Egyéb kategória

A félelem olyan, mint a szex – ezért szeretünk annyira rettegni?

Felmerült már bennetek valaha a gondolat, hogy valójában szeretünk félni? Nem? Akkor miért támad kedvünk időről időre horrorfilmeket nézni, ha tudjuk, hogy minimum egy jelenettől mi is megijedünk majd? Miért járunk elhagyatott elmegyógyintézetekbe és kísértetjárta házakba? A tudomány most megválaszolja a kérdést, hogy mi a jó számunkra a félelemben.
vous - 2016.04.25.
A félelem olyan, mint a szex – ezért szeretünk annyira rettegni?

Ha ti is imádjátok a horrorfilmeket és a thrillereket vagy épp a kísértetjárta helyeket, nyugtasson benneteket a gondolat, hogy ezzel nem vagytok egyedül. Egy kutatás kimutatta, hogy valójában nagyon sokan szeretnek félni bizonyos kémiai hatások miatt, amiket a félelem az agyban előidéz – írja a The Atlantic.

Imádjuk azt a felfokozott érzelmi állapotot, amibe hirtelen, minden figyelmeztetés nélkül kerül az ember, ha megijed valamitől, és annál is jobban imádjuk azt az érzést, mikor rájövünk, hogy a fenyegetés nem valós, és megkönnyebbülünk. Ugyanis a megkönnyebbülés akkor is igazi, ha a félelmünk alaptalan volt – hát nem szuper? Ráadásul egy ilyen élmény jót tesz az egónknak is, és utána sokkal magabiztosabbnak és határozottabbnak érezzük magunkat. Éppen ezért jut sokak eszébe az a morbid gondolat, hogy horrorfilmet nézzen, vagy zarándokoljon el egy kísértetházhoz valakivel az első randin.

Az egyik YouTube-csatornán, a TED-Eden megjelent egy videó a témáról, ami részletesen elmagyarázza, miért is szeretnek az emberek félni.

1. Fizikailag előnyei vannak

Amikor félelmet tapasztalunk, akkor egy kémiai reakció indul be az agyunkban, ami jeleket küld a testünknek, hogy álljon készenlétben a küzdelemre, vagy épp arra, hogy elmeneküljön. Ha amellett döntünk, hogy küzdünk, akkor a testünk bizony túlélő üzemmódba vált: energiaszintünk megnő, hogy adott esetben legyen erőnk a küzdelemre, és hogy meg tudjuk védeni magunkat. Összefoglalva olyan érzés, mintha mi lennénk a világ urai, és hát ki ne akarna az lenni?

2. Hasonlít más, nagyon pozitív élményekhez

Persze nem teljesen, de a félelemmel járó tünetek, mint az erős szívdobogás, szédülés és a fejünkbe tóduló vér hasonlít más, sokkal pozitívabb szituációkhoz. Ilyen az izgalom, egy nem várt szuper meglepetés, és igen, jól gondoltátok, a szex. Az alapvető különbség az, hogy valóban veszélyben érezzük-e magunkat, hiszen szervezetünk olyankor a túlélésre játszik. De ha mindez otthon történik velünk a kanapén, miközben megy a Sikoly 2, átjárhat bennünket a félelemmel járó euforikus élmény.

3. Bizonyos félelmeket élvezünk, másokat nem

Ha olyasmit látunk vagy tapasztalunk, ami valamelyik fóbiánkkal kapcsolatos, azt biztosan nem fogjuk élvezni. Ha valaki tériszonyos, nem fog örülni, ha a filmben egy szereplő leveti magát a harmincadikról, az arachnofóbiások pedig nem fogják tudni élvezni azokat a horrorfilmeket, amikben felhőkarcolónyi pókok öntik el a várost. Ezek a jelenetek is adrenalint termelnek a szervezetünkben, de nem társul hozzájuk semmilyen pozitív érzet, hiszen a fóbiáktól való rettegésünk teljesen elhatalmasodik rajtunk. Vannak bizonyos dolgok, amikben nem lehet megtalálni a jót.

Ajánlott cikkek