Egyéb kategória

Színesebb, izgalmasabb és környezettudatosabb lett az idén 120 éves Nagykörút

Fővárosunkban minden évben önkéntesek és lokálpatrióták fognak össze, hogy a Budapest100 nevű program keretében köszöntsék a százéves budapesti házakat. Ebben az évben a 120 éves pesti Nagykörútról szól a Budapest100, melynek jelszava: Nagykörút – újratervezés.

vous - 2016.02.27.
Színesebb, izgalmasabb és környezettudatosabb lett az idén 120 éves Nagykörút

A VOUS-lányokkal komolyan vettük a felhívást, filctollat és ceruzát ragadtunk, hogy megmutassuk, mi hogyan terveznénk újra a körutat.

Forrás:
Kerepeczki Anna

2011-ben az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Budapest100-at, hogy minden, akkor százéves ház ünnepeljen együtt az év századik napjához közeli hétvégén.

Idén már hatodik alkalommal adnak lehetőséget, hogy bárki szabadon felfedezhesse az évfordulót ünneplő épületeket, megismerje a történetüket. Az erre fogékony lakók maguk is kivehetik a részüket a programokból, hiszen a szervezők fontosnak tartják a házakban megbúvó „magántörténetek” feltárását.

Az április 16–17-i hétvége témája olyan közös ügy, ami nagyon sok embert érint, hiszen naponta százezrek járnak a városnak ezen a részén. A szervezők ötleteket gyűjtenek a körúti üres, elhanyagolt üzlethelyiségek újrahasznosítására, hisznek abban, hogy közösen újrafogalmazhatjuk, milyen legyen a Nagykörút, hogy mindenki – gyalogos, autós, biciklis – birtokba vehesse. Pont, ahogyan 120 évvel ezelőtt – nézzétek csak ezeket a régi fotográfiákat!

Közelebb kívánják hozni a városfejlesztést az emberekhez, a döntéshozókat a helybeliekhez, mindezzel arra biztatva városlakókat, vegyék a kezükbe saját városuk sorsát.

Annyira megtetszett nekünk ez a kezdeményezés itt a szerkesztőségben, hogy rögtön agyalni kezdtünk, mi mivel dobnánk fel a körutat, hogy kicsit izgalmasabb, élhetőbb legyen.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Több színt a Nagykörútra! felkiáltással nekiestünk a fotósunk, Anna által készített szuper fekete-fehér képeknek.

Főszerkesztőnk, Eszter az ebédszünetét is feláldozta az ügy érdekében, de üzenem neki, nem hiába! Övé lett a legkidolgozottabb, legötletesebb alkotás, rengeteg zöld növénnyel, rugalmas üvegépületekkel és levegőben közlekedő „tökhintókkal” – amikkel Anna ötletét fejlesztette tovább.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Annának se kellett kétszer mondani, percek alatt feltuningolt egy épületet színes téglákkal, na és neki köszönhetjük a csodás narancssárga környezettudatos közlekedőeszköz, a „tökhintó” ötletét.

Andinak, igaz, csak pár perce volt egy kis színezésre, de ő épületek helyett díszekkel és repülővel gondolta újra a körutat. Valljuk be, a Nyugati felett pár méterrel ritkán repülnek utasszállítók, kinek mi hiányzik, ugyebár!

Én igen szerény rajztehetséggel rendelkezem, és most finoman fogalmaztam, szóval nem csoda, hogy érdekes kommenteket kaptam művészeti tevékenységem folytatása közben.

Annak, aki a rajzomat elemezné, üzenem: a gravitáció törvényét ne vegye figyelembe! Ha lehetne, a közlekedést reformálnám meg kicsit. A gömb formájú, drótpályán közlekedő szerkezet szerintem zseniális lenne. Szólna a zene, felülről nézhetnénk a várost… Én megvenném az ötletet!

Abban megegyeztünk a lányokkal, hogy sokkal több zöld felületet szeretnénk, talán ehhez még nem is kell annyira elrugaszkodni a valóságtól. Ha nektek is tetszik a Budapest100 ötlete, találkozzunk áprilisban a Nagykörúton!

Kerüljünk közelebb a városhoz, amiben élünk!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.