Egyéb kategória

Hullik a hajatok? Ilyen betegségek állhatnak a hátterében

Legrosszabb rémálmaink egyike, hogy hajmosás után több marék hajat találunk a kádban. Sajnos velem megtörtént már, köszönhetően a nem megfelelő hajfesték használatának és a túl gyakori formázásnak. A hajhullásnak azonban számos oka lehet, és fontos azt is tudni, milyen mértékű hajveszteség a normális.
vous - 2016.04.09.
Hullik a hajatok? Ilyen betegségek állhatnak a hátterében

Lilla már írt nektek a szülés utáni hajhullás okairól és következményeiről, most viszont nem csak a kismamákat érintő hajhullásnak járunk utána. Dr. Görömbey Zoltán, az Oxygen Medical endokrinológusa segít abban, hogy napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak, és milyen okok miatt jelentkezhet a hajhullás.

Az orvos szerint napi 40–60 szál haj elvesztése még természetesnek tekinthető. Viszont ha ehhez képest feltűnően megnő a kihullott szálak száma és nem nő normálisan újra a haj, már érdemes utánajárni, milyen kóros ok állhat a háttérben.

A hajhullás jelentkezhet foltokban vagy szétszórtan

Foltos hajhullás oka lehet, hogy a szervezet védekezési rendszere tévedésből a hajhagymák ellen fordul.

Ennek hátterében gyakran áll egyfajta góc (akár egy mandulagyulladás), és ha ezt sikerül kideríteni és például antibiotikummal kezelni, a hajhullás megállhat.

Szétszórt hajhullás esetében a haj az egész fejbőrön megritkul, ilyenkor az egész szervezetet érintő okot kell keresni.

Átmenetileg kialakulhat szülés után, fertőző betegség vagy vashiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, vegetarianizmus esetén.

Forrás:
pexels.com

A pajzsmirigyhormon szintjének csökkenése is állhat a hajhullás hátterében

A doktor úr arra is felhívja a figyelmet, hogy a pajzsmirigybetegség is gyakran okozhat hajhullást. Ez a probléma más tüneteket is okoz, amelyek egy részét nehéz beazonosítani, hiszen olyan általánosságok, mint a fáradékonyság és a koncentrációs zavarok.

Komolyabb esetekben:

 • az anyagcsere lelassul
 • csökken a teherbíró-képesség
 • aluszékonyság
 • hízás
 • csökkent libidó
 • a körmök töredeznek
 • a testen ödémák jelenhetnek meg

Forrás:
pexels.com

A hajhullás okának kiderítésekor figyelembe kell venni számos más tényezőt is, amelyek szintén súlyosbíthatják a helyzetet. Ilyen például:

 • dohányzás
 • túlzásba vitt fogyókúra
 • nyomelemhiány, vas-, A- és E-vitaminhiány,
 • hajat károsító kozmetikumok
 • gócok a szervezetben (fogban, arcüregben, orrgaratban, epehólyagban)
 • bizonyos gyógyszerek ( fogamzásgátlók, béta-blokkolók)

Az alulműködés, vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése. Az autoimmun folyamat egyrészt károsíthatja a pajzsmirigyet és csökkent működést eredményezhet – melynek egyik tünete a hajhullás –, másrészt az antitestek közvetlenül is károsíthatják a hajhagymákat. Dr. Görömbey Zoltán szerint az endokrinológiai vizsgálat lehet a kivizsgálás első lépése.

Címkék: #hajhullás
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!