Egyéb kategória

Kellemetlen dolgok, amiket meg kell tanulnotok a sikerért

Nemhiába mondják, hogy a sikerhez rögös út vezet. Azok a rögök ugyanis gyakran kellemetlenek, nehéz rajtuk túljutni, de megéri.
vous - 2016.04.24.
Kellemetlen dolgok, amiket meg kell tanulnotok a sikerért

Tényleg igaz, hogy a könnyen jött siker nem esik olyan jól, sokkal jobb a siker íze a szánkban, ha tudjuk, hogy megdolgoztunk érte. A sikerhez vezető út ugyanis kemény, hosszan tartó tanulási folyamat, amely során néhány kellemetlen dolgot is meg kell élnetek, és meg is kell tanulnotok kezelni azokat.

Nyilvános beszéd

Forrás:
pexels

Azt hiszem, vagyunk itt páran – főleg az introvertáltak –, akik szívből gyűlöljük a nyilvános beszédet. Pedig ha jó vezetők szeretnétek lenni, és előrelépnétek a ranglétrán, előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik, hogy nagyobb tömeg előtt beszéljetek. Meg kell tanulnotok kezelni.

Kezdésnek például jó, ha tudjátok, hogy ne ragaszkodjatok a megírt szöveghez. Építsetek fel egy ívet, és azon belül mozogjatok szabadon. Álljatok fel, járkáljatok, használjátok a körülöttetek lévő teret, így átvehetitek az uralmat a testetek és a közönség felett is.

Ne feledjétek, a közönség soraiban is ülnek olyanok, akik rettegnek a nyilvános szerepléstől. Egyikük sem akarja, hogy nektek ne sikerüljön. Mind kedvesek, és kíváncsiak rátok!

Adatfeldolgozás

Kellemetlen fázisa a munkának – mindegy, hogy szakdolgozat, cikkírás vagy projektmunka – az adatgyűjtés és kezelés, soha nem lesz senki kedvence. Ettől függetlenül muszáj lesz belevetnetek magatokat a rendszerezés és a táblázatok világába. Használjatok határidőnaplót, Excelt, figyeljétek rendszeresen a trendeket, mutatókat. Eleinte ez nehéz lesz, de idővel rutinosak lesztek.

Kora reggeli ébredés

Rémálom. Márpedig ha ki akarjátok használni a nap minden percét, időben fel kel kelnetek. A lényeg az, hogy a kelésre ne horrorként gondoljatok, ne aludjatok vissza, és ne nyomjátok ki sokadszor is a szundit. Első lépésként törekedjetek arra, hogy a reggeletek harmonikus legyen. Rosszul vagytok attól, hogy fel kell kelnetek, és rögtön futópadra kell állni, zuhanyozni, és indulni munkába? Akkor ne tegyétek! Alakítsatok ki magatoknak egy nyugisarkot, vackolódjatok el benne, igyatok egy kávét, és olvassátok el a napi fontosabb tudnivalókat. Rohanás helyett feltöltődéssel indítsátok a napot!

Kritika elfogadása

Nem túl kellemes érzés megkapni a kritikus megjegyzéseket, de hasznos. A kritikából sokat tanulhattok, és lehet, hogy nem esik jól, de ne rohanjatok ki a kritikát megfogalmazó személy ellen, inkább kérdezzétek ki. Higgyétek el, később a hasznotokra tudjátok fordítani.

Kritika megfogalmazása

Kellemetlen lehet másokat kritizálni, de két okból fontos ezt elsajátítanotok: egyrészt ebből is látszik, hogy határozott gondolkozású emberek vagytok, saját véleménnyel, biztos háttértudással, másrészt ha ezt építő jelleggel, normális hangnemben teszitek, csak jót tesztek vele a másiknak.

Hibák elismerése

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Törekedjetek mindig a feladatok helyes kivitelezésére, de attól még nem kell kifutnotok a világból, ha becsúszik egy hiba. Nálam is előfordul, hogy orbitális helyesírási hibával posztolok, és igen, ciki. De a tanulás életetek végéig tart, mert mindig van mit korrigálni, tanulni, hogy jobb legyen a munkátok.

Ha becsúszik egy hiba, először regisztráljátok, és kérdezzétek meg magatoktól, mit tudtok csinálni. Rögtön javíthatjátok? Tegyétek! Ha ezt nem tudjátok kivitelezni, akkor pörgessétek végig az agyatokon, hogy ki tud segíteni. Mindig van megoldás. Emberekből vagyunk. Soha ne féljetek beismerni, hogy hibáztatok, de tegyetek ellenlépéseket, hogy ez ne forduljon elő legközelebb!

Ajánlott cikkek