Egyéb kategória

Finom, tápláló és egészséges – egy kincset érő bogyó, amit érdemes beszereznetek

A Himalája vidékéről származó cserje aranyszínű apró termése valódi kincs: a világ egyik legtáplálóbb élelmiszere, tele van antioxidánssal és értékes ásványi anyagokkal, rengeteg gyógyhatása van – és még finom is.

vous - 2016.03.19.
Finom, tápláló és egészséges – egy kincset érő bogyó, amit érdemes beszereznetek

Több ezer éve ismert a homoktövis gyógyító hatása, kínai császárok és a legenda szerint Dzsingisz kán katonái is fogyasztották a belőle préselt olajat, hogy ellenállóbbak, szívósabbak legyenek általa. Tibeti szerzetesek, de Hippokratész is említi csodás hatását, az ókori olimpiai játékok előtt kötelező volt fogyasztani, hogy a versengők fizikai teljesítménye megnövekedjen. A szláv és skandináv népeknél rendszeresen fogyasztják gyümölcsét és olaját, mivel ellenállóvá tesz nemcsak a téli megfázásos megbetegedések, de még a fokozott italfogyasztás következményeivel szemben is.

Forrás:
iStock

Ami a régieknél tapasztalaton alapult, azt mára a tudomány igazolta is: olyannyira, hogy ma már az űrhajósok étrendjében is szerepel immunerősítő és roboráló tulajdonságainak köszönhetően. Emellett erős antibakteriális, fertőtlenítő hatása is bizonyítottá vált, és mindemellett tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.

Ha kíváncsiak vagytok, milyen formában és miért érdemes beszereznetek a csodatévő bogyót, látogassátok meg a Cookta oldalát!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.