Egyéb kategória

Így idézzétek meg az igazi faluhelyi disznótor hangulatát a konyhátokban!

Tél nem telhet el disznótoros nélkül, még a nagyvárosban sem. Faluhelyen nagy esemény a disznóvágás és a disznótor, de a hangulata a remek, fűszeres hurkákkal és kolbászokkal megidézhető.
vous - 2016.01.18.
Így idézzétek meg az igazi faluhelyi disznótor hangulatát a konyhátokban!

Az év egyik legnagyobb eseménye volt valamikor faluhelyen a disznóvágás. Összegyűlt a rokonság és a szomszédok, és kora hajnaltól egészen estig dolgozták fel az értékes húst, hogy a sertés minden porcikája felhasználható, hasznosítható legyen.

Forrás:
Hámori Zsófia

A disznóvágások időszaka hagyományosan András naptól január végéig tartott, és mivel sok munka adódott, gyakran besegítettek egymásnak a rokonok, falubéliek – közösen dolgoztak és közösen ünnepeltek is. A nagy hidegben pálinkával indították a napot, majd kezdődhetett a munka.

Elsőként pörzsöltek, majd daraboltak, a kolbászhoz és hurkához valókat darálták és töltötték, a sonkát besózták, a disznósajtnak valókat nagy üstben főzték hosszan, majd töltötték. Estére el is készült a friss hurka és kolbász, amit jellemzően toros káposzta és hagymás krumpli kísért.

Disznótoros hagymás krumplival

Forrás:
Hámori Zsófia

Hozzávalók:

  • 30 dkg véres hurka
  • 30 dkg májas hurka
  • 1 szál sütni való kolbász
  • 8 szem burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl olaj

Elkészítés: A hurkákat és a kolbászt egy hőálló üvegtálba helyezzük, kicsit meglocsoljuk olajjal, megszurkáljuk egy hústűvel, hogy a gőzök távozhassanak a sülés közben, és ne repedjen meg se a hurka, se a kolbász.

Forrás:
Hámori Zsófia

Majd egy alufóliával lefedjük, és betesszük az előmelegített, 170 fokos sütőbe kb. 30 percre. Utána levesszük róla a fóliát, és grillfokozaton további 10 perc alatt megpirítjuk.

Közben a burgonyákat héjában megfőzzük, majd ha kicsit hűlt, meghámozzuk, felkockázzuk.

A hagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, a burgonyához adjuk, és nagyjából összetörjük, majd együtt egy kis ideig pirítjuk.

A disznótorost a hagymás krumplival tálaljuk, ecetes almapaprikát vagy más savanyúságot kínálhatunk mellé.

Forrás:
Hámori Zsófia

.

Jó étvágyat!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.