Egyéb kategória

Kívánjatok! Hullócsillagokban úszik majd a ma éjszaka

Kívánságteljesítős hullócsillagzápor ragyogja majd be a mai éjszakát és végre kívánhatunk valami olyat, amire már régóta vágyunk. A Perseidák meteorzápor minden évben augusztus 12-e körül tér vissza, ilyenkor pedig óránként 80-100 hullócsillagot bámulhatunk az égbolton. Persze ennyi kívánságot azért nem lehet teljesíteni...
vous - 2015.08.12.
Kívánjatok! Hullócsillagokban úszik majd a ma éjszaka

A Perseidák meteorrajt “Szent Lőrinc könnyeinek” is szokták nevezni, aki 258. augusztus 10-én mártírhalált halt, így rá is emlékezünk. A minimeteorok a légkörünkben elégve hullócsillaggá válnak. A Perseidák rendelkezik a legnagyobb sebességgel, és nevét a Perseus csillagkép irányából való érkezése miatt kapta.

Mi is az a hullócsillag?

A hullócsillagokat meteoroknak hívják a szaknyelvben. Ezek a kődarabok (vagy testek) a világűrből érkeznek a Föld légkörébe, ahol megsemmisülnek.

Forrás:
Pixabay

Miért szoktunk kívánni?


Ennek még nincs semmilyen tudományos magyarázata, de állítólag Görögországból származik a babona, miszerint ha látunk egy hullócsillagot és kívánunk, akkor az egy éven belül teljesül. Persze azért próbáljunk meg reális kívánságokkal előállni. Bármennyire is szeretném, hogy ne érjen véget a nyár és legyen még két hónappal hosszabb, elég nagy a valószínűsége annak, hogy ez soha nem fog megtörténni. De igazán megtörténhetne.
Egy másik hiedelem szerint pedig a hullócsillagok a fényükkel a szüzességüket épp akkor elvesztő lányokat számolják össze. Maradjunk inkább az első babonánál.

Hol érdemes az eget bámulni órákig?

A vérbeli budapestieknek sajnos nem szolgálhatok jó hírrel, mivel a fényszennyezés miatt nem túl nagy az esélye annak, hogy láttok hullócsillagokat. De ha elszántan üldözitek őket (és a kívánságaitokat), akkor a nagyvárostól távolabb nézzétek az eget.

Még nem tudjátok, mit szeretnétek kívánni? Gondolkozzatok gyorsan, döntsetek megfontoltan és osszátok meg a hullócsillagokkal, hogy teljesíteni tudják nektek! Ha pedig lemaradnátok róla, akkor se búsuljatok, ide kattintva csillagos égboltot varázsolhattok a cipőtökre! 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.