Egyéb kategória

Eladó a menyecske! – Van, ahol valóban fizetni kell a feleségért

Iránban már a gyerekek megszületésekor azon gondolkoznak a szülők, hogy vajon majd ki lesz a kicsi leendő házastársa. Ha a családban van egy szóba jöhető unokatestvér, a kérdés már meg is van oldva, de a távolabbi rokonok és az ismerősök, barátok gyermekei is partiképesek. A lényeg, hogy leinformálható és megfelelő anyagiakkal rendelkező családok házasodjanak össze. Igen, családok. Mindjárt elmagyarázom.

vous - 2016.01.31.
Eladó a menyecske! – Van, ahol valóban fizetni kell a feleségért

A házassági szokások Iránban erősen feudális jellegűek. Amikor a szülők elérkezettnek látják az időt, elrendezik a fiatalok helyett a dolgot, sokszor anélkül, hogy az érintetteknek ehhez valóban sok közük lenne.

A szerelmi kapcsolat legfeljebb a társadalom elitjének kiváltsága, ők anyagi függetlenségüknek köszönhetően nincsenek kiszolgáltatva annak, hogy jövőjüket mindenképp egy jó üzlettel alapozzák meg.

Amíg viszont valaki férjhez nem megy vagy meg nem házasodik, a szülőkkel él együtt. A szingliélet Iránban szinte kizárt.

Ki lehet a kiválasztott?

Forrás:
Flickr / Kaymar Adl

A párválasztás a legritkább esetben két ember magánügye. A leendő feleség megtalálásához a szülők szempontjai adottak, csakúgy, mint a keresgélés színtere.

Mivel nem mindegy, hogy a lány milyen családból származik, leginkább azokat veszik számításba, akikkel már korábban is kapcsolatban voltak.

Ismerősök, szomszédok és rokonok gyermekei közül a legegyszerűbb a választás.

Talán meglepő, de Iránban az unokatestvérek közötti házasság megengedett. Sőt igen közkedvelt, ezek a frigyek már sokszor gyerekkorban eldöntetnek.

Pontos forgatókönyve van mindennek

Amikor a fiú számára megtalálták az ideálisnak tűnő menyasszonyjelöltet, akkor a forgatókönyv szerint fölhívják annak szüleit, hogy megbeszéljenek egy találkozót. Ennek létrejötte már mindenképpen azt jelenti, hogy a másik fél is nyitott a kapcsolatra.

Az első megbeszélésen a főszerep még mindig nem a leendő páré, illetve ekkor még mindig kétesélyes az ügy végkifejlete. Előfordulhat, hogy a két család vagy a két fiatal egyáltalán nem szimpatikusak egymásnak, esetleg nagyon különböző a neveltetésük. Vagy éppen nem tudnak megegyezni bizonyos dolgokban. És itt jön a dolog üzleti része.

Az első találkozás leginkább egy tárgyaláshoz hasonlít, ahol a felek tisztázzák egymással az anyagi kérdéseket.

Az egyezség során kialkudott részleteket később egy hivatalos szerződésben rögzítik, amit egy vallási vezető, azaz egy mullah szentesít.

Mennyi a menyasszony ára?

A családok számára gyakran a legfontosabb dolog a menyasszony ára. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges válás esetén a férj mennyi aranypénzt fizet ki a nőnek kárpótlásként, vagy a feleség milyen egyéb juttatásokat kap, ha a későbbiekben a férj úgy dönt, hogy elhagyja.

Manapság ugyan már az asszony is kezdeményezheti a házasság felbontását, ám ekkor nem jár számára semmiféle végkielégítés. Természetesen a kialkudott kaució vagy biztosíték nagyban függ a felek anyagi hátterétől, de az összegben tükröződik a menyasszony értéke, társadalmi státusza és műveltsége is.

Hogy a lányért mennyi aranypénzt fizet a kérő, igen fontos presztízskérdés a szülők számára.

Az aranyérmék értéke folyamatosan változik, de abban az időben, amikor mi Iránban éltünk, nagyjából 30 000 Ft volt darabja. Egy jobb családból származó ara két-háromezer aranypénzt is kaphat, és ezenfölül jöhetnek még az egyéb kikötések. Ilyen lehet egy saját lakás vagy ház ígérete válás esetére, de az sem ritka, hogy az asszony a vagyon felére is igényt tart. Olyan is megesik, hogy minden eltöltött év után pluszösszegekben állapodnak meg.

Forrás:
iStock

A jogok és kötelezettségek is papírra kerülnek

A pénzügyek mellett a felek megegyeznek az együttélés szabályaiban is, többek között abban, hogy az asszony – a férj írásos engedélyével – dolgozhat-e majd a későbbiekben, hogy szükséges-e otthon is kendőt hordania, kiket látogathat meg szabadidejében, kap-e autót és egyéb értéktárgyakat.

A megállapodásban tulajdonképpen bármit rögzíthetnek, amiről úgy gondolják, a későbbiekben fontos lehet. Amellett, hogy sokan még azt is megszabják, melyik kerületben lakhat a család, fontos részleteket is tisztázni kell. Ez pedig nem más, mint a gyerekelhelyezés, ám ebben a kérdésben a férjek nemigen szoktak engedékenynek bizonyulni.

A törvény szerint válás után a gyerekek hétéves kor felett az apánál maradnak – ilyenkor a családjának nőtagjai veszik át az anya szerepét –, kivéve, ha az drogos, alkoholista, vagy súlyos mentális gondokkal küzd.

A feleségnek is sokba van a frigy

Annak, hogy ki mit hoz a kapcsolatba, szintén előírásai vannak. Az együttélés során a férj dolga lesz a családfenntartás, az asszony a saját keresetét nem köteles hazaadni, akkor sem, ha esetleg dolgozik, ám a nő és szülei kell hogy az otthon teljes lakberendezését megoldják.

Ez azt jelenti, hogy a függönytől a bútorokon át az utolsó kiskanálig mindent be kell szerezni a lányos családnak, a stafírungot ezért a gyerek megszületésétől kezdve folyamatosan gyűjtögetik a lányos házban.

Kivételek mindenütt vannak

Amíg Iránban éltünk, többekkel beszélgettem arról, hogy náluk hogyan is volt ez a feleségpénz dolog, mi van benne a szerződésükben. Olyat csak egy családban hallottam, az is vegyes házasság volt, hogy jelképesen oldották meg a dolgot, azaz a feleség mindössze egy szál rózsát és egy Hafez-kötetet (az irániak kedvenc költője) kért leendő férjétől.

Értelmiségi körökben a válást is a gyerekek, illetve a volt feleség igényeit szem előtt tartva intézik.

Elvált, egyedülálló nőként élni Iránban erős stigmát jelent. Éppen ezért a legtöbben gyorsan újra férjhez is mennek. Mégpedig ahhoz, akit megszeretnek.

A második házasság ugyanis már sokkal kisebb kecmeccel jár, hisz a család is könnyedebben adja áldását, csak ne kelljen szégyenszemre elváltként élnie gyermekének. A fiatalok éppen ezért gyakran belemennek az elrendezett házasságba, hogy aztán annak terhétől megszabadulva ők maguk választhassák ki társukat.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.