Egyéb kategória

A világ legrondább színe annyira ocsmány, hogy életeket ment!

A Pantone 448 C, vagyis ez a zöld és barna közötti meghatározhatatlan, sárszerű árnyalat a szakértők szerint a világ legrondább színe. De egy kis kreativitással és megfelelő felhasználással még a legcsúnyább színeket is használni lehet valamire: például életeket is menthet!
vous - 2016.06.02.
A világ legrondább színe annyira ocsmány, hogy életeket ment!

Egy ausztráliai kutatócsoport hivatalosan is kijelentette: a romantikus Pantone 448 C nevet viselő szín a világ legcsúnyább árnyalata – méghozzá annyira ocsmány, hogy a kutatók abban reménykednek, még a vásárlókat is elrettenti, ha a megfelelő terméket borítják be vele. A dohányzásellenes aktivisták Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Franciaországban ezt a színt használják a cigarettadobozokon, és abban reménykednek, hogy a látvány annyira negatív reakciókat fog kiváltani, hogy csökken a vásárlók száma, így a 448 C akár szó szerint életmentő is lehet – írja a Bustle.

Kapaszkodjatok meg, így néz ki a világ legvisszataszítóbb színe. Nem valami szép látvány, igaz?

On this chilly Monday morning we are looking at pantone 448c… What do you think? #ugliestcolour #pantone448c #designmade #poopgreen #challengeaccepted

designmade (@designmade) által közzétett fénykép,

Az előtörténetről annyit, hogy 2012-ben az ausztrál kormány azzal a feladattal bízta meg a GfK Blue Moon nevű kutatócsoportot, hogy tervezzék meg a lehető legkevésbé vonzó cigaretta-kiszereléseket, és használják hozzá a világ legrondább színét. Három hónap alatt az ügynökség hét különböző kérdőívet vetett be annak érdekében, hogy rájöjjön, melyik is lehet ez a szín, ez idő alatt pedig több mint ezer dohányostól kapott visszajelzést.

Mielőtt lehorgonyoztak volna a meghatározhatatlan sárszínnél, szóba került a mustárszín, a limezöld, a fehér (hogy mi?), a bézs és a sötétszürke, de ezek a színek végül nem tudták felvenni a versenyt a Pantone 448 C agresszívan visszataszító kinézetével. A kutatás vezetője szerint a megkérdezettek a halál, a koszos és a kátrány szavakat használták leggyakrabban, mikor körül kellett írniuk a színt és semmi pozitívat nem tudtak róla mondani.

„Az a kampány, ami el akarja fedni a dohányzás vonzó oldalát, hamis”

Nem véletlenül dohányoznak az emberek. A dohányzás vonzó oldalának a bemutatása volt a hook, vagyis az az elem, ami berántja a nézőt és kíváncsivá teszi – mesélte nekünk az Y MEDIA TEAM. A forgatócsoport dohányzás elleni kampánya sokakat arra késztetett, hogy letegyék a cigarettát. A velük készített érdekes interjút ide kattintva olvashatjátok.

A kutatás eredményeit követően még 2012-ben megszületett a döntés: csillogó-villogó, csábító csomagolások helyett kellemetlen, visszataszító csomagolásban fogják árulni a cigarettákat. Elmaradtak a márkalogók, képek és promóciós szlogenek is, még a márkanév is csak egészen kicsi, standard betűtípussal szerepelhet a csomagoláson. Megjelentek a nyugtalanító képek és az egészségtelen, káros szokásra mindenki figyelmét felhívó feliratok, na meg a Pantone 448 C. Azóta így néz ki a csomagolás:

A BBC értesülései szerint a visszataszító csomagolás eddig működik: 2012 decembere és 2015 szeptembere között a dohányzás mértéke Ausztráliában 0,55%-kal csökkent – ez 108 ezer embert jelent.

Úgy tűnik, még a világ legrondább színe is jó valamire: életeket ment.

Eláruljuk, hogyan hordjátok az év színeit

2016 színe vagy inkább színei a rószakvarc és a higgadtkék. De mégis hogyan viseljük ezeket, és mit tegyen egy olyan lány, akinek ezek az árnyalatok nem állnak jól?

A VOUS stylistja, Nyaka Dóra elárulja nektek. Cikkét ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.