Egyéb kategória

Kutya vagy macska? Megvan, ki szereti jobban a gazdit

Két ember létezik a világon: kutyás és macskás. Valamelyik cukisághoz mindig közelebb áll a szívünk. De vajon melyik szereti jobban a gazdiját?
vous - 2016.02.03.
Kutya vagy macska? Megvan, ki szereti jobban a gazdit

Nyilván mindenki kicsit elfogult a saját háziállatával kapcsolatban. Érezzük, hogy a cicánk vagy éppen kutyánk kedvel minket, hiszen mindig jön utánunk és talán reggel is ő kelt minket. De melyik állat szeret minket jobban? A most készült kutatásból, amit dr. Paul Zak készített, minden kiderül.

A kutyák ötször jobban kedvelnek minket, mint a cicák.

Forrás:
Pixabay

Zak tíz kutyát és macskát vizsgált, miközben játszottak a gazdáikkal, a mintákban pedig az oxitocinszintet figyelte. Az oxitocin egy olyan kémiai anyag, ami akkor termelődik az agyunkban, ha épp törődünk valakivel. Az embereknél 15-25% közé tehető a szintje, amikor egy kellemes élmény ér minket egy idegennel, 25-50% közé, ha egy jó ismerősünkkel vagy egy olyan emberrel vagyunk, akihez kötődünk. 50% fölé pedig csak akkor emelkedik, ha a gyerekünkről vagy a társunkról van szó.

A kutyáknál ez a szint 57,2%, a macskáknál pedig 12%. Így látható, hogy a kutyák mennyivel jobban szeretik a gazdájukat. Bár a macskák mentségére legyen mondva, zavaró tényező az is, hogy nem szeretnek idegen környezetben lenni. Stresszesen érzik magukat, ha épp nem otthon vannak, így az eredményük ezért lehetett sokkal rosszabb, mint a kutyáké.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.