Egyéb kategória

10 tipp magyar háziasszonyoktól: így spórolhattok időt a házimunkában

Mindannyiunknak van olyan ismerőse, akinek mindenre van ideje, mindent kézben tart és nem csapnak össze a feje fölött a hullámok. Akihez nem lehet úgy betoppanni, hogy ne lenne tökéletesen tiszta a lakása, az összes gyereke mindig időben odaér a különórákra és sosem hiányzik egyikük tornacucca sem. De hogy lehetnek képesek minderre? Most kiderült!
vous - 2016.06.01.
10 tipp magyar háziasszonyoktól: így spórolhattok időt a házimunkában

A Samsung pályázatában arra kérte a háziasszonyokat, hogy osszák meg jól bevált trükkjeiket és praktikáikat, amelyekkel megkönnyítik a háztartási munkát, értékes időt spórolva maguknak és a családjuknak.

Kétszáznál is több pályázat érkezett, amelyek közül a zsűri Stefánné Rácz Anna anyagát találta a legjobbnak. A pályázók számos hasznos praktikát küldtek be, ezek közül a leg(idő)nyerőbbeket most csokorba gyűjtöttük, hogy mostantól ti is beépíthessétek őket a napi rutinba.

1. Ezt tegyétek, ha megszürkültek a fehér ruhák

„Ha megszürkültek a fehér ruhák, áztassátok be őket egy éjszakára! 4 liter vízhez adjatok 180 g szódabikarbónát. Vagy forró vízben oldjatok fel 5 db aszpirintablettát, és abban áztassátok be a szennyest, utána pedig öblítéshez öntsetek a mosógépbe 2,5 dl ecetet.” (Ibolya)

2. Tervezzétek meg előre a bevásárlást

„Én heti egyszer vásárolok, akkor viszont egy hétre előre megtervezem, hogy mire van szüksége a családnak, listát írok és az alapján célirányosan veszek meg mindent. Így egy alkalommal el tudom intézni a bevásárlást, elkerülve a napi sorban állást és várakozást a boltban, értékes időt megspórolva ezzel.” (Ágnes)

3. Tuti tipp a mikró takarításához

„A mikrót szinte naponta kell takarítani, de idő (és persze kedv) híján erre ritkán jut idő. A legegyszerűbb mód, hogy mégis csillogjon-villogjon a készülék, ha pár percre citromos vizet rakunk bele. Íme a recept: öntsünk 1 dl vizet például egy kisebb mikrózható tálba, majd adjuk hozzá 1 citrom levét, és a megmaradt citromhéjakat is dobjuk hozzá a végén! Ezek után a citromos víz mehet be a mikróba 3 percre, majd még 5 percig hagyjuk bent ‘dolgozni’ az elegyet. Ekkor a mikrót már ne kapcsoljuk be, viszont az ajtót még ne nyissuk ki. Ha letelt az idő, elég egy enyhén vizes szivaccsal finoman kitörölni a szennyeződéseket, és szebb lesz a mikrónk, mint újkorában.” (Eszter)

Forrás:
pixabay.com

4. Így ragyoghat a fürdőszobátok minden nap

„Fürdés közben natúrszappanos szivaccsal áttörlöm a kádat, vagy a zuhanyzó kézre eső részeit, kézmosáskor egyszer-egyszer a csapot, így mindig tiszta és fényes a fürdőszoba. Ez a szokás pillanatok alatt a napi rutinom részévé vált, sőt a gyerekeket is befogtam, pancsolás közben ezt nem is érzik igazán házimunkának.” (Renáta)

5. Főzzetek nagy adagokat

„Egyszerre többfajta ételt főzök és nagy adagokat és kiporciózva, felcímkézve teszem el a mélyhűtőbe. A munkahelyemre ebédre így változatosan tudok vinni belőlük és az idő mellett pénzt is megtakarítok, mert az éttermi menünél jóval olcsóbb, arról nem is beszélve, hogy a minősége is jobb az otthoni ételnek.” (Ágnes)

6. Szortírozzátok a ruhákat koszosság szerint

„A ruhák nemcsak szín szerint, de koszosság szerint is szortírozhatók. Némelyiknek ugyanis elegendő egy félórás könnyű, öblítős mosás, míg van olyan, amit 60 fokon kell kimosni. Lehet, hogy szortírozással veszítek némi időt, de a nagy mennyiségű ruha esetében összességében rengeteget megspórolok mosás közben.” (Viola)

Forrás:
pixabay.com

7. Kell egy kis kikapcsolódás

„Az én trükköm a kikapcsolódás. Mikor már kifolyt a leves, bömböl a gyerek, odaégett a sütemény és még a szekrény sarkába is belerúgtál, állj meg egy kicsit! Polcold fel a lábaidat a hajtogatásra váró ruhák kupacára, és nézz meg egy rövid mesét a picivel (picikkel). Az alatt a 20 perc alatt elfelejted, hogy rossz napod van, nevetsz egy kicsit, és újult erővel tudsz nekivágni a teendőknek, amit egyébként fásultan küzdenél le.” (Eszter)

8. Keljetek fel a család előtt

„Reggel érdemes a család előtt felkelni, hogy egy nyugodt kávénál könnyebben átlássuk a napot, és beoszthassuk az időt. Én kezdésként listát írok: először összegyűjtöm minden aznapi teendőmet, aztán fontosság szerint sorba rendezem őket. Pici gyerek mellett a könnyebb, gyorsabb dolgokat, amikben esetleg segíthet is, akkor csinálom, amikor ébren van. A nagyobb figyelmet igénylő munkába pedig csak akkor kezdek bele, amikor ő alszik.” (Dzsenifer)

9. Listázzatok

„Listázzatok! Nagyon nagy az esélye, hogy rajtatok kívül más nem veszi észre, hogy kevés a kenyér, vagy éppen nincs WC papír. ‘Akinek nincs esze, legyen notesze.’ Ki ne hallotta volna tanára szájából ezt a mondatot gyerekkorában? A jegyzetelés, a többi családtag programjának ismerete fontos, de ma már nem határidőnaplóba írunk, hanem a családi alkalmazással a naptár-applikációba pötyögünk. Így könnyen tervezhetővé válik a család élete vagy a heti nagymosás, melynek hagyománya évtizedek óta nem változott.” (Zsuzsanna)

10. Használjátok az okostelefonotokat

„Egy teendőket vezető alkalmazást (Any.do) használok mindenre: bevásárlólista írására, a napi teendők vezetésére. Mindig az egész hetemet gondolom át, hogy mi az, ami nagyon sürgős, mindenképp el kell intézni, hivatali ügyek, fejlesztőtorna a gyerekeknek, mosás, főzés stb. Minden napra elosztva tervezem meg a hetemet. Fontosnak tartom, hogy a játékra szánt időt is betervezzem, így biztos elég idő jut a gyerekekre, nem történik meg az, hogy pont a lényeg marad ki.” (Andrea)

De nyugodtan vonjátok be a házimunkába a család többi tagját is. Ide kattintva elolvashatjátok, hogyan!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!