Egyéb kategória

Főzés, derítés és szűrés – ez lenne a tökéletesen gyöngyöző erőleves titka?

Mármint az igazié, azé az erőlevesé, amit hosszan és éppen csak gyöngyözve főznek, hogy mindenből kifőhessen az összes íz, gyógyító tápanyag.
vous - 2016.04.28.
Főzés, derítés és szűrés – ez lenne a tökéletesen gyöngyöző erőleves titka?

Az erőleves nem az a sápadt és híg folyadék, amit a menzán, a kórházban hívnak annak – és sajnos a legtöbb étteremben –, de még csak nem is a kockából készült sós-fűszeres lé. Az erőleves nagyon komoly étel, ha értően és kellő türelemmel, minőségi alapanyagokkal készítik.

Az erőleves megszállottjai esküsznek arra, hogy 2 nap alatt fő tökéletesre. Elsőként főznek egy tartalmas csontlevest vagy húslevest, amit egy éjszakán át pihentetnek, hogy tovább érjenek az ízek és ázzanak ki az aromák, majd leszűrik, és jöhet az úgynevezett derítés. A derítéssel tulajdonképpen tisztává varázsolják a levest, mégpedig úgy, hogy darált húst elkevernek kissé felvert tojásfehérjével, akár fűszerekkel, és ezt a hideg levesbe teszik. Elkezdik melegíteni, folyamatosan kevergetve, lassan: és láss csudát, a fehérje magához vonja és megköti a levesben úszkáló darabkákat, kitisztítva a levest. Ezután már csak a második szűrés van hátra sűrű szitán vagy pelenkán, és tálalható is a tiszta, áttetsző, intenzív ízű erőleves.

A cikk itt még nem ért véget! Ha további érdekességeket olvasnátok vagy az igazi klasszikus erőleves receptjére vagytok kíváncsiak, látogassátok meg a Cookta oldalát!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.