Egyéb kategória

Türelem és rengeteg jutifalat – megnéztük, mi zajlik egy állatfotózás színfalai mögött

Hallottatok már a Vizslafotózásról? Én igen, és mindig ledöbbentem, amikor elképzeltem, hogy létezik egy csapat, ami kizárólag vizslákat fotóz hivatásszerűen. Hihetetlen, hogy ilyesmi létezik – gondoltam, és tévedtem. Na nem azért, mert nem léteznek, hanem mert nem csak vizslákról készítenek képeket: ha fotózásról van szó, náluk mindenféle háziállat szóba jöhet, legyen az pici, nagy, pihe-puha, drótszőrű vagy épp pikkelyes.

vous - 2016.04.27.
Türelem és rengeteg jutifalat – megnéztük, mi zajlik egy állatfotózás színfalai mögött

A Vizslafotózás tehát nem az, amire első hallás alapján gondolnátok. A név egy profi stúdiót és két vérprofi szakembert takar: Andit és Pétert, akik most már három éve foglalkoznak házi kedvencek fotózásával. Hogy akkor mégis miért ezen a néven futnak? Mert előre megtervezett biznisz és gondos marketingstratégia helyett egy szerelemprojektről van szó, ami egyszer csak foglalkozássá nőtte ki magát.

De miért ez a név?

A páros két hiperaktív vizslával, Fügével és Oszkárral osztja meg a mindennapjait, akikről Péter szívesen készített képeket a szabadidejében.

Mindig is érdekelt a fotózás, de egyike vagyok azoknak, akiknek azt mondták mindenhol, hogy a fotózásból nem lehet megélni

– meséli Péter, aki IT területen tevékenykedett teljes állásban. Ő maga sem gondolta volna, hogy évekkel később a hobbija népszerű vállalkozássá növi majd ki magát, de ma már megteheti, hogy a fotózásnak szentelje a teljes figyelmét.

Pedig Péter csak annyit tett, amit a legtöbb gazda tesz: fényképeket készített a háziállatairól. Csakhogy mindezt átlag feletti módon csinálta: a végeredmény különleges, ízléses és minőségi lett. Mivel a vizsláit fotózta, adta magát a név: Vizslafotózás.

Forrás:
Hámori Zsófia

„Tudjuk, hogy a nevünk sok fejet összezavar. Tisztában vagyunk vele, hogy félrevezető a névválasztás, de sosem változtatnánk rajta utólag. Ezek vagyunk mi” – indokolja Andi a dolgot.

A páros megszámlálhatatlanul sok fotózáson van túl, és már felidézni sem tudják az első megbízásukat. Fogalmuk sincs róla, mi volt az a pont, amikor ráeszméltek, hogy a hobbiból munka lett. Egyszer csak azon kapták magukat, hogy stúdiót kell bérelniük a zavartalan munka érdekében – nemrég pedig a stúdióból még nagyobb stúdióba kellett költözniük. A vizslákon túl rengetegfajta kutyát, macskát, nyulat, hörcsögöt, sőt kígyót is fotóztak már. Egyvalami viszont nem változott: a lelkesedésük a régi. Imádják, amit csinálnak.

Péter szerint az állatfotózásnak két titka van: a végtelen türelem és persze a kifogyhatatlan jutifalatos zacskó.

Forrás:
Hámori Zsófia

Ő is és Andi is kutyatrénerektől tanul: fejlesztik magukat, igyekeznek minél jobban elsajátítani azt a viselkedést, ami az állatokkal való munka során nélkülözhetetlen.

Elismerik, volt már olyan kutya – pontosabban gazdi –, aki képek nélkül távozott tőlük, de ez csak azért történt, mert „erőből” nem lehet képeket készíteni. Ha úgy látják, a „modell” számára nyűg a fotózás, inkább nem erőltetik a dolgot, hanem egy másik időpontot javasolnak a gazdának. De hogy mi történik olyankor, amikor készülnek képek?

Így születnek a sztárok

Nos, összekötöttük a kellemeset a hasznossal: mi kíváncsiak voltunk rá, Péterék hogyan dolgoznak – nekik pedig modellre volt szükségük ahhoz, hogy ezt megmutassák.

Emlékeztek még a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát oldalra, ugye? Ismét van egy kutyusuk, aki gazdit keres – mi pedig megszerveztük, hogy a gazdikereső kutyus a modellmunkáért cserébe profi fotókat kapjon a tökéletes gazdi megtalálásához. Na meg rengeteg simogatást és még több jutifalatot…

Forrás:
Hámori Zsófia

Amikor Speedy megérkezett, senki nem rontott rá. Péterék inkább megvárták, hogy a kutyus körbenézzen a stúdióban, megnyugodjon, és irántuk is érdeklődni kezdjen. Amikor ez megtörtént, óvatosan átrendezték a terepet. A fotós cuccok és a díszlet beüzemelése óvatosan történt: látszott rajtuk, hogy figyelnek rá, nehogy megijesszék az állatot. Semmi hirtelen mozdulat, semmi hangoskodás.

A kutyust jutifalatokkal csalogatják a fotózáshoz a vászon elé. Tényleg nem erőltetnek semmit: türelemjátékról van szó, inkább megvárják, amíg az állat magától megy a bevilágított porondra. Ez nem történik meg pár perc alatt, de Péterékből elképesztő nyugalom árad. Érződik rajtuk, hogy ha kell, akár órákon keresztül is képesek lennének várni.

Amikor Speedy besétál a díszletbe, elkezdik figyelni a reakcióit: hogy reagál a villanásokra, mit szól a kattanó hanghoz, mi az, ami felkelti az érdeklődését, és mi az, amitől esetleg megijed.

Forrás:
Hámori Zsófia

Speedy az ózdi gyeptelepről került az ideiglenes befogadójához, Fruzsinához, így nem csoda, hogy eleinte mindentől tartott. Számára a csipogó játékok és a tollas pálcák veszélyforrást jelentettek: félt tőlük. Péter és Andi zsebei kimeríthetetlennek tűntek: ha egy játék nem felelt meg a célnak, már elő is kerítettek egy másikat. Végül egy beazonosíthatatlan külsejű darab elnyerte a modell tetszését, és elkezdődött a munka.

Péter elkezdett fényképezni, a kutya pedig értetlen kíváncsisággal bámult a kamerába. Nem várta meg a tökéletesen komponált pillanatot, hiszen arra nem volt idő. Inkább figyelte a kutya reakcióit, és megpróbálta felkelteni az érdeklődését.

Körülbelül 30 percig tartott a fotózás, Speedy pedig egészen békésen tűrte a procedúrát. Amikor viszont immunissá vált a jutifalatokra, inkább befejezték a munkát. Péter tényleg ügyelt rá, hogy csak addig kattintgasson a gépével, amíg az nem zavarja a vele szemben álló állatot. Amint érezni kezdte, hogy a kutya feszültté válik, inkább visszavonulót fújt.

Forrás:
Hámori Zsófia

„Fekete kutyát örökbe adni nagyon nehéz. Valamiért az emberek félnek tőlük. Ilyen fotókkal viszont a kalapomat teszem rá, hogy Speedy gazdis lesz pár napon belül” – mondta Andi.

vizslafotózás

Úgy érzitek, Speedy az igazi?

Speedy egy 2 éves szuka kutyus, aki az ózdi ebtelepről került a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát gondozásán belül ideiglenes befogadójához, Fruzsihoz. Nagyon tanulékony kiskutya, a „marad, gyere, ide, ül, helyedre” parancsszavakat már ismeri. Pórázon és póráz nélkül is tud már sétálni, szobatiszta, és 2 héten belül az ivartalanításon is átesik. Ha úgy érzitek, nektek ő az igazi, vegyétek fel a kapcsolatot a csapattal a Facebookon.

Mi bízunk benne, hogy igaza lesz. Mert a Vizslafotózás ezúttal azt is bebizonyította, hogy nincs az a kutyus, akiben ne lehetne meglátni a szépséget. A stúdió falán lévő képek is ezt bizonyítják: legyen szó bármilyenfajta, méretű, életkorú kutyáról, mindegyikük más miatt szép.

Mindenki házi kedvencében ott rejlik a lenyűgöző fotók lehetősége. Csak ki kell hozzá várni a pillanatot. Péterék pedig kivárják.

Forrás:
Vizslafotózás

Forrás:
Vizslafotózás

Forrás:
Vizslafotózás
Ajánlott cikkek