Egyéb kategória

Kihívás: így varázsoljátok ragyogóvá a szobátokat 60 perc alatt!

A takarításra sokan egy teljes napot szánnak a heti beosztásukban, pedig erre nincs feltétlenül szükség. Persze nem szeretnék senkit átreformálni, csupán útmutatást nyújtani egy gyors szobatakarításhoz. Ugyanis azt állítom, hogy mindössze 60 perc elég a háló rendbetételére. Ki tudja, lehet, valamikor a VOUS-lányokat is kihívom egy próbára!
vous - 2016.04.30.
Kihívás: így varázsoljátok ragyogóvá a szobátokat 60 perc alatt!

A legtöbb időt a lakáson belül szinte mindenki a hálószobában tölti. A testünk egyik legfontosabb szükségletét, azaz az alvást itt végezzük. Pontosan ezért muszáj kellőképp tisztán tartanotok ezt a helyiséget. De nem kell napokon át tartó suvickolásra gondolnotok, mindössze 60 perc, és a háló ragyogni fog. Igen, egy óra elegendő mindenre, ha betartjátok a következő pontokat!

Ruhák – 10 perc

Kezdjétek azzal, hogy a tegnap este levetett ruhákat gyűjtsétek egy kupacba, majd dobjátok a szennyesládába. Nézzetek szét alaposan, lehet, hogy lapul egy zokni a szekrény mögött, vagy egy felső az ágy alatt. A takarítás remek alkalom arra, hogy megleljétek az eltűntnek hitt kedvenc darabjaitokat. Amelyik holmiról úgy gondoljátok, hogy még nem szükséges a mosásba tenni, hajtsátok össze, és kerüljön a helyére.

Éjjeliszekrény – 3 perc (összesen = 13 perc)

Akár éjjeliszekrényetek van, akár az ágyatok karfáját használjátok e célra, szelektáljátok át, hogy milyen szükséges és szükségtelen dolgokat pakoltok oda elalvás előtt. Ne halmozzátok kupacba a könyveket és a krémeket, hiszen ezekből úgyis csak egyet használtok egyszerre. De mielőtt ezekből kiválasztjátok az épp aktuális kedvencet, töröljétek le a port és a piszkot a szekrény tetejéről.

A photo posted by domo (@domo_design) on

Asztal – 5 perc (összesen = 18 perc)

Itt, az előző ponthoz hasonlóan, tűnjenek el a felesleges holmik, ugyanis minél kevesebb csecsebecsét pakoltok az asztalotokra, annál jobban átlátjátok a dolgokat, és hatékonyabban tudjátok rendszerezni azokat. Ezután tisztítsátok le a felületét, és kerüljenek a helyükre a szükséges tárgyak. Ha az asztal alatt tároljátok a szemetet, nézzétek meg, tele van-e a zacskó, és ha kell, cseréljétek azt is.

Pipereasztal – 7 perc (összesen = 25 perc)

A sminktermékeiteket rendszeresen ellenőrizzétek, a túl régieket óvatosan használjátok, ha pedig avas szagot éreztek valamelyiknél, azonnal dobjátok ki! Próbáljatok egy nektek tetsző rendszer alapján pakolni mindent, például kerüljenek egy kaspóba az ecsetek, egy mécsestartóba a rúzsok és így tovább. Az asztal felületét itt is jó alaposan töröljétek le, a makacs szennyeződésekhez használjatok különféle tisztítószereket. Az elhasznált vattakorongok és kendők kerüljenek a kukába, és ha az ismét teli, megint cseréljétek.

Ablak – 10 perc (összesen = 35 perc)

A háló ablakait elég évente párszor lemosnotok, persze jó időben. Ameddig az üvegeket tisztítjátok, a függönyöket rakjátok a mosógépbe. Az ablakpucoláshoz mindenki ért, de van pár szabály, amit jó, ha betartotok. Legelőször egy száraz ronggyal a keretet, majd az ablakot portalanítsátok. Ezután az üvegek külső felével kezdjetek, és fentről haladjatok lefelé.

Tükör – 3 perc (összesen = 38 perc)

A megmaradt ablaktisztítóból pár fújás a tükörre, egy kis törlés, és már csillog is! Figyeljetek oda a kozmetikai tükreitekre is, hiszen nem csak a nagy méretűeket használjátok nap mint nap.

Padló – 15 perc (összesen = 53 perc)

Elő a porszívóval! Ha olyanotok nincs, akkor a partvist és a lapátot használjátok. Különösen figyeljetek a falaknál a sarkokra, takarítsátok ki az ágy és a szekrény alatti részeket is. Ha vannak olyan ruhadarabok, amelyeket korábban nem vettetek észre, a porszívó csöve biztosan megtalálja helyettetek.

Ágy – 5 perc (összesen = 58 perc)

Szellőztessétek át az ágyneműiteket, ameddig az ágyatokat alaposan átporszívózzátok. A kárpitot ezután még kezelhetitek különféle szerekkel, így a makacs foltokat is eltüntethetitek. Ha nem szoktátok elpakolni az ágyneműtartóba a párnát és a takarót, akkor rendezzétek el azokat ízlésesen.

Lámpa – 2 perc (összesen = 60 perc)

Egy nagyon picit nedvesítsetek be egy rongyot, azzal finoman töröljétek át a lámpabúrákat. De óvatosan, ha nagyon porosak, nehogy bepiszkoljanak egy olyan területet, amit korábban már megtakarítottatok. Előfordulhat, hogy különböző rovarok rápiszkítottak a búrákra, ehhez megint használjatok egy hatásos tisztítószert.

Ugye, milyen gyorsan készen is lettetek?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.