Egyéb kategória

A világ legrondább színe annyira ocsmány, hogy életeket ment!

A Pantone 448 C, vagyis ez a zöld és barna közötti meghatározhatatlan, sárszerű árnyalat a szakértők szerint a világ legrondább színe. De egy kis kreativitással és megfelelő felhasználással még a legcsúnyább színeket is használni lehet valamire: például életeket is menthet!
vous - 2016.06.02.
A világ legrondább színe annyira ocsmány, hogy életeket ment!

Egy ausztráliai kutatócsoport hivatalosan is kijelentette: a romantikus Pantone 448 C nevet viselő szín a világ legcsúnyább árnyalata – méghozzá annyira ocsmány, hogy a kutatók abban reménykednek, még a vásárlókat is elrettenti, ha a megfelelő terméket borítják be vele. A dohányzásellenes aktivisták Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Franciaországban ezt a színt használják a cigarettadobozokon, és abban reménykednek, hogy a látvány annyira negatív reakciókat fog kiváltani, hogy csökken a vásárlók száma, így a 448 C akár szó szerint életmentő is lehet – írja a Bustle.

Kapaszkodjatok meg, így néz ki a világ legvisszataszítóbb színe. Nem valami szép látvány, igaz?

On this chilly Monday morning we are looking at pantone 448c… What do you think? #ugliestcolour #pantone448c #designmade #poopgreen #challengeaccepted

designmade (@designmade) által közzétett fénykép,

Az előtörténetről annyit, hogy 2012-ben az ausztrál kormány azzal a feladattal bízta meg a GfK Blue Moon nevű kutatócsoportot, hogy tervezzék meg a lehető legkevésbé vonzó cigaretta-kiszereléseket, és használják hozzá a világ legrondább színét. Három hónap alatt az ügynökség hét különböző kérdőívet vetett be annak érdekében, hogy rájöjjön, melyik is lehet ez a szín, ez idő alatt pedig több mint ezer dohányostól kapott visszajelzést.

Mielőtt lehorgonyoztak volna a meghatározhatatlan sárszínnél, szóba került a mustárszín, a limezöld, a fehér (hogy mi?), a bézs és a sötétszürke, de ezek a színek végül nem tudták felvenni a versenyt a Pantone 448 C agresszívan visszataszító kinézetével. A kutatás vezetője szerint a megkérdezettek a halál, a koszos és a kátrány szavakat használták leggyakrabban, mikor körül kellett írniuk a színt és semmi pozitívat nem tudtak róla mondani.

„Az a kampány, ami el akarja fedni a dohányzás vonzó oldalát, hamis”

Nem véletlenül dohányoznak az emberek. A dohányzás vonzó oldalának a bemutatása volt a hook, vagyis az az elem, ami berántja a nézőt és kíváncsivá teszi – mesélte nekünk az Y MEDIA TEAM. A forgatócsoport dohányzás elleni kampánya sokakat arra késztetett, hogy letegyék a cigarettát. A velük készített érdekes interjút ide kattintva olvashatjátok.

A kutatás eredményeit követően még 2012-ben megszületett a döntés: csillogó-villogó, csábító csomagolások helyett kellemetlen, visszataszító csomagolásban fogják árulni a cigarettákat. Elmaradtak a márkalogók, képek és promóciós szlogenek is, még a márkanév is csak egészen kicsi, standard betűtípussal szerepelhet a csomagoláson. Megjelentek a nyugtalanító képek és az egészségtelen, káros szokásra mindenki figyelmét felhívó feliratok, na meg a Pantone 448 C. Azóta így néz ki a csomagolás:

A BBC értesülései szerint a visszataszító csomagolás eddig működik: 2012 decembere és 2015 szeptembere között a dohányzás mértéke Ausztráliában 0,55%-kal csökkent – ez 108 ezer embert jelent.

Úgy tűnik, még a világ legrondább színe is jó valamire: életeket ment.

Eláruljuk, hogyan hordjátok az év színeit

2016 színe vagy inkább színei a rószakvarc és a higgadtkék. De mégis hogyan viseljük ezeket, és mit tegyen egy olyan lány, akinek ezek az árnyalatok nem állnak jól?

A VOUS stylistja, Nyaka Dóra elárulja nektek. Cikkét ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek