Egyéb kategória

Így idézzétek meg az igazi faluhelyi disznótor hangulatát a konyhátokban!

Tél nem telhet el disznótoros nélkül, még a nagyvárosban sem. Faluhelyen nagy esemény a disznóvágás és a disznótor, de a hangulata a remek, fűszeres hurkákkal és kolbászokkal megidézhető.
vous - 2016.01.18.
Így idézzétek meg az igazi faluhelyi disznótor hangulatát a konyhátokban!

Az év egyik legnagyobb eseménye volt valamikor faluhelyen a disznóvágás. Összegyűlt a rokonság és a szomszédok, és kora hajnaltól egészen estig dolgozták fel az értékes húst, hogy a sertés minden porcikája felhasználható, hasznosítható legyen.

Forrás:
Hámori Zsófia

A disznóvágások időszaka hagyományosan András naptól január végéig tartott, és mivel sok munka adódott, gyakran besegítettek egymásnak a rokonok, falubéliek – közösen dolgoztak és közösen ünnepeltek is. A nagy hidegben pálinkával indították a napot, majd kezdődhetett a munka.

Elsőként pörzsöltek, majd daraboltak, a kolbászhoz és hurkához valókat darálták és töltötték, a sonkát besózták, a disznósajtnak valókat nagy üstben főzték hosszan, majd töltötték. Estére el is készült a friss hurka és kolbász, amit jellemzően toros káposzta és hagymás krumpli kísért.

Disznótoros hagymás krumplival

Forrás:
Hámori Zsófia

Hozzávalók:

  • 30 dkg véres hurka
  • 30 dkg májas hurka
  • 1 szál sütni való kolbász
  • 8 szem burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl olaj

Elkészítés: A hurkákat és a kolbászt egy hőálló üvegtálba helyezzük, kicsit meglocsoljuk olajjal, megszurkáljuk egy hústűvel, hogy a gőzök távozhassanak a sülés közben, és ne repedjen meg se a hurka, se a kolbász.

Forrás:
Hámori Zsófia

Majd egy alufóliával lefedjük, és betesszük az előmelegített, 170 fokos sütőbe kb. 30 percre. Utána levesszük róla a fóliát, és grillfokozaton további 10 perc alatt megpirítjuk.

Közben a burgonyákat héjában megfőzzük, majd ha kicsit hűlt, meghámozzuk, felkockázzuk.

A hagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, a burgonyához adjuk, és nagyjából összetörjük, majd együtt egy kis ideig pirítjuk.

A disznótorost a hagymás krumplival tálaljuk, ecetes almapaprikát vagy más savanyúságot kínálhatunk mellé.

Forrás:
Hámori Zsófia

.

Jó étvágyat!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Különleges szigetek Izland körül
Világ
Különleges szigetek Izland körül
vous - 2024.11.09.
Björk kétségtelenül Izland egyik ikonikus női alakja, aki világhírű énekesnőként és zeneszerzőként ismert. Az avantgárd popzene királynője nemcsak zenéjében, hanem megjelenésében és egész művészetében képviseli szülőföldje szellemiségét.

Otthon

Fontos tudnivalók bejárati ajtók esetében
Otthon
Fontos tudnivalók bejárati ajtók esetében
vous - 2024.12.10.
Otthona biztonsága sok tényezőn múlik, de a bejárati ajtó zárszerkezete kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy nyugalmát biztosítsa. A megfelelő ajtózár kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos szempontot kell figyelembe venni – ez még a hozzáértők számára is kihívást jelenthet.