Egyéb kategória

Karrier határok nélkül – avagy hogyan lehettek sikeresek külföldön

Projektmunka Londonban, pozíció egy madridi marketingügynökségnél, angoltanítás egy ankarai nyelviskolában – ma már nem vakmerő álomnak, hanem nagyon is racionális lehetőségnek számít a karrierépítés külföldön. Tippjeink segítségével ti is bátran nekiindulhattok a nemzetközi álláspiacnak.

vous - 2016.06.10.
Karrier határok nélkül – avagy hogyan lehettek sikeresek külföldön

A Randstad két hónappal ezelőtt publikált felmérése szerint a magyarok több mint 40 százaléka kimondottan olyan állásra vágyik, amely nemzetközi ingázással jár, és ötből hárman egy jó pozíció reményében akár hazájukat is elhagynák. Ha hasonló váltáson gondolkodtok, némi kurázsin és magabiztos nyelvtudáson túl nem árt mással is felvértezni magatokat. Annak érdekében, hogy megfejtsük, mire érdemes még figyelni a nemzetközi karrier startjánál, egy HR szakember segítségét kértem, akivel a következőkre jutottunk.

Folyamatos tanulás

A külföldi karrier alapjait már az iskolapadban lerakhatjátok. A magas színvonalú felsőoktatási intézmények – akár hazánkban, akár a határon túl – nem csupán a tudásotok szempontjából adhatnak sokat, hiszen a különböző szakkollégiumok, diákkörök és ösztöndíjak a szakmai fejlődésen túl a kapcsolatépítés szempontjából is kritikusak lehetnek. Hasonlóan nagy jelentőséggel bírhatnak a szakmai gyakorlatok és az első munkahelyek.

A külföldön is sikeres dolgozókban közös, hogy a folyamatos tanulás jegyében mindenhol igyekeznek a lehető legtöbb tudást magukba szívni.

Önprezentáció

Nem titok, hogy a külföldi munkahelyeken is megnézik, milyen eredményeket értetek el korábban. Nem elég azonban papíron és elméletben jónak lenni a szakmátokban: a hozzáértést láttatni is kell. Így óriási jelentősége van annak, hogy a gyakorlatban is megfelelően tudjátok demonstrálni a tudásotokat, kidomborítva erősségeiteket.

Határozott célok

Mielőtt nekivágtok a nemzetközi karriernek, érdemes tisztázni magatokban, pontosan milyen elvárásokkal vágtok neki az útnak. A célország kiválasztását számos szempont befolyásolja az adott kultúrkör iránt érzett szimpátiától a megélhetési költségeken keresztül a klímáig. Karrierépítési szemmel nézve azonban olyan kérdéseket is fel kell tennetek magatoknak, hogy miben szeretnétek fejlődni, milyen készségeket szeretnétek elsajátítani, és ehhez milyen lehetőségeket találtok külföldön.

Forrás:
iStock

Előkészületek

Mérjétek fel a terepet céljaitoknak és elvárásaitoknak megfelelően! Természetesen alapvető lépés a célország munkaerőpiaci előírásainak feltérképezése, ezen túlmenően azonban kulcsfontosságú a helyi munka- és szervezeti kultúra ismerete. Szánjatok elég időt a tárgyalás íratlan udvariassági szabályainak megismerésére és a jellemző kommunikációs stílus megfigyelésére!

  • Hogyan beszélnek egymással a hierarchia különböző fokain álló emberek?
  • Miről illik beszélni, és milyen témát érdemes kerülni?

Ha kellő magabiztossággal mozogtok ezekben a kérdésekben, sokkal könnyebben fel tudjátok kelteni a főnök figyelmét vagy éppen elnyerni a kollégák bizalmát.

Kapcsolatépítés

Konferenciákon és továbbképzéseken ragadjatok meg minden alkalmat arra, hogy a területeteken belül minél több embert ismerjetek meg, és tartsátok is velük a kapcsolatot. Hatványozottan áll ez a szabály a nemzetközi rendezvényeken és tréningeken – így rendszeresen kaptok információkat az esetlegesen nyíló pozíciókról. Jó lehetőséget nyújtanak új arcok megismerésére a különböző témák és területek mentén szerveződő meetupok, de éljetek a szociális média eszközeivel is. Csatlakozzatok iparág-specifikus online csoportokhoz, kövessétek a karrierszempontból vonzó vállalatokat és keressetek virtuális ismertségeket az ott dolgozókkal.

Fejben dől el

Minden külföldi karrierhez elengedhetetlen a megfelelő mértékű nyitottság és rugalmasság. Mindez sajátos gondolkodásmódot követel meg, a folyamat azonban kétirányú: maga a határon túli munka is fejleszti ezeket a vonásokat. Egy szingapúri kutatás szerint:

Azok a személyek, akik hosszabb ideig éltek és dolgoztak idegen országokban, jobb problémamegoldó készségekkel és nagyobb mértékű kreativitással rendelkeznek otthon maradt társaiknál.

– már ezért is megéri tehát kipróbálni magatokat külföldön!

Ajánlott cikkek