Egyéb kategória

A nagy dilemma: adakozzunk az utcán, vagy ne?

Én sokáig boldog-boldogtalant megsegítettem pár forinttal, friss pestiként nem tudtam megállítani a kezem, ami a pénztárcám felé indult, mert lássuk be: rossz látni, hogy van, aki éhesen, fedél nélkül él az utcán.
vous - 2016.05.21.
A nagy dilemma: adakozzunk az utcán, vagy ne?

Egy idő után azonban leszoktam erről, mert egyrészt rájöttem, hogy én sem vagyok milliomos, másrészt szereztem pár kellemetlen tapasztalatot. Az egyik az volt, amikor a Keletinél rendszeresen leállított egy nő, hogy konkrét problémával küzdő csoportnak gyűjt, és tipikusan annak a csoportnak, akiknek egyébként még a legmorcosabb ember is adna.

Én azonban pont késésben voltam, és egyébként is csak egy 100-asom volt, amit gyorsan a kezébe nyomtam, mire felháborodott, hogy csak annyit adtam, amennyit. Visszakértem tőle, és otthagytam. Voltam már én is gyűjtő, és ha valamit, azt megtanultam, hogy ezt is alázattal kell csinálni. Nem mindenki adakozik szívesen, mikor nem tudja, hová kerül a pénz.

Másképp is segíthettek az elesetteken!

Havasi Zoltánnak van egy utópisztikus világképe, miszerint minden rászorulót meg tudnánk etetni, ha lenne bennünk annyi szándék. A Budapest Bike Maffiában nemcsak a szándék van meg, hanem a tenni akarás is. Juci még a bringájukra is felült, hogy közelről lássa, milyen, amikor akcióba lendülnek. Nézzétek meg ti is itt!

Egy másik kellemetlen tapasztalatom az volt, amikor pénz helyett ételt kezdtem adni a hajléktalanoknak, de visszautasították, helyette pénzt, cigit, alkoholt kértek. Félreértés ne essék, nem veszem egy kalap alá a hajléktalanokat, de van ilyen is, sőt még az emögött meghúzódó indokokat is megértem.

Csak egyszerűen ma már jobban hiszek az önkénteskedésben, a két kézzel végzett adakozásban, mint abban, hogy pénzösszegeket adogatok az utcán. És általában ezzel is szoktam kibújni a kötelezettség alól, ha a Keletinél megint megtalálnak: én inkább étellel, önkénteskedéssel meg az adóm 1%-ával adok hozzá a célcsoport mindennapjaihoz. Hiszen annyi módja van a segítségnyújtásnak! Akár a rákos gyerekeknek akartok segíteni, akár egy balesetet szenvedő emberről van szó.

Ti hogy vagytok ezzel?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.