Egyéb kategória

Legyetek a kajapornó királynői! – Készítsetek ételfotót, mint a profik

Szívesen részt vennétek a Cookta „ Keressük a legjobb csokis receptet” versenyén? Akkor most segítünk nektek, hogy ne csak a beküldött receptekkel nyűgözzétek le a zsűrit, hanem a róla elkészített képpel is arathassatok! Ha pedig egyszerűen csak szívesen elsajátítanátok egy-két trükköt az ételfotózással kapcsolatban, nektek is hasznos lehet az alábbi cikk!

vous - 2016.05.10.
Legyetek a kajapornó királynői! – Készítsetek ételfotót, mint a profik

Mitől lesz jó egy ételfotó?

Hogy egy ételfotó esztétikus legyen, rengeteg kritériumnak kell megfelelnie. Nem kell túl gondolni, nem olyan bonyolult feladat, mint aminek elsőre tűnik. De az alábbi szempontokat mindenképp érdemes figyelembe venni amikor fotóztok, így jóval könnyebb dolgotok lesz, ha legközelebb a kezetekbe veszitek a fényképezőt, vagy a telefonotokat.

Objektum doboz

Az első és legfontosabb hogy ügyeljetek arra, hogy a kép mindig legyen éles! Lehetnek az étel körül elmosódott részek – ez sokszor jót is tesz a képnek, de az ételen – ha csak egy részén is – mindig legyen rajta az élesség.

Objektum doboz

A kép ne legyen se túl sötét, se túl világos! Az ételfotóknak nagyon jót tesz a természetes fény. Ha erre nincs mód, akkor igyekezzetek olyan lámpával megvilágítani a tányért, aminek a fénye leginkább hasonlít a természetes fényhez. Ne legyen se túl hideg, se túl sárgás, és otthon soha ne vakuzzatok az ételre, mert nem lesz szép a végeredmény.

Objektum doboz

Ha túl sötétek, illetve kemények az árnyékok, derítsetek. Ez annyit jelent, hogy egy fehér papírlapot tartotok az árnyék közelében, és a papírral szembe állítotok egy fényforrást. A lapot addig mozgassátok, míg a legideálisabb fényviszonnyal el tudjátok halványítani, vagyis puhítani a sötét foltokat.

Objektum doboz

Fontos, hogy ne legyen zsúfolt a környezet, az elkészült ennivaló legyen fókuszban!

Tehettek az tányér, vagy tál mellé egy-két kiegészítőt – hiszen ezzel is megadhatjátok a kép alaphangulatát – de ügyeljetek arra, hogy ne szerepeljenek a képen oda nem illő dolgok.

Objektum doboz

A csokitorta, csokipuding és egyéb csupa csokis édességek lefotózása nem egy egyszerű feladat, hiszen ha tényleg csak csokiból áll, akkor egy nagy sötét felületet látunk csak belőle. Ilyenkor érdemes egy-két színnel feldobni a képet. Helyezhettek például a torta, vagy sütemény tetejére porcukrot, gyümölcsöket, mentát, narancshéjat, diót, vagy bármit, ami ehető, illik az elkészült ételhez, vagy már eleve tartalmazza a recept.

Objektum doboz

A receptversenyért ide kattintsatok!

Ajánlott cikkek