A Himalája vidékéről származó cserje aranyszínű apró termése valódi kincs: a világ egyik legtáplálóbb élelmiszere, tele van antioxidánssal és értékes ásványi anyagokkal, rengeteg gyógyhatása van – és még finom is.
Több ezer éve ismert a homoktövis gyógyító hatása, kínai császárok és a legenda szerint Dzsingisz kán katonái is fogyasztották a belőle préselt olajat, hogy ellenállóbbak, szívósabbak legyenek általa. Tibeti szerzetesek, de Hippokratész is említi csodás hatását, az ókori olimpiai játékok előtt kötelező volt fogyasztani, hogy a versengők fizikai teljesítménye megnövekedjen. A szláv és skandináv népeknél rendszeresen fogyasztják gyümölcsét és olaját, mivel ellenállóvá tesz nemcsak a téli megfázásos megbetegedések, de még a fokozott italfogyasztás következményeivel szemben is.
Ami a régieknél tapasztalaton alapult, azt mára a tudomány igazolta is: olyannyira, hogy ma már az űrhajósok étrendjében is szerepel immunerősítő és roboráló tulajdonságainak köszönhetően. Emellett erős antibakteriális, fertőtlenítő hatása is bizonyítottá vált, és mindemellett tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.
Ha kíváncsiak vagytok, milyen formában és miért érdemes beszereznetek a csodatévő bogyót, látogassátok meg a Cookta oldalát!