Egyéb kategória

Szír menekülteknek tervezték a világ legjobb kabátját

Több ezer menekült, kilométerekre az otthonuktól, dacolva a hideggel, leggyakrabban nyári ruhában küzdik át magukat a jobb élet reményében Európába. Egy fiatal tervezőcsapat az ő érdekükben álmodott meg egy különleges kabátot, ami könnyebbé teheti a mindennapjaikat.

vous - 2016.02.15.
Szír menekülteknek tervezték a világ legjobb kabátját

Európa idén egy meglehetősen hideg telet él át, amivel a szíriai menedékkérők csak a kontinensen szembesülnek. A körülményeik borzalmasak, főleg a gyermekek számára. Olyannyira, hogy az UNICEF szóvivője azt nyilatkozta, a gyerekek halálra fagyásának kockázata egyértelműen nagyon magas.

Ennek hallatán a londoni Royal Collage of Art diákjai mentoraikkal együtt elindítottak egy projektet. A céljuk az volt, hogy megalkossanak a szíriai menekültek számára egy 3 az 1-ben ruhadarabot, ami könnyen alakítható kabátból hálózsákká, vagy épp sátorrá.

A három említett szempont segít alkalmazkodni a körülményekhez a menekülteknek az utazásuk során. A ruha a segélyszervezetek dolgozóinak visszajelzése alapján készült.

– mesélte az egyetem professzora, Harriet Harris.

A vízálló, olcsó, mégis tartós anyagból készült ruhadarab napközben kabátként szolgál, majd amint leszáll az éj, kétszemélyes hálózsákká vagy négyfős sátorrá alakítható.

Harris és kollégája, Graeme Brooker a projekt részeként arra kérte a hallgatókat, hogy dolgozzanak ki menedékhelyeket a többmillió menekült számára. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa decemberi jelentése szerint közel 60 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát világszerte 2015 első felében. Ami azt jelenti, igencsak szükség lesz erre a ruhadarabra.

Nézzétek meg ti is a kabátról készült videót, amiben bemutatják, milyen könnyen használható.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.