Egyéb kategória

Kívánjatok! Hullócsillagokban úszik majd a ma éjszaka

Kívánságteljesítős hullócsillagzápor ragyogja majd be a mai éjszakát és végre kívánhatunk valami olyat, amire már régóta vágyunk. A Perseidák meteorzápor minden évben augusztus 12-e körül tér vissza, ilyenkor pedig óránként 80-100 hullócsillagot bámulhatunk az égbolton. Persze ennyi kívánságot azért nem lehet teljesíteni...
vous - 2015.08.12.
Kívánjatok! Hullócsillagokban úszik majd a ma éjszaka

A Perseidák meteorrajt “Szent Lőrinc könnyeinek” is szokták nevezni, aki 258. augusztus 10-én mártírhalált halt, így rá is emlékezünk. A minimeteorok a légkörünkben elégve hullócsillaggá válnak. A Perseidák rendelkezik a legnagyobb sebességgel, és nevét a Perseus csillagkép irányából való érkezése miatt kapta.

Mi is az a hullócsillag?

A hullócsillagokat meteoroknak hívják a szaknyelvben. Ezek a kődarabok (vagy testek) a világűrből érkeznek a Föld légkörébe, ahol megsemmisülnek.

Forrás:
Pixabay

Miért szoktunk kívánni?


Ennek még nincs semmilyen tudományos magyarázata, de állítólag Görögországból származik a babona, miszerint ha látunk egy hullócsillagot és kívánunk, akkor az egy éven belül teljesül. Persze azért próbáljunk meg reális kívánságokkal előállni. Bármennyire is szeretném, hogy ne érjen véget a nyár és legyen még két hónappal hosszabb, elég nagy a valószínűsége annak, hogy ez soha nem fog megtörténni. De igazán megtörténhetne.
Egy másik hiedelem szerint pedig a hullócsillagok a fényükkel a szüzességüket épp akkor elvesztő lányokat számolják össze. Maradjunk inkább az első babonánál.

Hol érdemes az eget bámulni órákig?

A vérbeli budapestieknek sajnos nem szolgálhatok jó hírrel, mivel a fényszennyezés miatt nem túl nagy az esélye annak, hogy láttok hullócsillagokat. De ha elszántan üldözitek őket (és a kívánságaitokat), akkor a nagyvárostól távolabb nézzétek az eget.

Még nem tudjátok, mit szeretnétek kívánni? Gondolkozzatok gyorsan, döntsetek megfontoltan és osszátok meg a hullócsillagokkal, hogy teljesíteni tudják nektek! Ha pedig lemaradnátok róla, akkor se búsuljatok, ide kattintva csillagos égboltot varázsolhattok a cipőtökre! 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.