kis fantáziával meg kézügyességgel ti is el tudtok készíteni nagyon sok mindent. Ha mégsem vagytok elég biztosak önmagatokban, olvassátok el Mojzes Nóra tippjeit!

T-űző nap

Nekünk, embereknek muszáj óvnunk magunkat a tűző naptól, hogy elkerüljük a kellemetlen következményeket. De képzeljétek, vannak olyan virágok, amelyek kifejezetten imádják a perzselő sugarakat akár az erkélyen, akár a lakásban. Sok ilyen növényből választhattok, ezek jól tűrik a szárazságot, és csak az intenzív fényben képesek fejlődni, valamint pompás virágokkal megörvendeztetni.

Ezekből válasszatok:

  • muskátli
  • harangvirág
  • körömvirág
  • dísznapraforgó
  • levendula

Láttátok már Takács Nóra csodaszép levenduláit? Nézzétek meg az Instagram-oldalán, milyen tudatosan rendezte be az ő saját kis szentélyét!

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!