Egyéb kategória

Poloska, fülbemászó, pók a lakásban: így szabaduljatok meg tőlük!

Biztos mindannyiótokkal előfordult már, hogy nemkívánatos bogarakat találtatok a lakásban, utána pedig jött a szokásos dilemma: lecsapjuk, vagy esetleg becserkésszük és kirakjuk őket? Ha egyiket sem szívesen teszitek, mint ahogyan én sem, hoztam nektek pár tippet, hogy hogyan gátolhatjuk meg a hívatlan vendégek érkezését.

vous - 2021.12.27.
Poloska, fülbemászó, pók a lakásban: így szabaduljatok meg tőlük!

Bevallom, ez a írás személyes élményből született, ugyanis a tegnap éjszakám felét egy százlábú elfogásával, majd a lakásból való eltávolításával töltöttem. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nem szeretem megölni a lakásban talált bogarakat, és ha mégis így döntök, utána lelkiismeret-furdalásom van, hiszen tudom, hogy nem ártottak nekem semmit, csak eltévedtek. Ezért ha csak tehetem, kis poharakba teszem, utána pedig elengedem őket odakint.

Csakhogy előfordul, hogy olyan áldozat akad horogra, akitől annyira félek, hogy a közelébe sem merek menni. A százlábú például pont ilyen – kinek nem futkároz a hideg a hátán, ha arra gondol, hogy a pohárból kiszabadulva végigszaladhat a karunkon? Ha nektek is gondot okoznak a hasonló esetek, és nincs a közelben egy FÉRFI, aki megoldja helyettetek a problémát, hoztam pár tippet arra, hogyan előzzük meg a bajt, és tartsuk távol a különböző pókokat, bogarakat az otthonunktól.

1. Kaszáspók

A földszinti lakások egyik leggyakoribb vendége a kaszáspók. Nincs olyan évszak, amikor ne jutna be egy-egy a kitárt ablakon vagy ajtón, s habár a kaszáspók köztudottan nem tud csípni, azért nem szívesen alszunk el úgy, hogy ott hintázik egy felettünk a sarokban. Sajnos az a rossz hírem van, hogy ellenük csak rendszeres takarítással tudjuk felvenni a harcot. Szedjük le a pókhálókat a sarkokból, amikor csak észrevesszük őket, és porszívózzuk a plafont rendszeresen. Ha szerencsénk van, egy idő után megtanulják, hogy nálatok ők bizony hívatlan vendégek.

Forrás:
Pexels

2. Fülbemászó

A fülbemászó egy régi népi babonáról kapta a nevét, miszerint bemászik az ember fülébe, és átrágja a dobhártyáit. A valóságban azonban erről szó sincs, mert akár hiszitek, akár nem, a közönséges fülbemászó teljesen ártalmatlan az emberre. Ettől függetlenül kisebb-nagyobb sokk érhet bennünket, ha fürge lábain előszalad valahonnan, de van rá mód, hogy elegánsan kipenderítsük otthonunkból.

Mivel kedveli a vizes helyeket, általában a fürdőszobában érhetjük tetten. Ha gyanús, hogy fülbemászó költözött be hozzátok, tegyetek egy nedvesebb rongyot egy cserépbe, vagy valami olyan edénybe, ami megtartja a vizet, ezt pedig helyezzétek el a fürdőtökben. A fülbemászó pár napon belül be fog költözni ide, így 2-3 nap elteltével nincs más dolgotok, mint kirakni az egészet a lakásból.

3. Mezei poloska

Ahogy jön a tavaszias idő, sokan megtapasztaljuk azt a poloskaáradatot, amiről korábban Nina is írt nektek. Habár feltűnőek és lomhák, valamint repüléskor jellegzetes, berregő hanggal jelzik hollétüket, a poloskák akár napokig meghúzhatják magukat a lakásban anélkül, hogy jelenlétük feltűnne nekünk. Az emberre tökéletesen veszélytelenek ugyan, ám érthető módon mégsem akarunk velük egy fedélen osztozni. Ha nincs kedvünk egyenként kitessékelni őket a lakásból, mossuk rendszeresen az ablakpárkányokat és környéküket ecetes vízzel, továbbá helyezzünk olyan növényeket a párkányra, amiknek az illata nekünk kellemes, nekik viszont taszító. Ilyen a bazsalikom vagy a levendula, akár a menta – de természetesen egy szúnyogháló is jó szolgálatot tehet!

Forrás:
Pixabay

4. Százlábú

A százlábú nappal meghúzza magát, mivel éjszaka szokott vadászni. Így sajnos ha beköltözik az otthonotokba, sok esély van rá, hogy napokig észre sem veszitek, hiszen akkor mászkálnak, mikor ti alszotok. Nem kedvelik a fényt, a vizes helyeket viszont annál inkább, így sanszos, hogy a fürdőszobában bujkálnak, ha meglátogatnak bennünket. Csak ront a helyzeten, hogy a százlábú könnyedén becsusszan az ajtók alatti réseken, így az egész lakásban szabadon kószál – mindezt pedig „száz lábon” (valójában csak 15 pár, de az is épp elég), tehát ha észreveszitek, akkor is igazi kihívás begyűjteni!

Ráadásul a százlábú nem is veszélytelen, meg tud bennünket csípni, ami sokáig fáj. A legnagyobb gond velük, hogy nem ismerünk jó módszert a távol tartásukra. Ha gyakran találkoztok százlábúakkal a lakásban, az a legegyszerűbb megoldás, ha szakembert hívtok.

Nektek van bevált módszeretek a bogarak távol tartására?

Ajánlott cikkek