Egyéb kategória

„Olyan ez, mint Hamupipőke üvegcipellője: ha nem jó rá, nem ő az igazi!” – Minden, amit egy jegygyűrű áráról tudni érdemes

Egy párkapcsolatnak rengeteg buktatója van, ezt nem kell részleteznem. De mi van akkor, amikor tökéletes az összhang, közös a hullámhossz, és minden jel arra utal, hogy életetek hátralévő részét együtt fogjátok tölteni? Elárulom, ilyenkor titokban sokan azon aggódnak, hogy nehogy az eljegyzés kapcsán vesszenek össze az esküvőhöz kapcsolódó kérdéseken.
vous - 2016.02.19.
„Olyan ez, mint Hamupipőke üvegcipellője: ha nem jó rá, nem ő az igazi!” – Minden, amit egy jegygyűrű áráról tudni érdemes

Hányan legyenek az esküvőn? Hova menjetek nászútra? Mennyibe kell kerülnie a jegygyűrűnek? Tényleg, számszerűsíthető egyáltalán a jegygyűrű? És ha igen, mennyi az annyi?!

Én például a Reggeli Tiffanynál című film hatására már tizenéves koromban elhatároztam, hogy ha egyszer férjhez megyek, a jegygyűrűmnek abból a bizonyos ékszerboltból kell származnia, ami előtt Audrey Hepburn olyan komótosan falatozta a croissant-ját. Nem lesz olcsó mulatság, de ez esetben nincs kompromisszum!

Elvégre a jegygyűrű az az ékszer, amit mindennap viselni fogok a halálomig – ha minden a terv szerint alakul, és nem válok el/csúszik le az ujjamról a Balatonban úszás közben/veszem le kézmosás előtt és hagyom ott örökre egy benzinkút mosdójában. Szóval nem ezen kell spórolni.

Aztán vőlegényjelölt és a lánykérés fennálló esélye nélkül is annyira rápörögtem a témára, hogy kicsit utánanéztem az áraknak. Nos, pontosan 30 másodperc alatt vált számomra nyilvánvalóvá, hogy nem lesz Tiffany&Co. jegygyűrűm. Vagy lesz – de akkor börtönbe jutunk a férjemmel, amikor jogerősen elítélnek minket bolti lopásért. Nekem viszont most nincs felesleges 5 évem, amit erre rá tudnék szánni, úgyhogy azt hiszem, mégis kompromisszumképes vagyok, már ami a gyűrűt illeti. Végül is ez csak egy tárgy, aminek nem az ára a fontos, hanem az, amit szimbolizál. Nem az a lényege, hogy minél drágább legyen.

Forrás:
iStock

Persze azért nem lenne rossz érzés, ha valaki annyira szeretne, hogy akár egy rózsadombi-medencés-kertes-házat is képes lenne az ujjamra húzni… De nyugi, tudom, hogy a szeretetet nem pénzben mérik!

Az ékszerészek szerint a mai napig tartja magát az elképzelés, miszerint a férfinak 2 havi fizetését illik a jegygyűrűre szánnia – a valóságban viszont általában a fizetése egyharmadát szánja az erősebbik nem a tökéletes gyűrűre.

Itthon leginkább 150–200 ezer forint körüli összeget szánnak a párok a gyűrűkre. Nálunk egy átlagos jegygyűrűpár 300 ezer forint körül mozog, de mi kizárólag kézzel készült ékszereket kínálunk.

A klasszikus gyűrűk árát alapvetően az határozza meg, hogy hány gramm aranyat tartalmaz, illetve milyen/mennyi/mekkora gyémánt vagy egyéb drágakő van benne. A nehezen kivitelezhető designgyűrűk esetében persze maga az elkészítés is emel az áron.”

– mondja Molnár Zsófia, az egyedi, kézzel készült ékszereket kínáló Sophie Molnar Design tervezője. Zsófi szerint a hazai üzletek kínálata még nem túl változatos jegygyűrűk terén, ennek ellenére ár-érték arányban mégis óriási különbségek vannak. Ezeknél a különbségeknél már csak a lánykéréssel foglalkozó internetes fórumokon olvasható vélemények szélsőségesebbek. Van, aki úgy gondolja, 20 ezer forintból is megvásárolható a célnak megfelelő gyűrű – ezzel szemben mások borsószem méretű gyémántot és több milliós csodákat emlegetnek.

Amikor körbekérdeztem a már házas vagy házasodni készülő barátaim körében, akkor már kevésbé csapongó, de mégis eltérő véleményekkel találkoztam.

Aki hónapokig spórolt rá

Forrás:
iStock

Dani például tíz hónapon keresztül spórolt arra a bizonyos gyűrűre, amivel megkérte az akkori barátnője kezét. A történethez viszont hozzátartozik, hogy a lánykérés még egyetemista korában történt, így nem 10 havi fizetésnek, hanem egyhavi átlagkeresetnek felelt meg a spórolás végeredménye.

Ma már máshogy csinálnám. Ha tanácsot kéne adnom a lánykérésre készülő férfitársaimnak, azt mondanám, ne áldozzanak annyi pénzt a gyűrűre, mint anno én, mert felesleges.

Én elkövettem azt a hibát, hogy a kelleténél egy hangyányival nagyobb gyémántot választottam, mert azt hittem, ez a lényeg. Most viszont a kő mérete és a foglalat miatt a gyűrű mindenbe beleakad, szóval nem egy kellemes mindennapi viselet a feleségemnek.”

Aki inkább másra költi a pénzt

Anita esküvőjére nyáron kerül sor, de a gyűrű pár hónapja már az ő ujján is ott van. Konkrét elképzelése volt, zafírköves ékszerre vágyott – reális kereteken belül. Összeghatárt is szabott a párjának, mert mint mondja, frusztrálta volna, ha egy kisebb vagyont kell az ujján viselnie nap mint nap.

„Vállalom az összeget, 40 ezer volt a gyűrűm. Zavart volna, ha ennél többet költött volna rá a barátom, mert azt a pénzt annyival több értelmes dologra el lehet költeni, például közös élményekre – vagy egy még drágább esküvői ruhára. Nem tudom, ez az összeg az átlaghoz képest hol helyezkedik el, de nem is érdekel.

Ha érdekel más lányokat a véleményem, azt mondom, ők se azzal foglalkozzanak, mennyit fizetett a szerelmük a jegygyűrűért. Akit ez foglalkoztat, az nem a jó indokkal akar férjhez menni!

Aki csak készült a lánykérésre

Tomi már egy ideje tervezgette, hogy megkéri a barátnője kezét. Dédnagymamája egykori jegygyűrűjével készült a különleges alkalomra.

Szerintem a gesztus számít, nem pedig a gyűrűben lévő arany grammja vagy egy kő értéke. Ez egy majdnem 100 éves családi örökség, ezért az értéke felbecsülhetetlen.

Mivel örökölt darabról van szó, benne volt a pakliban, hogy nem lesz jó a méret. Kitaláltam, hogy ha felhúztam a barátnőm ujjára és lötyög, akkor azt mondom, hogy ez olyan, mint Hamupipőke üvegcipellője: ha nem jó a méret, akkor mégsem ő az igazi. Erre a viccre végül nem került sor, mert egyik napról a másikra szakított velem. Teljesen váratlanul ért a dolog, még magamhoz kell, hogy térjek.”

Ezekből a véleményekből két dolgot szűrtem le. Az egyik, hogy ha a barátaim nem lennének a barátaim, szívesen megismerném őket. A másik, hogy mindenki más összeget tart reálisnak. Ha azt hittétek, az utolsó sorokra kiderül, hogy pontosan 123 995 forintba kell egy gyűrűnek kerülnie, tévedtetek. Semennyibe sem kell kerülnie. Az a gyűrű ugyanis nem azért van vagy lesz az ujjatokon, hogy másokéhoz hasonlítsátok – vagy hogy az ára alapján a szerelem mértékére következtessetek.

Teljesen mindegy, mennyibe kerül – hiszen ez az egyetlen ékszer, aminek nem az ára adja a valódi értékét. Elvégre láttunk már többmillió dolláros eljegyzési gyűrű után is csak pár hónapig tartó hollywoodi házasságot, nem igaz?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.