Egyéb kategória

Legyetek óvatosak, a pattanásos, mitesszeres bőr nem játék!

Többünk életét keserítette meg tinédzserkorunkban egy-egy pattanás, ám vannak, akiknek még most, felnőttként is állandó problémát okoznak. A látható jeleit mindannyian ismeritek, de hogy mi is az, és mi idézi elő, arról már kevesebbet tudunk. Ráadásul sokan kinyomkodjátok ezeket, amivel néha többet ártotok, mint hinnétek.
vous - 2016.05.03.
Legyetek óvatosak, a pattanásos, mitesszeres bőr nem játék!

Normális bőrtípusnál a faggyú a szőrszálon keresztül a felszínre jut, és észrevétlenül szétterül a felszínen. Ha azonban a faggyúmirigyek kivezető nyílása elzáródik, akkor az folyamatosan feszíti a nyílást, így könnyen kialakulhatnak tág pórusok a bőrötökön. Ez a fokozott faggyútermelés először mitesszerbe, majd pattanásba torkollik. A legjellegzetesebb mitesszer az, amikor egy fekete pontot találtok a bőrötökön. Ez nem kosz, hanem bőrfesték (melanin) és sejttörmelék oxidálódott egyvelege. Ha szerencsések vagytok, a fiatalkori pattanásaitok a húszas éveitekre eltűnnek, és csak akkor jelennek meg néha, ha a menstruációt megelőző napokban jártok.

Forrás:
www.afpforum.com

Megelőzés

Ha a genetikai adottságaitok miatt hajlamosabbak vagytok a pattanásos bőrre, a tuti recepttel mi nem tudunk szolgálni. De adunk pár tippet, amire jó, ha odafigyeltek! Az első ilyen az elengedhetetlen sminklemosás. Remélem, nincs olyan köztetek, akinek még újdonság ez a szabály. A smink eltömíti a pórusokat, a bőr képtelen szellőzni, így sokkal nagyobb az esély a pattanások kialakulására. A bőrtípusotokhoz megfelelő lemosót válasszatok minden esetben!

A másik pedig, hogy próbáljatok naponta kétszer is arcot mosni egy bőrbarát termékkel, a lúgos szappant kerüljétek, egy 5,5-ös pH-jú tisztítószer már jó lesz e célra. És az arcradírozást se felejtsétek el! Hiszen a tág pórusok ellen valójában a rendszeres és alapos arctisztítás a legjobb megoldás. Még ennél is több módszerről pedig Virág cikkében olvashattok!

Eltávolítás

Nem ajánljuk, hogy vadul nekiálljatok nyomkodni a megérett pattanásokat, jobb, ha ezt egy kozmetikusra bízzátok. Ha mégis magatoknak oldanátok meg, akkor ehhez is tartozik pár fontos szabály. Tisztítsátok meg, és fertőtlenítsétek az arcotokat, ezután alaposan mossatok kezet, és ne nyúljatok már másért, csak egy zsebkendőért. Két oldalról nyomjátok meg az aknét, párszor ismételjétek meg, de ha már sokadjára sem történik semmi, hagyjátok abba, ugyanis még nem érett meg eléggé. Amint végeztetek, ismét fertőtlenítsétek át a területet.

Étkezés

Pár éve a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics számolt be arról, hogy már az 1800-as évektől foglalkoztatja a szakembereket az étel és a pattanásosság kapcsolata. Kezdetben a csokoládéra, a cukorra és a zsírra gyanakodtak csak, majd az okok közé került a magas glikémiás indexű étrend és a különféle tejtermékek is. Ha a ti bőrötök is hajlamos a kipattogásra, ezeket az ételeket fogyasszátok mértékkel:

  • Tejtermékek
  • Tojás
  • Diófélék, olajos magvak
  • Finomított cukor

Ajánlott cikkek