Egyéb kategória

Egy zöldség, amivel kesztyűs kézzel bánunk

Októbertől márciusig nem túl nagy a kínálat a piacon a hazai zöldségekből. Bár gyökérzöldségek mindig és mindenhol szerepelnek, nem nagyon vesszük észre és tesszük a kosarunkba a céklát. Kár, mert érdemes lenne.
vous - 2016.02.16.
Egy zöldség, amivel kesztyűs kézzel bánunk

A cékla nagyon izgalmas alapanyag. Földes, intenzív íze rengeteg módon integrálható a tartalmas téli fogásokba vagy épp könnyű salátákba, izgalmas köretekbe. Az ecetes-cukros lében ázó céklasaláta remek kísérője egy-egy fogásnak, de ennél sokkal többet tud ez a szuperegészséges, kalóriaszegény és vitaminokban, rostokban gazdag gyökérzöldség.

Az antioxidánsokban, A-, B- és C-vitaminokban, valamint vasban, káliumban, kalciumban, foszforban és kénben gazdag, rostokban bővelkedő, de kalóriában szegény (100 g = 31 kCal) cékla remek téli vitaminforrás, ráadásul igen baráti áron beszerezhető bármelyik piacon vagy zöldségesnél. Figyeljünk arra, hogy feszes, kemény példányokat válasszunk, inkább kicsiket vagy közepeseket, ép héjjal. A hűtő alsó rekeszében akár 1 hétig is eltarthatjuk, de előkészítve – sütve vagy főzve – is több napig tárolható.

Ha kíváncsiak vagytok, hogyan használjátok fel a céklát, akkor látogassátok meg az újonnan indult Cookta oldalát, ahol ezentúl szuper recepteket olvashattok mindennap!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.