Egyéb kategória

Tündérmesék: miért hisszük el újra és újra, hogy léteznek tündérek?

Sokan szeretnénk Pán Péterek lenni, hogy tündérport szórjanak ránk, és csak repüljünk el messzire egészen Sohaországig, ahol újabb tündéri barátokkal találkozhatunk és persze gyerekek maradunk. Örökké. De ébresztő, az életben nincs tündérpor, és nem repülünk sehova, de attól még tündérek létezhetnek, nem?
vous - 2016.02.26.
Tündérmesék: miért hisszük el újra és újra, hogy léteznek tündérek?

1917, Cottingley

Két kamasz lány, Elsie Wright és Frances Griffiths úgy gondolta, hogy fényképezőgépet ragadnak, majd szórakoztatják magukat és az egész világot.

Átvertek mindenkit azt állítva, hogy tündérekről készítettek képeket. A fotók vírusként terjedtek újságról újságra. Gondoljatok bele, a fényképezőgép nem sokkal korábban, az 1800-as években lett népszerű és óriási sebességgel fejlődött. Egy új technológia, amely csak kevesek számára volt elérhető. A két lány mindenkit becsapott, pedig csak az apjukat akarták megviccelni.

Forrás:
Flickr/Susanne Nilsson, plaisanter~

A történetnek külön löketet adott, hogy Sir Arthur Conan Doyle mindvégig kiállt a lányok mellett, és hitt a tündérek létezésében.

Sherlock Holmes kitalálója – nem véletlenül – rajongott a rejtélyekért, majd utánajárt a történetnek. Az író megbízta a Teozófia Társaság vezetőjét, hogy menjen el Cottingley-be, és derítse ki az igazságot. A lányok a hírnév kapujában nem torpantak meg, és újabb 5 képet készítettek.

A csalás tovább élt, egészen 1980-ig, amikor is egy bizonyos James Randi rájött, hogy a tündérek tökéletesen hasonlítanak egy 1915-ös mesekönyv szereplőire. A történet itt véget érhetne, hisz Elsie a halálos ágyán mindent bevallott, kivéve egyet.

Egy képről azt állítják, hogy azon valóban tündérek sütkéreznek. A lányok múltját ismerve azért inkább maradjunk szkeptikusak.

2014, Rossendale Valley

Adott egy egyetemi professzor, John Hyatt, aki szintén azt állítja, hogy tündéreket fotózott. Ezeken a képeken kicsi elmosódott fények láthatók, amik egyesek szerint szúnyogok is lehetnének bizonyos megvilágításban.

De a professzor nagyon szeretne Pán Péter lenni. Kiáll amellett, hogy ő a képekhez utólag nem nyúlt, ezek valóban azok, amik. Tündérek. (Szúnyogok.)

Forrás:
Flickr/amell, plaisanter~

2015, Northampton

Egy anya két lányával ártatlannak tűnő képeket készített egy virágról. Majd hazaérve a képeket nézve a gépen azt vette észre, hogy a virágon kívül valami egészen furcsa is repül a növény mellett. Wildgoose állítja, hogy utólag nem nyúlt hozzá a képekhez, valamint hogy egy tündért sikerült lekapnia.

A történethez hozzátartozik, hogy Wildgoose fotósként dolgozik, és megdöbbentően jó reklámot kaphatott ezáltal a munkája, hiszen minden oldal, ami átvette a képét, átvezet az ő honlapjára.

De én csak a tündéri kisördög vagyok, aki letöri a szárnyaitokat.

Forrás:
Pexels, Flickr/plaisanter~

2007, Derbyshire

Mumifikálódott tündéreket találtak Angliában. A 20 centiméteres tündéreket megvizsgálták, csontjaik madárszerűen könnyűek voltak, nemiszervük nem volt, köldökük ellenben igen.

De nem csak itt van ellentmondás.

A testeket Dan Bines találta kutyasétáltatás közben. Először azt gondolta, gyermekek, aztán meglátta, hogy elhalt szárnyakkal is rendelkeznek a lények. A találgatás elindult, a képzelet szárnyán repült mindenki. De álljunk csak meg!

Dan Bines maga törte ketté a tündérek haláluk utáni életét: bevallotta, hogy ő készítette el a testeket, ezzel is bizonyítva a csodalények létezését.

Forrás:
Flickr/martinak15, The book of fairy poetry

Az emberek nagyon szeretnek megfoghatatlan dolgokat elhinni. Minden, ami nem evilági, ami kevésbé prózai, mint a reggel kilöttyintett kávé az asztalra. A tündérlegendák Pán Pétereivel mi is eljuthatunk Sohaországba. A tündérportól alig látjuk a valóságot, pedig mindez csak mese.

A cikkben látható „tündéri” illusztrációkat fotós-képszerkesztőnk, Molnár Anikó készítette.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.