Egyéb kategória

Mi a közös a mérgezett almában és a kokainban? – A hét törpe elárulja

Hófehérke története kezdve a „Tükröm, tükröm” jelenettől a mérgezett almán át mindenkinek a könyökén jön már ki. Fekete haj, vörös ajkak, hófehér bőr – ismerjük a sztorit. De álljunk csak meg egy szóra! Hófehérke életének megmentéséhez nagyban hozzájárultak a törpök. Név szerint: Tudor, Morgó, Szundi, Szende, Vidor, Hapci és Kuka. Az ő történetüknek jártam utána.
vous - 2016.01.15.
Mi a közös a mérgezett almában és a kokainban? – A hét törpe elárulja

Kik voltak az elsők Hófehérke mellett?

A Hófehérke-történet rengeteg feldolgozást élt már meg, de a 7 törpe mindig jelen volt. Igaz, voltak ők már vitézek is, nem mindig törpök. A Grimm testvérek 1812-ben publikálták az eredeti történetet, melynek német címe: Schneewittchen.

A Grimmek a történeteket számozták, ez volt az 53. mese. A végső verziót az összes – több mint 200 – mesével együtt 1854-ben publikálták. Ezt a történetet vette alapul Puskin, amikor 1833-ban megírta a Mese a halott cárkisasszonyról és a hét vitézről című mesét. Számos különbség van a történetek között: a hét törpe helyett hét lovag, esetleg rabló szerepel (Puskinnál vitézek vannak), nem az alma mérgezett, hanem a fésű. A tükör helyett sokszor szerepel Hold vagy Nap. Ha érdekel titeket Puskin Hófehérkéje, kattintsatok ide!

Mit jelképez a hét törpe?

Mondjátok ki újra a címet! Gondolkozzunk, mit hívhatnak a zsargonban hófehérnek? A kokaint. Bizony, sokan úgy gondolták, hogy Hófehérke és az őt körülvevő 7 törpe a kokain hatásának állomásait jelképezik. A legendát azóta számos helyen lehet olvasni, de ennél még több helyen látható, hogy ez egy hoax, nem igaz.

Egy ennél földhözragadtabb megközelítés szerint a hét törpe saját magunkat jelképezi: hiszen mindannyian lehetünk vigyorgóak, morgóak, vagy épp csendesebbek. Mindenki egy kicsit magára ismerhet a törpökben.

Ismerjük meg őket!

Forrás:
giphy.com

Tudor (Doc)

Az egyetlen törpe, akinek a neve nem melléknév. Sokan gondolhatnák, hogy ő valamiféle tudós vagy orvos, de nem az. Ő is ugyanolyan bányász, mint a többiek, csak egy kicsit okosabb. Annak ellenére, hogy ő a csapat vezetője, gyakran bepánikol.

Morgó (Grumpy)

A legnagyobb orral rendelkező törp. Majdnem az egész filmben ő a keserűség, a negativitás, igazi ellenpólusa a többieknek. Durva, lekezelő és szexista. Ő szereti legkevésbé Hófehérkét, meg úgy egyáltalán a nőket. Erős kétségei vannak Tudor vezetői képességeit illetően, de elfogadja.

Szundi (Sleepy)

A törpe, aki mindig aludni szeretne és állandóan óriási karikákkal a szeme alatt indul dolgozni. Bár a törpék hasonlóak, és azt gondolhatjátok, milyen könnyű volt animálni őket, ez nem volt így. A törpék rosszul formált emberi alakok, kicsit gyors csipőmozgással, hogy hitelesebbek legyen.

Szende (Bashful)

Szende, aki szerelmes Hófehérkébe. Ez elég egyértelmű a filmet nézve. Gyakran elpirul, óriási szempilláit csak úgy rebegteti, amikor szerelme tárgya közelébe kerül. Ugyanakkor kicsit bizalmatlan a többi törpével szemben.

Vidor (Happy)

Tudtátok, hogy Vidor kedvenc étele a leves és a pite? És hogy ellentétes természetük ellenére sosem veszekedtek Morgóval? Vidor az, aki a legkedvesebben fogadja Hófehérkét, és ő az, aki hercegnőként bánik vendégükkel.

Hapci (Sneezy)

A törpe, aki állandó szénanáthával küzd – allergiás a virágokra –, ezért kicsit nehezen beszél. A humora nagyon a helyén van, minden poénban részt vesz, annak ellenére, hogy kicsit kábultnak tűnik. Minden törpének a nevéhez illő a megjelenése, ő egy kicsit soványabb.

Kuka (Dopey)

Kuka egy igazán különleges törpe. Az egyetlen, akinek nincs szakálla, aki a legfiatalabbnak tűnik, és az egyetlen, akit egy élőszereplőről mintáztak: Eddie Collinsról. Vidor szerint egyszerűen sosem próbált beszélni. De nem is baj, ő mindig mosolyog.

Gondoltátok volna?

Forrás:
giphy.com
  • Hófehérke a legfiatalabb Disney-hercegnő, mindössze 14 éves, és ő az első árva is.
  • 3 évig készítették a rajzfilmet, amihez Walt Disney felesége ennyit fűzött hozzá: „Senki nem fog egy fillért sem fizetni egy törpe képéért!” (Azóta is a legsikeresebb mese.)
  • A törpök nevein annyit gondolkodtak, hogy legalább 50 változat volt, mielőtt megszületett ez a hét név.
  • Hófehérke és a 10 törpe, fura lenne, nem? Pedig van 3 törpe, akiket „nem használtak fel”, ők lennének: Wheezy, Jumpy, Baldy. Alkossatok ti karaktert nekik!
  • Hat törpe szemöldökét Walt Disney szemöldöke ihlette. Állítólag olyan jellegzetesen mozgatta, hogy nem lehetett kihagyni a meséből.
  • A jelenet, ahol a törpék hazafelé tartanak, mindössze egy perc hosszú, a rajzolók mégis 6 teljes hónapot dolgoztak rajta.
  • 25 dalt írtak a filmhez, de csak 8-at használtak fel.

A törpök magassága örök, de a nevük…!

A Hófehérke-történet számtalan feldolgozáson ment már keresztül, hol nagyobb, hol kisebb sikerrel. A sztorit sokszor megtartották, a leginkább transzformálódó szerep a gonosz királynő szerepe, akit sokszor próbáltak finomabb vonásokkal megáldani. De a hét törpe sem úszta meg az átalakulást. Hiába agyaltak annyit a rendezők a neveken, gyakorlatilag minden feldolgozásban új címkét kaptak a törpék.

A 1993-as Boldogon éltek, míg meg nem haltak (Happily Ever After) történetben a törpök nevei: Blossom, Critterina, Marina, Moonbeam, Muddy, Sunburn, Thunderella.

A 2001-es egyszerűen csak Hófehérke-feldolgozásban a napok neveit kapták a törpök: Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday.

A 2011-ben forgatott Egyszer volt, hol nem volt sorozatban megtarthatták az eredeti nevüket. Ellentétben a teljesen kifacsart Hófehér és a vadászban, ahol szintén új nevekkel áldották meg őket: Beith, Coll, Duir, Gort, Muir, Nion, Quert, Gus. A törpök öröme nevek terén épp oly kicsi, mint a magasságuk, ezt mi sem mutatja jobban, hogy 2012-ben mutatták be a Tükröm, tükröm című Hófehérke-feldolgozást, amiben szintén új névtáblákat kellett gyártaniuk az ünnepi asztalhoz: Butcher, Will Grimm, Half Pint, Napoleon, Grub, Chuck/Chuckles, Wolf.

Nahát, Hófehérke, mit csinálsz?

Forrás:
giphy.com

A Hófehérke történet mellett nem lehet szó nélkül elmenni, és nemcsak a sztori miatt, hanem mert olyan erős kulturális és szociológiai hatása van a mai napig, amely a kutatókat is foglalkoztatja. Propp meseelmélete szerint minden mesét fel lehet húzni ugyanazokra az elemekre.

Ő alapvetően az orosz varázsmeséket vizsgálta, de tanulmányát végül olyan sokan vették alapul, hogy a legtöbb mese elemei megtalálhatóak benne. Az elemek a következőek: a család egy tagja elmegy otthonról, a hősnek megtiltanak valamit, majd ezt a tilalmat megszegik. Ezután a főszereplő felderíti a terepet, majd nagy kárt okoz ellenfele. A többi szereplőnek elkezd hiányozni a főhős, akit aztán elindulnak felkutatni.

Ekkor mindenféle akadály elé állítják a megmentőt, amiket le kell küzdenie. Majd a végén a hős és ellenfele összecsap, és a gonoszt legyőzik. Propp elméletében 31 ilyen mozzanat van, és most csak azokat hoztam el nektek, amik megtalálhatóak a Hófehérkében. De az értelmezés itt nem áll meg!

A Disney-mesék népszerűsége töretlen, sőt, mintha másodvirágzásukat élnék.

A minap is szembe jött velem egy hercegnős papír zsebkendő. A gyerekeket rengeteg más külső hatás éri, mintha kapaszkodók lennének a Disney-hercegnők. Ezek a mesék mind a felnőtté válásról szólnak. Ennek első mozzanata a párválasztás, utolsó pedig a házasság, hazatérés. De az út a kettő között hosszú és rögös lehet, és a mesében átélt események valóságként épülhetnek be az emlékezetbe. Ennek néztem utána.

Kutatgatva tanulmányok után egy érdekes írásra bukkantam. Biztos, hogy minden mesében férfi a megmentő? A Csipkerózsika sztorit főhősünk átalussza, nem igazán tudnak férfias vonásai kiteljesedni. De a Hófehérkében? Ott a hercegnő 14 éves kora ellenére pontosan úgy viselkedik, mint egy bátor lovag.

Nekivág a veszélyekkel teli erdőnek, majd a törpék segítségével legyőzi a gonoszt. Hófehérke épp olyan aktív, mint a férfihősök szoktak lenni. Igazi példakép lehet.

Ajánlott cikkek