Egyéb kategória

6 étel, ami segít a depresszió ellen

A depresszió rengeteg embert érint, viszont elég kevesen tudják, hogy bizonyos tápanyagok hiánya is okozhatja. Jöjjön hat élelmiszer, amit nagyon ajánlott fogyasztanotok, ha nem akartok depressziósak lenni.
vous - 2016.02.06.
6 étel, ami segít a depresszió ellen

1. Ómega-3 zsírsavak

Az orvosok mindig hangsúlyozzák az ómega-3 zsírsav fontosságát, és jó okkal teszik ezt, segít ugyanis fenntartani az agyi sejtek egészségét. Nélküle a transzzsírsavak bejutnak az idegrendszerbe, gyulladást okoznak, és megváltoztathatják a hangulatotokat. Az ómega-3 zsírsavat megtalálhatjátok a zsírosabb halakban, a tojássárgájában, a lenmagolajban és a dióban.

2. B-vitaminok

A B-vitamin, különösen a B6 és B12 már sok jótékony hatásáról ismert. Segítenek csökkenteni a stroke kockázatát, gyorsabban nőnek tőlük a körmök, és hidratálják a bőrt. Mindemellett a hangulatunkban is nagy szerepet játszanak. A vitaminok hiánya befolyásolhatja a mentális egészségünket, a depressziós nők viszonylag nagy százaléka például hiányt szenved B12-vitaminban. Ennek érdekében fogyasszatok banánt, vörös húsokat, gabonaféléket és a tenger gyümölcseit.

3. Folát

Azok, akik kevés folátban gazdag élelmiszert fogyasztanak, sokkal kevésbé reagálnak az antidepresszánsokra. Egy átlagos felnőttnek például 400 mg-ot kéne fogyasztani belőle naponta. A folátot megtalálhatjátok a főtt babban, a lencsében, a spenótban, az avokádóban, a brokkoliban és a trópusi gyümölcsökben.

Forrás:
Pixabay

4. Cink

A cink az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely szinte minden testrészünk egészségét segít megőrizni. Nemcsak támogatja az immunrendszert és az anyagcserét, de segít megőrizni a mentális egészséget is. Kiváló cinkforrás például a spenót, a tökmag, az étcsoki és a pirított búzacsíra is.

5. Szelén

Az orvosok szerint a szelén a pajzsmirigy egészséges működéshez szükséges, de a mentális jólétben is nagy szerepet játszik. A szelén átalakítja az inaktív pajzsmirigyhormonokat aktívvá a májban, ahol antioxidánsok és méregtelenítő vegyületek jönnek létre. Remek forrása a napraforgómag, a teljes kiőrlésű kenyér, a tonhal, a sertéshús és az osztriga.

6. Magnézium

Tudtátok, hogy a nagy mennyiségű alkohol, cukor, szóda, antibiotikum és nátrium mind csökkentik a magnézium szintjét a szervezetben? A szakértők pedig úgy találják, hogy a magnézium a stressz ellenszere, és egy olyan ásványi anyag, ami segít a szervezetnek a pihenésben. A magnézium olyan élelmiszerekben van jelen, mint a lencse, a szójabab, a teljes kiőrlésű kenyér, a szárított gyümölcsök és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek.

Ajánlott cikkek