Egyéb kategória

Öt lépés azért, hogy idén végre megtanuljatok spórolni

Újév alkalmából megfogadtam, hogy nem fogadok meg semmit. Egy dolog azonban ott motoszkál a fejemben, amit meg kéne próbálnom betartani. Ez pedig a spórolás. Nehéz, mert úgy vagyok vele, néha igazán megajándékozhatja magát az ember új ruhákkal, új könyvekkel, vagy bármivel, ami örömet okoz neki.
vous - 2016.01.09.
Öt lépés azért, hogy idén végre megtanuljatok spórolni

Fogadalmat tenni könnyű, betartani pedig iszonyatosan nehéz. Ha nem szeretnétek hó végére nulla forinttal a pénztárcátokban szaladgálni a városban, sóvárogva olyan ruhák után, amiket csak a következő hónapban vehettek meg magatoknak a következő fizetésetekből, akkor itt van öt lépés annak érdekében, hogy megtanuljatok spórolni. (Ígérem, én is megpróbálom betartani őket.)

Forrás:
giphy.com

1. Legyen szem előtt


Mármint nem a pénzetek, hanem a célotok. Írjátok fel egy papírra, rakjátok a pénztárcátokba. Így akárhányszor kinyitjátok, emlékezni fogtok rá, hogy ne költsetek olyanra, amire nincs is igazán szükségetek. Az online shoppingolás hívei vagytok? Akkor kerüljön egy post-it a laptopotok valamelyik sarkára, emlékeztetőnek. 


2. Fizessétek ki a tartozásotokat


Múltkor kölcsönkértetek a szüleitektől, azzal az ígérettel, hogy visszafizetitek? Ó, ha tudnátok, hányszor játszottam már ezt el! Aztán amikor úgy adódott, hogy költöttem is, meg nem is, valahogy maradt annyi pénzem, hogy vissza tudjam adni nekik. Legyen a tartozásotok tíz- vagy negyvenezer, adjátok meg minél előbb! Amellett, hogy hatalmas kő esik le a szívetekről, talán azt is felméritek majd, hogy a pénznek mi a valódi értéke. 


3. A hívogató bankkártyák


Tudom, elutalták a fizetéseteket. Jött az SMS a banktól, hogy mennyi pénz van a számlátokon. Érzitek a vágyat, hogy elköltsétek. Irány a bank, változtassátok meg a limitet, hogy ne tudjatok egy nap több pénzt kivenni vagy elkölteni, mint amennyit valójában akartok. Hálásak lesztek magatoknak. Oké, talán a pénztárnál, amikor visszadobja a bank a kártyát nem, de a továbbiakban, amikor a számlátokon egyre nagyobb összeg lesz, megköszönitek magatoknak. 


Forrás:
giphy.com

4. Kérjetek segítséget!


Személyes tapasztalataim alapján kijelenthetem, beválik, ha megkéritek anyukátokat, rakja el egy bizonyos részét a fizetéseteknek. Ilyenkor persze azt is ígértessétek meg vele, hogy bármilyen hisztit is rendeztek, bármennyire is fogjátok őt utálni, ne, ismétlem, NE adjon nektek belőle egy forintot se. A sürgős esetek persze kivételt képeznek. És nem, a leárazások a kedvenc cipőboltotokban nem vészhelyzet.

5. Csináljátok ketten!


Sokkal izgalmasabb, ha a barátnőtöknek is hasonló tervei vannak idén. Próbáljatok együtt spórolni úgy, hogy ha kell, lebeszélitek egymást a felesleges vásárlásról és észhez térítitek a másikat, ha a szükség úgy kívánja. A hónap végén pedig összegezzétek, mennyit sikerült spórolnotok.

Ajánlott cikkek