Egyéb kategória

Európát is elérte a zikavírus, de mit kell tudni róla?

Megjelent Európában is a zikavírus. Valószínűleg Latin-Amerikából hazautazók hozták be a kóros kisfejűséget okozó betegséget. De mi is ez pontosan? Mennyire veszélyes? Utánajártunk!
vous - 2016.01.28.
Európát is elérte a zikavírus, de mit kell tudni róla?

Egy dán férfi Mexikóban és Brazíliában járt, hazatérése után pedig lázra, fejfájásra és izomfájdalmakra panaszkodott – nem sokkal később az orvosok diagnosztizálták nála a zikavírust. De nem ő az egyetlen, a napokban három brit és tíz holland állampolgár szervezetében is kimutatták a betegséget. A járvány egyébként októberben tört ki Brazíliában, azóta majdnem 4000 esetet jelentettek, eddig 21 országban azonosították.

Barack Obama közleményben sürgette a gyors cselekvést a zikavírus elleni küzdelemben, valamint az oltóanyagok és kezelés kutatásának felgyorsítását – írja a Business Insider. A szakemberek szerint ez a folyamat azonban évekig fog tartani.

Forrás:
pixabay.com

Mi a zikavírus?

A zikavírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben azonosították 1947-ben. Az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett betegség súlyos rendellenességet, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál, így a kismamákra különösen veszélyes. Másoknál az influenzához hasonló tüneteket okoz és nagyjából 4–7 nap alatt elmúlik. A fertőzésre egyelőre sem megelőző, sem gyógyító kezelés nem létezik.

Ajánlott cikkek