Egyéb kategória

Polgárpukkasztó? De nem mindegy az neked? – Faludy üzenete

Kozmopolita volt, külföldi egyetemeken tanult, de később nem kalandvágyból indult útnak, a háború elől menekült. Aztán meg a kommunisták elől. A rossznyelvek elől azonban soha. Mert nem akart és valószínűleg nem is tudott kispolgárként élni. És ha már ilyen bohém természettel áldotta meg a sors, elfogadta. Rejtegetni pedig sohasem akarta. Miért is tette volna?

vous - 2016.02.25.
Polgárpukkasztó? De nem mindegy az neked? – Faludy üzenete

Faludy Györggyel először még a középiskolás években találkoztam zseniális Villon-fordításain keresztül. Aztán mikor hosszú évtizedek után, a rendszerváltás idején hazaköltözött Magyarországra, sorra jelentek meg a korábban tilalom alá eső kötetei. A dedikálásokon kígyózó sorokban álltak az emberek, hogy az életművész költő nekik ajánlott műveit hazavihessék.

A kócos, ősz hajával nemcsak az irodalomkedvelők körében vált a nappalik mindennapos vendégévé, de a bulvárlapoknak köszönhetően azok is szembesültek öntörvényűségével, akik mit sem tudtak munkásságáról, regénybe illő életéről.

Azt hiszem, a polgárpukkasztó mivolta akkor érte el sokak számára a már megemészthetetlen szintet, amikor 95 évesen a nálánál 65 évvel fiatalabb feleségével, Fannyval a nyuszis magazinban pózolt anyaszült meztelenül. Elképesztő figura volt, briliáns műremekekkel.

Víg napok a pokolban

Már írtam nektek Marrakeshről és arról, hogy az alatt az 5 év alatt, amíg Marokkóban éltünk, több tucatszor jártunk a boszorkányos városban. Volt idő, amikor Faludy házát igyekeztünk megtalálni a sikátoros medinában, hogy a követség emléktáblát helyezhessen el egykori menedékhelyén.

Nehezen találtuk meg a Darb el Tubib utcácska piciny feliratát, amit Faludy is említ visszaemlékezéseiben a Pokolbéli víg napjaim oldalain. Micsoda címadás!

Az önéletrajzi írás olvasása után már máshogy figyeltem az utcákat, amik feltehetőleg nem sokat változtak az azóta eltelt több mint 70 év óta.

Marokkó csak egy rövid etap volt a költő életében, ahová Párizsból menekült a német megszállás elől és ahonnan Amerikába emigrált sok más társához hasonlóan – erről az időszakról szól Kertész Mihály Oscar-díjas filmje, a Casablanca is.

Faludy afrikai kalandjából egy sor vers született. Köztük szerelmesek is, amiket első férfiszeretője, Amir ihletett. És amelyekben homoszexualitását és semmi egyebet sem igyekezett titokban tartani.

Faludy nagy felháborodás övezte házasságát megelőzően 36 évig élt együtt egy másik férfival, Erickel, akitől végül Fanny szakította el.

Tök jól csinálta

Forrás:
iStock, APF/Europress Fotóügynökség

De hogy miért is bírtam annyira Faludy szerepléseit?

Mert nagy ívben tojt arra, hogy mit gondolnak róla mások.

Úgy élt, ahogyan az neki jó volt. És ahogyan annak a másik felnőtt embernek is jó volt, akivel szerelembe esett.

És ezt szerettem Marokkóban is, hogy olyan jól megfért egymás mellett mindenki és mindenféle. Valóban működött az élni és élni hagyni törvénye. Nem véletlen, hogy oly sok fura figura találja meg új otthonát arrafelé.

Mert egyébként nem mindegy nekünk, hogy ki mit gondol rólunk? Nem mi tudjuk a legjobban, hogy mi az, ami jó nekünk, hogy hogyan szeretnénk élni? És miért fáj az másoknak, ha mi nem úgy öltözködünk, ha soványabbak vagy ducibbak vagyunk, ha nem úgy gondolkodunk, nem úgy szeretünk, nem úgy élünk, mint ők?

Nem lenne könnyebb nekik is, ha csak magukkal foglalkoznának? Ha nem ítélkeznének? Egy csomó energiát megspórolnának maguknak, amit arra fordíthatnának, hogy ők is azt csinálják, ami nekik jó. Hogy jól érezzék magukat a bőrükben. És akkor már őket sem fogja érdekelni, őket sem fogja bántani, hogy másnak máshogy jó.

Faludy élete végén talán kicsit túltolta meghökkentő életvitelét. De hiszem, hogy nem céltalanul tolta azt az arcunkba. Nekünk, nektek segített.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!