Egyéb kategória

Amikor egy kacskaringós virág meséli el, hogy gyereketek lesz – az igazi folklór

Mostanában már talán nem annyira, de nem is olyan rég még a csapból is a kalocsai minta folyt. Elhasználódott ez a téma, holott, ha valójában kutakodni kezdünk a tradícióink után, meglepő gyönyörűségekre bukkanhatunk. Ezen motívumok többsége van olyan izgalmas, mint például az azték minta, amivel tömve vannak a boltok. Szinte látom az arcotokon, hogy most felhúzott szemöldökkel olvassátok ezeket a sorokat és eszetekbe jut az a giccshalmaz, amire azt hiszitek, hogy tradicionális magyar motívum. De nem minden az, aminek látszik, vagy aminek el van adva.

vous - 2016.04.07.
Amikor egy kacskaringós virág meséli el, hogy gyereketek lesz – az igazi folklór

Budapesten (is) rengeteg helyen árulnak kalocsai vagy matyómintásnak mondott holmikat, de van, hogy nemcsak a motívumvilág, még csak az alapanyag sem magyar, amire festik vagy hímzik. Ráadásul ronda is. Számomra kicsit ijesztő, hogy a kultúránk a totális önmegsemmisítés irányába vette az irányt, ahol a gyökereinket kivágva süllyedünk bele a mai műanyag világba.

Korántsem annyira elcsépelt és unalmas a magyar folklór, mint amennyire megcsömörlöttünk a túlkapások miatt. A folklór, a népi kultúra hagyományai a hajdanán önálló paraszti társadalom tárgyi és szellemi értékeit őrzi. A népművészetünk színesebb és bonyolultabb mintakincsű, mint egy-két virág valami foszlott anyagon.

Gondoltátok volna, hogy a paraszti öltözet őseink névjegykártyája? Mindennek jelentése van, egy külön nyelvrendszer. A szoknyákon lévő hímzéseken át a liszteszsákon szereplő vonalrendszerig minden jelöl, mesél valamit, olyan nyelven, amit ma már sajnos nem, vagy csak kevesen értünk.

Tehát, ha ezt nézzük régen is volt „feliratos póló”, csak épp egy kacskaringós virág mesélte el, hogy van szerelmünk és nem az volt ráírva, hogy I LOVE MY BOYFRIEND.

Egyik legősibb motívumunk, a tulipán, a nő, nőiség jelképe (is). Kifejezi a nő életkorát, családi állapotát, és mindennek van egy saját tulipánformája, például annak is, ha épp a szerelem édes gyümölcse érik már a ruha alatt.

Forrás:
Karácsonyi Anna

Holló László egyike azoknak az embereknek, akik szívvel-lélekkel harcolnak a jelenlegi, kicsit gazdátlan vizuális kultúránk megmentéséért. Ő az, aki még a tradíciókat próbálja életben tartani és ápolni a Holló Műhely keretein belül és kívül is. Nem trükköznek, nem adnak lejjebb a minőségből, becsülettel és lélekkel óvják a tudást. Számomra az ő bútoraik és ajándéktárgyaik adják át azt a lelket, amit egy tömegtermeléssel előállított bútor, tárgy nem tud.

A család célja az ismeretterjesztés és a népi tudástár megőrzése, 1920 óta tradicionális jászdózsai festett fabútorokat készítenek. Többek közt az 1929-ben rendezett barcelonai világkiállítás magyar pavilonjának bútorai is a család nevéhez kötődnek. A Holló Műhely Budapest szívében a Gerlóczy kávéház mellett található, a Vitkovics utcában.

Aki betér hozzájuk, egy másik dimenzióba kerül, teljesen magával ragadja a hely szelleme: hiába metrózott az ember előtte a tömegnyomorban és sétált végig a gyönyörű, de nyüzsgő Váci utcában, egyszerre megszűnik 2016-nak lenni és egy kortalan álomvilágba csöppen. Madárpárok és virágok mindenütt, az oroszkékre festett alapokon.

A mennyezeten aranycsillagok tündökölnek, az ablakban a függönytartó takaró is egy gyönyörűen megfestett designelem. Burjánzik a hely ezektől a mesés részletektől.

Forrás:
Karácsonyi Anna

Holló Anna, László lánya, aki egyébként szintén művész, elmesélte, hogy ma már nemcsak sárga és piros madarakat festenek, hanem kékeket is, mert ugyan nem tartozik szigorúan a jászdózsai stílusba, de megszerették a boldogság kis kék madarát és így vállalták a modernizációt, megtartva a tradíciók adta lehetőségeket.

Számomra izgalmas kombináció, amikor a modern designelemek és vonalak megtalálják a közös hangot az idősebb testvéreikkel, és együtt közösen létrehozzák a jelen tisztaságának és a múlt tiszteletének varázslatos egyvelegét.

Nem ciki vonzódni az őseink szimbólumaihoz, mint ahogy nem ciki a nagymamánk kedvenc karkötőjét sem hordani.

Az egyik kedvenc kiegészítőm egy madaras nyaklánc a MIMM textildesigntól, amikor ezt hordom egy visszafogottabb, de modern ruhával, életre kel a nyakamban az ékszer, és büszkén viselem egy magyar tervezőpáros ékszerét, világszínvonalú, amit képviselnek és rendkívül egyedi. Újszerű, mégis benne van az az örökség, ami miatt lelke lesz.

Ugyanígy díszítem az ajtóm a Hollóéktól kapott Panka feliratú kis szív alakú táblával, így az alapvetően skandináv stílust követő otthonom ezekkel az apróságokkal teljesen életre kel, személyisége lesz, így lesz valódi otthon.

Forrás:
Karácsonyi Anna
Ajánlott cikkek