Egyéb kategória

Vajon tényleg egy éhes hercegnőnek köszönhetik az angolok az ötórai teázást? Most kiderül!

Nagyszerű találmány az ötórai tea. Nemcsak délutáni felfrissülés, de társadalmi esemény is. Az angolok különös és igen jellegzetes étkezését egy mindig éhes hercegnő találta ki és vezette be.
vous - 2016.01.14.
Vajon tényleg egy éhes hercegnőnek köszönhetik az angolok az ötórai teázást? Most kiderül!

A legendássá vált délutáni teázás ma már ritka esemény Angliában is, bár a korai ebéd és a viszonylag késői vacsora között ma is indokolt az uzsonna. A tea mellé ugyanis mindenféle sütemény, szendvics, vaj és lekvár is jár, éppen úgy, ahogy azt Anne Russel, a hajdani bedfordi hercegnő 1840 táján kigondolta. Akkoriban a vacsorát 8-9 óra körül tálalták, érthető hát, hogy be kellett iktatni egy plusz étkezést is az ebéd után.

A délutáni teázás szokását a hercegnőtől az egész felsőosztály átvette, hiszen ráébredtek, hogy a vendéglátás sokkal egyszerűbb és kevésbé költséges egy szendvicsekkel, süteményekkel kísért teázás esetén, mintha többfogásos, hosszú ebédet vagy vacsorát adnának, ráadásul rövidebb ideig tart, és sokkal kötetlenebb is.

Mi kell az ötórai teához?

Elsősorban tea. Az angolok főleg fekete teát fogyasztanak, aminek magasabb a koffeintartalma, mint a zöld teának, a különféle teafajtákat pedig karakteres fűszerekkel illatosítják. Legnépszerűbb a Darjeeling illetve az Earl Grey, aminek a bergamott adja semmivel nem összetéveszthető illatát és aromáját. A teába szívesen tesznek az angolok egy kis tejet vagy tejszínt is, ami érdekes módon a franciák találmánya volt még a 17. században, tőlük vették át – a tea szeretetével együtt – az angol főúri osztályok.

Forrás:
iStock

Mivel az ötórai tea tulajdonképpen uzsonna, elmaradhatatlan némi harapnivaló. A legjellegzetesebb a scone nevű sütemény, ami valahol a pogácsa és a zsemle közé sorolható péksütemény. Ehhez minden esetben jár lekvár és vaj. Emellett szendvicsek, shortbread (omlós vajas sütemény), de akár piskótatorta, gyümölcskosárka is kerülhet az asztalra, pontosabban az emeletes süteményállványra, amin – az etikett szerint – alul kapnak helyet az édes sütemények, középen a szendvicsek, a legfelső szinten pedig a scone.

Scone

Hozzávalók:

  • 22 dkg finomliszt
  • 8 dkg rétesliszt
  • 7 dkg vaj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Elkészítés: Tálba szitáljuk a liszteket és a sütőport, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Elkeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal. A tojásokat tálkába ütjük, hozzákeverjük a tejszínt, majd a keveréket a liszthez adjuk, tésztává dolgozzuk. Lisztezett felületen kétujjnyi vastagra lapogatjuk, és lisztbe mártott pohárral vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tetejüket megkenjük tejszínnel, és 200 fokra melegített sütőben, légkeverés mellett 10-15 perc alatt megsütjük.

Forrás:
iStock
Címkék: #szokás #tea
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.