Egyéb kategória

Ritka égi tüneményt láthattok ma: a Merkúr átvonul a Nap előtt

A mai nap asztrológiai szempontból különleges, szóval lányok, érdemes lesz figyelni az eget! Ugyanis 2006 óta nem fordult elő, hogy a Merkúr látható lenne az égen, de ma megfigyelhetjük, amint áthalad a Nap előtt, ez pedig kifejezetten ritka jelenség!
vous - 2016.05.09.
Ritka égi tüneményt láthattok ma: a Merkúr átvonul a Nap előtt

Irány a legközelebbi teleszkóp és figyeljétek ma az eget, ugyanis különleges égi jelenségnek lehettek tanúi május 9-én, ami évszázadonként csak néhány alkalommal figyelhető meg. 2006 óta először válik láthatóvá a Merkúr bolygó, ahogy elhalad a Nap előtt.

A mi időzónánk szerint 13 óra 12 perckor kezdi meg a Merkúr 7 és fél órás vándorlását a Nap és a Föld között, ez a jelenség pedig 100 évenként csak 13-szor látható – írja a Space.com. Szabad szemmel sajnos nem lesz látható a jelenség, szóval ha van teleszkópotok, vagy van a közeletekben lehetőség arra, hogy használhattok egyet, érdemes élni a lehetőséggel, ugyanis olyasmit láthattok, amire csak igen ritkán van esély.

Forrás:
Pixabay

Hogy is néz ki egy ilyen jelenség? Egy apró fekete pont fog áthaladni a Nap előtt, magyar idő szerint 20 óra 42 percig lesz látható. Ha véletlenül nem kapjátok el a jelenséget, akkor bizony 2019. november 11-ig kell várnotok – ekkor lesz ugyanis a következő ilyen alkalom. Ha azt sem sikerül megfigyelni, akkor pedig egészen 2032-ig kell várnunk – írja a Bustle.

De semmi pánik: íme egy videoimitáció arról, amit ma az égen is megfigyelhet az, aki szerencsés:

Ajánlott cikkek